Flere og flere jobber blir automatisert og prognosene tyder på at jobbmarkedet vil bli adskillig mer konkurranseutsatt i tiden fremover. Mange jobber vil forsvinne, men nye vil også vokse til. Dette er industriene man kan forvente seg vil skape flest nye jobber i fremtiden.  

InnoMag skrev nylig om en ny rapport utarbeidet av Steffan Fölster, direktør for Reforminstitutet, på vegne av NHO. Den viser at dersom utviklingen fortsetter som den gjør nå, så vil én av tre av jobbene i Norge være automatisert innen 20 år.

Ifølge rapporten har Norge mistet mellom 7-9 % jobber i tidsperioden 2009-2014 som følge av automatiseringen, noe som utgjør mellom 166 000-200 000 jobber totalt.

En undersøkelse utarbeidet av McKinsey støtter også oppom prognosene om at et stort antall jobber vil forsvinne innen kort tid. Faktisk kan hele 45 % av jobbene allerede bli automatisert ved bruk av dagens teknologi, viser den. Etterhvert som teknologien blir mer avansert, er det grunn til å tro at tallene bare vil fortsette å øke.

Digitaliseringen skaper dog også nye jobber. Tallene fra NHO-undersøkelsen viser at det i samme tidsperiode i Norge ble skapt 1,2 %, altså ca. 30 000 nye jobber i samme tidsperiode grunnet ny teknologi. Videre er det spådd at over halvparten av jobbene som skolebarn vil jobbe med i fremtiden, ikke eksisterer i dag.

I tillegg ble det skapt rundt 46 000 nye jobber innen visse sektorer, deriblant innen kategorien personlige tjenester som følger at nordmenns inntekter fortsetter å øke.

Til tross for at nye jobber dukker opp, spår rapporten allikevel at antall nye jobber i fremtiden vil være på samme prosentnivå som befolkningsveksten, noe som utgjør omkring 0,8 prosent.

– Dersom antall jobber fortsetter å forsvinne som følge av ny teknologi, vil vi altså oppleve et stort sprik mellom veksten av antall nye jobber og befolkningsvekst, forklarte Stefan Fölster da han sto på scenen under årets NHO-konferanse.

Skal vi tro svensken, vil altså jobbmarkedet bli mer konkurranseutsatt enn noensinne i fremtiden. For å slippe å bli utkonkurrert av robotene kan det derfor være lurt å titte på følgende liste over sektorene som ifølge Singularity Hub, vil skape flest nye jobber i fremtiden:

Den kreative sektoren

Intuitive og kreative egenskaper kan bli verdifull i fremtiden, da det er disse som er vanskeligst å automatisere. Bruken av 3D-printing sprer seg og skaper behov for nye jobbroller. 3D-fashion designer, VR-designer, organ-designer og AR-arkitekter er bare noen av jobbtitlene som vil vokse frem som følge av den nye teknologien.

Neurologi- og biologisektoren

Etterhvert som det gjøres store fremskritt innen genetikk, neurologi og biologi, vil behovet for jobber i denne sektoren også vokse. Det er ikke lenger umulig å tenke seg at man i fremtiden kan koble hjernene våre til maskiner, ta opp minnene våre og spore hva andre tenker, føler og gjør.

For å forhindre en fremtid der robotene tar over verden, som mange frykter, annonserte Tesla- og Space X-gründeren Elon Musk sitt nye selskap Neuralink i fjor, som skal jobbe med nettopp det å koble sammen biologisk intelligens med digital intelligens. Måten dette kan gjøres på vil, i følge Musk, være å implementere et lag med kunstig intelligens ved hjelp av små elektroder i hjernen og på denne måten gi mennesker evnen til å nå et høyere funksjonsnivå.

Eksempler på nye jobbroller innen denne sektroen vil kunne være tanke-hacker, neuro-implantat teknikker, neuro-augumentation spesialist og neuro-robotikk ingeniør.

Etikk og filosofi

Ny teknologi skaper etiske problemer vi tidligere ikke har måttet ta stilling til. Det vil med andre ord komme til å bli et stort behov for mennesker som tør å stille de tøffe spørsmålene og som kan sette opp gode retningslinjer for et vidt spenn av forskjellige etiske scenarioer. Dette vil være utrolig viktig for å sikre at vi optimaliserer fordelene ved ny teknologi og minsker skadene som kan oppstå.

Eksempler på nye typer jobb innenfor dette område kan være genemodifikasjonsetiker, digital detektiv og teknologisk lovutvikler.

Den grønne sektoren

Etterhvert som klimaproblemene øker som følge av den globale ooppvariming, har flere og flere land måtte investere i ny infrastruktur, gode klimaløsninger og fornybare energikilder. Dette har som resultat, allerede skapt mange nye arbeidsplasser og flere vil det bli. Smart-by planlegger, nullutslippshjem-designer er bare noen av jobbene vi vil se flere og flere av.

Transportsektoren

Mange frykter at utviklingen av selvkjørende biler vil gjøre at millionervis av mennesker vil miste jobben sin. Alt tyder på at vi fremtiden ikke vil trenge mennesker bak ratter, men det gjør ikke at transportsektoren ikke lenger vil ha behov for menneskelig arbeidskraft, snarere tvert imot. Føreløse operativsystem-ingenører og trafikkflyt analytikere er eksempler på roller som vil være nødvendige å fylle i fremtiden.

Transport utenfor jordens klode, er også et område der nye jobber kan vokse frem. Space X-gründeren annonsert allerede sine planer om et “interplanet” transportsystem i fjor, og hevder selv at selskapet nærmer seg målet. Går spådommen til Elon Musk om at vi en dag kommer til å bo på andre planeter i oppfyllelse, vil behovet for mennesker som kan sørge for at man komme seg trygt fra en planet til en annen også vokse, og skape jobber vi tidligere bare har sett i science fiction.