I dag forbindes blockchain-teknologien i stor grad med kryptovalutaer og lysskye virksomheter, men administrerende direktør i blockchain-selskapet Bitfury tror teknologien kan bli et verktøy som har potensiale til å løse noen av de største verdensproblemene vi står overfor i dag.

( Denne artikkelen er en del av en lengre reportasje i årets utgave av Innovasjonsmagasinet, som du for kjøpt på utvalgte Narvesen-butikker over hele landet. I reportasjen intervjuet vi fem forskjellige eksperter for å høre mer om hvordan disse tech-trendene vil påvirke verden fremover. IoT med Hege Skryseth i kongsberg digital kan du lese HER. Big Data med Kjetil Kalager i Affecto kan du lese HER. AI med professor Jim Tørresen kan du lese HER. 3D-Printing med Steinar Killi kan du lese HER).

Hva er blockchain? Kort forklart kan blockchain ses på som en distribuert database der alle nodene i nettverket til enhver tid sitter på den samme informasjonen. Det at den er distribuert betyr at det ikke er noen sentral enhet som kontrollerer systemet. Det går heller ikke an å endre informasjonen uten at flertallet av deltakerne i nettverket er enige om at en endring er i tråd med de pre-definerte reglene som gjelder for en transaksjon.

Si for eksempel at man ønsker å bryte seg inn i et hus. Normalt sett trenger du bare å bryte opp låsen for å komme inn. Tenk deg at du må bryte deg inn i alle husene i hele byen på samme tid med samme nøkkel, samtidig som det hvert tiende minutt blir bygget et nytt hus. På samme måte som dette scenarioet nærmest er umulig, er det også nærmest umulig å endre informasjonen i en blockchain når den først har blitt godkjent.

I dag bruker 99 % av forbrukerne teknologien til å sende digitale valuta, som for eksempel Bitcoin. Fordelene med Bitcoin er blant annet at transaksjonene skjer langt raskere enn de gjør med vanlig bankoverføring, og det er få eller ingen kostnader knyttet til bruken.

Ettersom du ikke trenger å oppgi personinformasjon for å kunne bruke kryptovaluta, brukes teknologien også mye på ”det mørke nettet”, nettsider som kun er tilgjengelige gjennom nettlesere som gjør brukeren anonym. Dette gjør at man til nå ofte har forbundet teknologien med lysskye virksomheter.

Til tross for dette, tror administrerende direktør og gründer av blochchain-selskapet Bitfury Group Valery Vavilov, at blockchain kan være et verktøy som i tiden fremover vil kunne brukes til å løse noen av de største verdensproblemene vi står overfor i dag.

– Blockchain er en utrolig teknologi som kom til verden da Bitcoin ble skapt. Internett kobler verden sammen, og blockhain er del av det internettet som jeg tror kommer til å være med på å drive verden fremover. Jeg tror vi i fremtiden vil være mer komfortable med digitale overføringer. Digitale overføringer kan være alt fra å kjøpe produkter, identifisere informasjon, til bruk av offentlige tjenester. Jeg er også sikker på at vi kommer til å se en oppblomstring av utviklingsland som ikke lenger behøver å være avhengig av en tredjepart for å delta i den globale økonomien.  Sist, men ikke minst, tror jeg vi kommer til å se en økende tillit til institusjonene våre etterhvert som vi bruker teknologien til å gjøre dem mer transparente og sikrere, inkludert offentlig sektor og økonomiske tjenester.

Disruptive krefter

Vavlvilo tror det vil være myndighetene som er best posisjonert til å dra nytte av teknologien.

– Selv om det å ha raskere og mer effektive måter å kjøpe produkter over nett og identifisere oss på, er bra, er vi fortsatt avhengig av myndighetene for å utføre mange av våre daglige gjøremål. Blockchain vil i fremtiden kunne brukes til å kunne stemme, selge og registrere eiendommen vår, og gi oss mer innsikt i hva politikerne våre foretar seg. Det beste av alt er at man vil kunne gjøre alt dette direkte fra telefonen sin. Dette vil være en etterlengtet forandring og noe som vil gjøre livene til mennesker over hele verden bedre.

Hva må på plass før vi kan dra maksimal fordel av teknologien?

– For det første er kunnskap alfa og omega. Selskaper som vårt, er allerede i dialog med myndighetene for å lære dem mer om fordelene og ulempene ved teknologien, og diskutere hvordan vi best kan gi den en sjanse til å vokse. Vi trenger blant annet å komme frem til en løsning når det kommer til problematikken rundt identitet. Som vi har sett, spesielt i den seneste tiden, har det blitt altfor enkelt å stjele andres identitet på nett. Fordelen med blochcain er at det nærmest vil være umulig å stjele informasjon fra andre.

Men som med all teknologi, finnes det også noen utfordringer knyttet til bruken av blockchain. Kan du si litt om det?

– Teknologien har potensiale til å disrupte mange eksisterende markeder. Det er derfor viktig å tenke over hvordan man skal implementere teknologien på en måte som skåner arbeiderne som står i fare for å miste jobbene sine. Interoperabilitet kommer også til å bli utfordrende. Det finnes mange typer blockchain, både private og offentlige, og det er er urealistisk å tenke at hele verden kommer til å forholde seg til kun ett system. Vi må derfor designe systemene på en måte som gjør at de kan integreres med hverandre og jobbe sammen på en effektiv måte.

– Sist, men ikke minst, vil det å forhindre forekomsten av falsk informasjon på kjeden, være utfordrende. Ettersom man ikke kan forandre informasjonen når den først er låst på en blochchain, er det ekstra viktig å passe på at informasjonen blir verifisert før den blir en del av kjeden.