Home Biz Arbeidsgiver?: 6 gode grunner til hvorfor du burde ansette interns

Arbeidsgiver?: 6 gode grunner til hvorfor du burde ansette interns

0

Stadig flere arbeidsgivere ønsker søkere som er 25 år gamle med både mastergrad og 10 års relevant erfaring. Norske studenter har naturligvis som regel bare en grad, samt en deltidsjobb fra butikk eller lignende å vise til på den alderen. Relevante studentjobber og internships er rett og slett en mangelvare i Norge. Dette fører til mange søkere og høy konkurranse blant de få som finnes der ute.

(Skrevet av: Samlino.no)

Det er en ond sirkel; De uten relevant erfaring vil stille svakt i alle ansettelsesprosesser, samtidig som de ikke får muligheten til å tilegne seg denne erfaringen.

En god løsning er å tilby flere internships og trainee-stillinger til unge studenter og nyutdannede personer. Norske bedrifter må våge å satse på de unge. Din bedrift stiller seg kanskje skeptisk til å gjøre akkurat dette, så i denne artikkelen gir vi deg like godt 6 gode grunner til å utlyse internship-stillinger.

Billig arbeidskraft

Normen for internships i Norge er betalt lønn, men noe lavere enn i andre type stillinger. I utlandet er det mer vanlig med ulønnet internships, noe også noen norske arbeidsgivere velger å gjøre. Dette blir dog sett ned på av de fleste, da kompensasjon for arbeid utført verdsettes.

Dermed sparer bedrifter kostnader ved å la studenter utføre arbeidsoppgaver for en billigere penge enn hva en høyt utdannet person hadde gjort til den firdobbelte timelønnen. Med riktig opplæring kan kvaliteten på arbeidet være akkurat like god, så spørsmålet er; hvorfor ikke ta i bruk denne ordningen?

Kunnskap friskt i minnet

En intern, enten det er en nåværende student eller nyutdannet person, innehar mest sannsynlig mye god kunnskap som sitter friskt i minnet. Dette er verdifullt for din bedrift, da denne personen kan komme inn som et friskt pust. Han eller hun har muligens nye innfallsvinkler som de eksisterende arbeiderne kanskje ikke har tenkt over før.

Arbeidsom, lærevillig og motivert

For de fleste interns vil det være deres første studierelevante jobb, og de ønsker mest sannsynlig å vise hva de er gode for. Ved å ansette en intern vil du derfor få en høyt motivert person, som vil gjøre det lille ekstra for å både imponere og skille seg ut.

Et internship omtales ofte som et utvidet studie og stillingen har gjerne en høy læringskurve. Siden de fleste interns er nåværende studenter eller nyutdannede, er de fortsatt inne i fasen om å tilegne seg kunnskap. De er ekstremt lærevillige og lærer fort. Husk at en intern ønsker å få like mye ut av ansettelsesforholdet som dere gjør, da dette er starten på deres karriere. De vil derfor gjøre alt for å lære mest mulig om selve jobben, samt politikken og kulturen på arbeidsplassen.

Get em’ early

Ved å rekruttere unge talenter tidlig, vil du ha en unik mulighet til å indoktrinere dem i din bedrifts arbeidskultur. Start med blanke ark og lær dem opp fra “scratch”. Bedriften kan til en viss grad forme praktikantene slik de ønsker dem, og skape deres “drømmeansatte” ved å skolere dem i bedriftens regler og rutiner. Blir de grundig lært opp vil de ende opp som svært verdifulle for bedriften i fremtiden.

Pass på at de holdes motivert og fornøyde, slik at de ikke tar med all innsatsen du har lagt ned til en konkurrerende bedrift. I tillegg er det viktig å kontinuerlig ha samtaler om forfremmelser og jobbmuligheter internt.

Forefallende arbeid

Det perfekte med interns er at de vil få læringsutbytte av omtrent alt de gjør, da dette mest sannsynlig er deres første møte med arbeidslivet. De kan derfor utføre de arbeidsoppgavene som de andre ansatte ikke har mulighet eller lyst til å gjøre og fortsatt føle at de lærer noe.

Det er dog viktig å understreke viktigheten av å ikke utnytte en intern. De er der fordi de enten har studert eller studerer det bedriften driver med og bør brukes deretter. Å be dem hente kaffe til resten av teamet er dårlig utnyttelse av arbeidskraften.

Ingen forpliktelse

Det er viktig å understreke at et internship kun er midlertidig og derfor helt uforpliktende for bedriften. Om sjefen ikke er fornøyd med arbeidet praktikanten har gjort, trenger ikke han eller hun å fornye kontrakten. I tillegg skal ikke bedriften føle seg forpliktet til å støtte denne personen i en senere tid; En ansettelse nå betyr ikke nødvendigvis at denne personen skal få fortrinn ved senere ansettelser.

Er bedriften fornøyd med arbeidet praktikanten har gjort, derimot, kan dette være et avgjørende fortrinn både for praktikanten og bedriften ved senere anledninger.