Det kan være krevende å starte egen bedrift, spesielt når det er så lett å mislykkes. Ifølge en undersøkelse gjort av Menon Business Economics, oppnår bare én av ti nye selskaper suksess ved at de fortsatt vokser ni år etter oppstart og har tilstrekkelig ressurser.

(Skrevet av: Samlino.no)

En nødvendig del for overlevelse er å ha en økonomien på plass. God økonomistyring inkluderer blant annet god likviditet, gode relasjoner med eventuelle investorer og budsjettføring av alle ressurser i selskapet. I denne artikkelen vil vi vise ulike måter en kan finansiere bedriften på, samt generelle tips til hvordan du får økonomisk kontroll som bedriftseier.

Finansiering av bedriften

Noe av det første du må tenke på når du starter bedrift er å finne ut av hvor mye kapital du trenger, samt hvordan du skal få denne kapitalen. Uten tilstrekkelig med penger til å kunne utvikle forretningsideen og etter hvert komme på et nivå der man går i overskudd, vil det være vanskelig å lykkes. Her er noen vanlige måter å finansiere bedriften på;

Egenfinansiering – Et alternativ til finansiering av bedriften er egne midler. Dette er gunstig, da du slipper å forholde deg til eksterne finansieringspartnere som ønsker en viss kontroll i selskapet. Det er dog essensielt å understreke viktigheten av å kun sette inn penger som ikke vil forårsake store konsekvenser for privatøkonomien. Det er for eksempel ikke lurt å pante boligen sin. Som en hovedregel bør du ikke satse mer enn du har råd til å tape.

Investorer – I startfasen av et selskap er det vanligere å ha familie eller venner som investorer. Slik lavterskel-finansiering gjør det mulig for deg å oppnå drømmen om å etablere selskap, men husk å ha en kontraktsfestet avtale. På denne måten unngår dere konflikter om penger som ende opp med å skade relasjonen deres.

Om selskapet vokser seg større, vil det være optimalt å ta inn private investorer med større kapital. Du vil da bytte aksjer mot egenkapital, og hvor mange aksjer de ender opp med å eie i ditt selskap kommer an på hvor mye kapital de bidrar med. Disse investorene ønsker selvsagt å tjene penger på sine investeringer, så her er det viktig med en god markedsplan og en enda bedre pitch for å få dem interessert i nettopp ditt selskap.

Crowdfunding –  En måte som har blitt mer populær de siste årene, er å samle inn kapital gjennom crowdfunding. Her kan privatpersoner donere en selvvalgt sum til idéer de har tro på. Noen ganger får de ingenting tilbake for doneringen, mens andre ganger kan de få et produkt eller en tjeneste som takk.

Denne finansieringsmuligheten kan være positiv, da den vil gjøre din bedrift uavhengig av eksterne investorer som ønsker kontroll i selskapet. Samtidig er det ikke sikkert at du får nok donasjoner til å nå målet ditt, og da vil du stå igjen med mindre kapital enn forventet. Det er derfor ikke like forutsigbart som andre finansieringsmåter.

Lån uten sikkerhet – Har du vanskeligheter med å få finansiering andre steder eller dekke store utgifter i starten av selskapet, kan et forbrukslån være en alternativ måte. Merk at dette er absolutt siste løsning, da et forbrukslån gjerne har høye renter og gebyrer. Dersom du velger denne finansieringsmåten bør du sammenligner slik at du finner billigste lån uten sikkerhet. Dette kan spare deg for unødvendige høye kostnader og gebyrer. Tilbakebetalingsplanen bør helst være på plass før du eventuelt tar opp lånet.

Unngå betalingsanmerkninger

En betalingsanmerkning kan komme av ubetalte regninger, inkassosaker, konkurs eller andre typer gjeldsordninger, og er en merknad på enten deg som privatperson eller din bedrift. Det er altså ikke bare privatpersoner som kan ende opp med betalingsanmerkninger – er bedriftens betalingsevne dårlig nok eller har kunder unnlatt å betale for sine produkter, vil det samme kunne skje med bedriften. Dette gjelder spesielt mindre eller nyetablerte foretak. En slik anmerkning vil kunne ha flere negative konsekvenser for din bedrift;

Først og fremst vil det gå utover bedriftens kredittscore, som er basert på betalingshistorikk. Har bedriften unnlatt å betale en regning eller har utestående gjeld, vil dette påvirke kredittscoren negativt. Scoren er et tall fra 1 til 100, der 100 er det beste. En lav score vil blant annet påvirke dine fremtidige samarbeid og din sjanse til å få godkjent lånesøknader.

Enhver samarbeidspartner, som for eksempel investorer eller leverandører, kan foreta en kredittsjekk av ditt selskap. Ser de da en aktiv betalingsanmerkning kan sjansen for at de ønsker et samarbeid minke. En forståelig reaksjon, da de ser et selskap som er dårlig til å betale regningene sine, og blir derfor usikre på om de vil få sine penger tilbakebetalt. Vanskeligheter med å leie lokaler, samt skaffe strøm- og internettabonnementer er også konsekvenser av en dårlig kredittscore.

Skaff oversikt og kontroll

Dårlig økonomistyring kan påføre selskapet store skader, så det er viktig å ha kontroll på alt som går inn og ut av selskapet – til enhver tid. Et likviditetsbudsjett som sier noe om bedriftens betalingsevne i en fremtidig periode, bør føres.

Bedriften får da en oversikt over innbetalinger og utbetalinger både i dag og i fremtiden, og vil på denne måten se hvilke perioder dere muligens bør skaffe en annen type finansiering. Dette er for eksempel om noen regninger må betales og dere mangler kapital i selskapet. Kanskje dere må forkorte kundens betalingstid for å få kapital eller forhøre dere med kreditor slik at dere kan utsette en regning.

Uansett er det viktig å styre økonomien ansvarlig og sørge for at dere unngår for høye kostnader og betalingsanmerkninger, så godt det lar seg gjøre. Lykke til med selskapet!