Det var til slutt gründeren Tina Marie Tsiplakis som imponerte juryen mest, og som dermed stakk av med tittelen “Årets Game Changer” og pengepremien på hele 500 000 kroner.

Tina Marie Tsiplakis står bak gründerbedriften Mangfold Forlag. Forlaget tilbyr en serie av barnebøker, samt opplevelsesbaserte kurs som gi skal gi informasjon om samfunnsrelaterte temaer, på en trygg og barnevennelig måte. Målet er å legge til rette for en åpen og pedagogisk dialog mellom voksne og barn, som har til hensikt å forsterke relasjoner.

– Mange voksne syntes det er utfordrende å snakke med barn om vanskelige temaer som eksempelvis terror, flyktningskrise, sorg, naturkatatroffer, seksuelle overgrep osv. De er redde for å si noe galt og overlater derfor ofte barna til seg selv, og til å finne informasjon på internett eller i andre kanaler, forklarer hun.

Idéen til den første boken, «Jeg gikk meg over sjø og land», fikk hun da hennes sønn, som den gang var fem år, så bilder av lille Aylan Kurdi (3 år) dukke opp på TV-skjermen. Bildene tatt av den lille gutten som lå druknet på en strand i Tyrkia, som følge av at båten som familien fra Syria hadde satt seg i, kantret – rørte en hel verden og har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

– Etter å ha sett bildene spurte sønnen min meg hvorfor gutten sov på stranda. Da måtte jeg forklare at han slettes ikke sov, men var død – og det var vanskelig. Jeg gikk til biblioteket for å se om jeg kunne finne en bok for barn som tok opp temaet på en god måte, men jeg kunne ikke finne noen. Det synes jeg var utrolig merkelig og bestemte meg derfor for å ta saken i egne hender.

Tsiplakis begynte arbeidet med boken i fjor og tok kontakt med flere ulike organisasjoner som jobber med denne typen problemstillinger, deriblant flykningshjelpen, Amnesty og Redd Barna. Ett år senere har gründeren allerede solgt 750 eksemplarer av boken og er nå i dialog med flere ulike tech-aktører vedrørende en VR-løsning.

–Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli gründer og opprette mitt eget forlag, men det føles helt riktig.

Hvordan skal du bruke pengepremien?

–I første omgang skal jeg bruke pengene på å utvikle et tilleggsprodukt til boken. Jeg ønsker å lage en bunke med refleksjonskort som foreldre, barn og skolen kan ta i bruk. Et relevant spørsmål vil jo for eksempel være; ”Hva ville du ha puttet i sekken dersom du aldri kunne vende hjem igjen?”. I tillegg vil deler av pengene bli brukt på markedsføring og på å bygge opp et team.

– Verdens sterkeste våpen er ikke bomber – det er empati

Blant finalistene var også sprinter og norgesmester Ezinne Okparaebo (Ezinne Athletics), daglig leder og konsulent Camilla Ringdal Dukfos og Gabrielle Legrand Gjerdset (Reell Medvirkning). Årets finalister hadde til felles at de har skapt løsninger innenfor samfunnsfelt som de selv har personlige erfaringer fra.

Glade finalister under årets prisutdeling. Foto @ Håvar Haug.

Les også: Årets Game Changer: – Jeg har selv følt på det å stå utenfor

Juryformann Morten Micalsen, adm.dir, MTG TV innrømte under prisutdelingen at det hadde vært en svært vanskelig avgjørelse.

– Alle tre kandidater svarte på kriteriene, men etter en grundig diskusjon kom vi frem til at det var en kandidat som pekte seg ut.

– Verdens sterkeste våpen er ikke bomber – det er empati. Og når empati kan formuleres som ord eller rettere sagt spørsmål – har vi et kraftfullt og bærekraftig våpen verden faktisk trenger! Det finnes i dag ikke noen gjennomtenkte løsninger på de store spørsmålene barn stiller oss – men snart gjør det kanskje det. Og det markedet er stort. Dette prosjektet bidrar til å lære og forstå holdninger blant både barn og voksne – på den siden av gjerdet der det trengs mest. Altså blant de som av og til “tåler så inderlig vel, den urett som ikke rammer dem selv”, sa han da han leste opp begrunnelsen på vegne av juryen.

Forårets vinner nedeskalerer

Fjorårets vinner var gründeren bak InterBridge, som jobber med å bygge tilhørighet hos ungdom gjennom blant annet prosjektet ”Min by mitt ansvar”. Her plukker de ut 20 ungdommer mellom 13-18 år fra ulike bydeler med ulike bakgrunner som alle blir kurset i personlig utvikling, relasjonsbygging, konflikthåndtering og i det å ta samfunnsansvar.

Tina Marie Tsiplakis sammen med fjorårets vinner Nassima Dzair. Foto @ Håvar Haug.

– Det handler om å styrke individet. Det at disse ungdommene får en plattform der de blir både sett og hørt, er viktig og betyr så mye. Det øker mestringsfølelsen deres og gir dem den bekreftelse som ungdom så sårt trenger. Mange unge i dag sliter med dårlig psykisk helse, der mangel på bekreftelse og selvfølelse ofte er én av faktorene. Vi ser at vi har truffet en nerve og et behov, noe responsen fra ungdommen bekrefter.

– Det første året jobbet vi veldig bredt og veldig stort. Ved å esklalere ned, fikk vi tid til å utarbeide konseptet i dypden, hente ekspertise utenfra og utviklet ulike indikatorer for å måle endringene hos ungdommene vi kurser, slik at dette etter hvert kan bli noe man kan forske på. Vi er nå i Oslo, Moss og Rygge og er også i fred med å etablere oss i Bergen. Deretter står andre steder i Norge på kartet, før vi går løs på oppgaven med å eksportere den norske modellen ut til resten av verden, avslutter hun.