Ett år har gått siden Oslo Børs lanserte Merkur Market for små selskaper. I hvilken grad har det vært en suksess? Og hva har vært det mest utfordrende med prosjeket?, spør vi børsdirektør Bente A. Landsnes i denne ukens fredagsprofil. 

Navn og alder: Bente A. Landsnes (59 år)
Stilling: Børsdirektør
Favorittduppeditt (annet enn mobilen): Ipad
Dine tre favorittapper: Bloomberg, Kindle og Finansavisen
Beskriv deg selv med tre ord: Ryddig, humoristisk, utålmodig
Nevn én «funfact” få vet om deg: Jeg er en teknisk ‘addict’
Hvordan kobler du av om vinteren? Med lange skiturer i fjellet

Hva er dine lidenskaper og hvordan gjenspeiler de seg i jobben du gjør?


Jeg ønsker alltid å bli enda bedre, hele tiden

Hva/hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer?


Å forstå den teknologiske utviklingen og hva den betyr for oss

Hva er dine primære kilder til innsikt for å forstå fremtiden?

– Bransjeendringer, samt ungdommens skiftende bruk av medier/teknologi

Hvordan ser Oslo Børs ut i 2020?


Oslo Børs vil fortsatt være den mest internasjonale markedsplassen i Norden, og har fortsatt sin spesialisering som den beste markedsplassen for de norske og internasjonale selskapene som er notert her.

Hvilke bransjer/aktører ser du som de største utfordrerne?


Andre børser, andre finansieringsformer og helt nye aktører.

På en skala fra 1 til 10, hvor strategisk vil du si at innovasjon er forankret i Oslo Børs?

– 7,5

Det er nå ca. ett år siden dere lanserte Merkur Market for små selskaper. I hvilken grad vil du si det har vært en suksess og i hvilken grad har det vært utfordrende? På hvilken måte?

– Merkur Market startet sitt eget liv med syv selskaper allerede fra første dag, 13. januar 2016. Det var tidenes noteringsdag på Oslo Børs! Så kom enda fire nye selskaper i desember, samt et helt nytt og tilpasset regelverk fra 1. januar 2017. Det er veldig positivt at aksjene og egenkapitalbevisene på Merkur Market kan handles elektronisk. Det er også svært positivt at selskapene som handles der, skattemessig behandles likt som unoterte selskaper for eierne. Vi opplever en sterkt økende interesse fra både selskaper og investorer. Vi fortsetter å utvikle Merkur Market slik at den til enhver tid vil være tilpasset markedets behov.

Hvilke tre vesentlige fordeler vil du si at en notering på Merkur Market innebærer for entreprenører som ønsker videre vekst?


– Først vil jeg få si at de fleste investorer er opptatt av en trygghet når det gjelder informasjon, transparens og likebehandling. Merkur Market tilbyr dette. For entreprenørene gir Merkur synlighet, tilgang til et bredt investorunivers og derved bedre mulighet for å hente kapital.

Hvilke endringer vil innovative vekstselskaper oppleve utover våren? Gjør Oslo Børs nok? Hva kan bli bedre?

– Vekstselskaper har naturlig nok mange utfordringer og tilgang til kapital er ofte det man bruker mest tid på. Norges satsing på nye sektorer og vekst er kanskje den viktigste drivkraften man har i denne perioden og derved en naturlig synliggjøring av gode prosjekter. Det er mye som kan bli bedre, men jeg tror at det å få vist seg frem og møtt interesserte investorer til syvende sist er nøkkelen for mange selskaper. Oslo Børs har selv startet å synliggjøre de små og noterte selskapene i form av investorkvelder og vil fortsette med det, i tillegg til et aktivt engasjement med Aksje-Norge.

Som leder av Oslo Børs, hvilken oppfatning har du av at kun en liten andel av investeringene er eid av private aktører?  Vil den nye modellen basert på den britiske SEIS-ordningen medføre at det blir flere private investorer som går inn i selskaper, tror du?

– Jeg tror SEIS-ordningen bidrar veldig godt, og bidrar til økt deltagelse fra private investorer. Skatteordninger har historisk vist seg å ha en stor drivkraft. Den nye aksjesparekontoen som i år blir tilgjengelig  for norske privatpersoner, er svært positiv, men vil dessverre kun omfatte aksjer på børs/regulert marked nå ved oppstart. Den vil altså ikke gjelde for selskapene på Merkur Market. Så her har vi noe å arbeide videre for. Men den vil, tror jeg, øke interessen for å spare i aksjer for privatpersoner. Og det er en god begynnelse.

Hvor optimistisk er du når det kommer til Norge og omstillingen vi befinner oss i? Hva konkret må til for at Norge skal lykkes?

– Jeg er optimistisk! Vi har allerede sett at olje og gass-næringen evner å redusere sine kostnader, og derved øke sin konkurransekraft. Det er selvfølgelig fortsatt en vanskelig tid, men det skjer mye positivt. Denne omstillingen i norsk økonomi har også skapt mye kreativitet og mange kompetente frigjorte ressurser er i gang med nye prosjekter. Norge har økonomisk evne til å bidra til en omstilling og vekst innenfor nye områder. Det er dog viktig at vi evner å prioritere områder hvor vi har fordeler og faktisk kan være konkurransedyktige i et internasjonalt perspektiv. Jeg er også opptatt av at vi kan bli bedre på langsiktighet. Vi ser dessverre altfor ofte nye spennende bedrifter skapt i Norge som selges i stedet for å vokse seg store i Norge og bidra til gode og langsiktige arbeidsplasser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here