Home Biz Flere går konkurs nå enn i finanskrisa i 2009

Flere går konkurs nå enn i finanskrisa i 2009

0
Foto @ Bisnode

De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent, viser en undersøkelse.

Det er Data- og analyseselskapet Bisnode som kommer med de lite oppløftende tallene.

De registrerer en økning i august på hele 22,4 prosent i rene konkurser, sammenlignet med samme måned i fjor. Tar man med de selskapene som blir tvangsoppløst av myndighetene er økningen samlet på 13,5 prosent.

I august gikk 394 bedrifter konkurs og 85 bedrifter tvangsoppløst av myndighetene. En økning på hele 13,5 prosent bare den siste måneden. De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent.

– Med dette har vi oppnådd en lite hyggelig konkursrekord som slår finanskriseåret 2009 hvor 6449 bedrifter endte i skifteretten, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

Endringer i detaljhandel

– Vi har gjennom flere måneder sett en utvikling vi stusser over, sier Ruud. – Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien, men vi tror det kan henge sammen med store strukturendringer som er på gang i flere bransjer, sier han.

Detaljhandel og tjenesteytende næringer sto tidligere for en liten andel av antall konkurser. Nå opplever disse bransjene at mange går overende, mye på grunn av økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

– Innen detaljhandel har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet de første åtte månedene i år. Dette er en økning på 13,1 prosent i de første åtte månedene av året.

Tjenesteytende næringer har aldri opplevd tøffere tider, ifølge selskapet. Her registreres det at 825 bedrifter har blitt borte, en økning på hele 19,7 prosent.

– Vi får håpe at dette ikke bare er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse postbiler, sier Ruud.

Innen hotell og restaurant er også konkursøkningen stor. 382 bedrifter har gått overende hittil i år, en økning på 11,7 prosent.

Innen bygg og anlegg har det vært mange konkurser de siste årene, men denne næringen har kun en moderat økning på 3,6 prosent hittil i år.

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på endringsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!