Teknologibedriften Zivid fikk i går Forskningsrådets innovasjonspris for 2018 under Arendalsuka. 

– Norge har en unik posisjon og mulighet for å ta en viktig rolle innen grønn og bærekraftig industri. Med langsiktig satsing på forskning og innovasjon har Zivid utviklet et 3D-kamera som gir helt nye muligheter i industrien. Vi trenger flere slike bedrifter i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som delte ut prisen på et arrangement under Arendalsuka tirsdag, i en pressemelding.

Zivid AS ble etablert av gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim i 2015. Begge var ansatt i SINTEF og de så at industrien hadde et behov for å gi roboter “øyne”. Gjennom flere år jobbet de sammen om å utvikle et 3D-kamera og programvare som kunne løse utfordringen, slik at roboter skal kunne “se” med ekstrem nøyaktighet og gjennomføre avanserte operasjoner.

Zivid sto også på Innomags liste for 50 norske innovative Startups tidligere i år. 

– Zivid har utviklet et imponerende produkt, med sitt 3D-kamera som gir roboter øyne. De er et godt eksempel på at langsiktig satsing på forskning og innovasjon gir verdiskaping og nye bedriftsetableringer, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør for Norsk Forskningsråd i pressemeldingen.

Henrik Schumann-Olsen viser frem roboten. Foto @ Forskningsrådet

Stor interesse

Etter å ha vist frem en prototype på den største messen for robotsyn, “Vision”, i Tyskland i slutten av 2014 opplevde Schumann-Olsen og Skotheim stor interesse fra markedet for å kjøpe 3D-kamerat. De etablerte et selskap, først i Startuplabs lokaler i Forskningsparken i Oslo. Nylig flyttet de ut og bygger nå ny, høyteknologisk industri i gamle, tradisjonelle industrilokaler i Nydalen. De har nå 26 ansatte og regner med å bli 30 innen utgangen av året.

– Vi har allerede kunder fra hele verden, og har nylig etablert et salgskontor i USA. Det føles bra at de årene vi har brukt på forskning og utvikling viser seg å gi avkastning og at vi nå er et selskap i sterk vekst. Vi opplever stor interesse fra folk som vil jobbe hos oss, og fra potensielle kunder nasjonalt og internasjonalt, sier Henrik Schumann-Olsen.

Gründerne har fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge til flere prosjekter helt siden de var ansatt i SINTEF og har også aktiv støtte til prosjekter hvor de forsker på nye bruksområder for kameraet.

– Det er en ære å få Forskningsrådets innovasjonspris, og støtten vi har fått fra Forskningsrådet underveis har vært viktig for at vi har kommet dit vi er i dag, sier Schumann-Olsen.

 

Om prisen

Forskningsrådets innovasjonspris er på 500 000 kroner, og gis årlig til en virksomhet som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon.