Forskere har saktnet aldringen hos mus gjennom å transplantere stamceller fra unge dyr inn i middelaldrende eksemplarer. Mottakerne av stamcellene ble både smartere og sterkere – og fikk økt sin forventede levetid med opp til 15%.

Det er en liten gruppe stamceller fra hypothalamus som har blitt brukt i forsøkene, som ble utført av Dongsheng Cai og hans team ved Albert Einstein College of Medicine i New York. Forskningen peker på disse cellene som avgjørende for aldringsprosessen, melder The Guardian.

De aktuelle cellene slipper ut små fettbobler fylt med en blanding av små biologiske molekyler – mikro-RNA. Men etterhvert som dyr blir eldre dør disse cellene ut, og muskler, hud og hjernefunksjon begynner å forfalle.

Når forskerne transplanterte unge celler inn i aldrende mus oppdaget de at dyrene ble mer sosiale, hadde bedre muskel- og hjernefunksjon i flere måneder og levde lenger enn dyr som ikke hadde mottatt den samme behandlingen.

Uvanlig fokus

Akkurat hva som forårsaker aldring har vært uklart – det har blitt antatt at siden hvert organ har sine egne stamceller som bidrar til å erstatte aldrende vev så har kroppen flere ulike “aldringsklokker” som går samtidig, beskriver Singularity Hub. Hippocampus har, på grunn av rollen den har i å bevare hukommelsen etterhvert som vi blir eldre, vært det mest populære forskningsobjektet i hjernen når det kommer til aldring.

Doktor Cai og hans team bestemte seg likevel for å fokusere på hypothalamus, og Cai mener det var en logikk i denne beslutningen.

– Hypothalamus har en klassisk funksjon i å regulere hele kroppens fysiologi, så det var naturlig for oss å resonnere oss frem til at den kunne være involvert i aldring – noe som aldri hadde blitt studert før, sier han til Nature.

Underbygger fire år gamle funn

I en vitenskapelig artikkel i 2013 fastslo han sammenhengen mellom aldring i mus og tilstedeværelsen av molekylet NF-kappaB i hypothalamus. For Cai er resultatene fra dette siste forsøket med på å underbygge funnene fra fire år tilbake.

– Nå kan vi knyte sammen disse to trådene, og spørre om stamceller i hjernen på en eller annen måte regulerer aldring, sier han.

Etter å ha isolert stamcellene i hypothalamus som viktige for aldring kjørte teamet flere tester for å finne ut hva det var cellene faktisk gjorde.

– Mekanismen kommer delvis av at disse cellene sender ut bestemte mikro-RNA-molekyler som er med på å opprettholde ungdom, og tapet av disse fører til aldring, forteller Cai.

– Banebrytende arbeid

Aldringsekspert David Sinclair fra Harvard beskriver arbeidet som banebrytende.

– Hjernen kontrollerer hvor lenge vi lever. Jeg kan se for meg at vi en dag mottar stamcelletransplantasjoner eller -behandling som forbedrer helsen vår og forlenger livet, sier han.