Home Voices Kommentar: En vind av nyskapning

Kommentar: En vind av nyskapning

0
Cooper River Bridge in Charleston.

Hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming? Og hvorfor regjerer ikke Kodak markedet for digitale kameraer – tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

(Denne artikkelen ble først publisert i årets papirutgave av InnoMag. Kjøp Innovasjonsmagasinet på Narvesen eller på vår webshop HER).

Svaret er enkelt – de sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som lot seg gjøre. Vi vil se det samme skje i alle bransjer: Store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye, innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

Etter en nylig studietur til Silicon Valley står det klart og tydelig for oss at smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI) vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Vi tror tiden er inne for å advare våre lesere; gå i gang og eksperimenter med innovative satsninger mens dere fortsatt kan. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet måtte være er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep og innovative teknologiske løsninger.

Din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

Det blåser som våre lesere vet, en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktige for landets økonomiske velferd, og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående. For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i yrkeslivet, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnyttet dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. Et utmerket initiativ som fortjener ære for det de har fått til er Ungt Entreprenørskap. En tid tilbake ble det kjent at vår gamle langrennsstjerne Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre – vi gratulerer og ønsker henne lykke til med utfordringen!

Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon. Dette fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor din egen lekegrind. «I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger» ,som Anne-Kat. Hærland på 90-tallet formulerte fritt etter en amerikansk boktittel. Hun har et godt poeng. Verdien av relevant og oppdatert utdanning øker, og vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende utdanningsinstitusjoner.

Det er få land i verden som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn oss, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at alt for mange unge dropper ut, og alt for få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer – som for eksempel å starte en egen virksomhet. Det er trist fordi det er et dypt menneskelig behov å kunne realisere seg selv, uavhengig av karakterbok.

Mossevirksomheten CloudX Services AS, som også kom med på årets liste over 50 av Norges mest spennende startups, illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, – vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. Nettopp derfor bør Norge gå foran med gode og bærekraftige grønne løsninger, det vi kaller Greenergy.

Samtidig som President Trump lukker landets dører for stadig flere, viser Norges Fotballforbund at løsningen ofte ligger utenfor egne grenser, – landets nye landslagshøvding er svensk, og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt – og vi håper at Lennart finner veien oppover FIFA-listene. Hvem vet, kanskje han samtidig viser vei for Norges mange seniorressurser, potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis?