Etter et mildt sagt hardt år for Facebook, røpte grunnlegger Mark Zuckerberg nylig sitt nyttårsforsettet og planene han har for siden i året som kommer.

Facebook-grunnleggeren er kjent for å sette seg tøffe mål for det nye året. Tidligere mål har blant annet vært å lære seg mandarin, bygge og spesialdesigne sin egen assistent med kunstig intelligens, lese en bok annenhver uke, samt si hei til en ny person hver dag. Ambisiøse nok, tenker du kanskje, men disse er dog bare “peanuts” i forhold til oppgaven han nå har satt seg – nemlig å fikse problemene Facebook står overfor.

Det er ingen tvil om at siden har opplevd hard motvind det siste året. I begynnelsen av 2017 startet nemlig spekulasjonene om kanalen hadde bidratt til spredningen av såkalte falske nyheter i kjølvannet av at russiske aktører angivelig skal ha brukt plattformen til å påvirke det amerikanske valget.

Les også: Italia tar i bruk skolesystemet for å bekjempe falske nyheter

Zuckerberg beskrev først beskyldningen som “en gal idé”, men kom senere med en beklagelse for uttalelsen og lovet å iverksette tiltak for å bekjempe usanne nyheter. Som følger, har siden begynt å bruke eksterne faktasjekkere, varsle leserne om tvilsomme innlegg og la brukerne rapportere inn falske nyheter, men Facebook har dog fortsatt en lang vei å gå hvis den skal klare å løse problematikken –  noe gründeren nå ser ut til å erkjenne i større grad enn tidligere.

– Facebook har mange arbeidsoppgaver fremfor seg – alt fra å beskytte samfunnet vårt fra overgrep og hat, beskytte mot innblanding fra andre land eller å sørge for at tiden man bruker på Facebook faktisk er verdt det. Min utfordring til meg selv dette året vil være å fikse disse viktige problemene, skrev han nylig på sin Facebook-konto.

– Vi kommer ikke til å klare å forhindre alle feil og overgrep, men vi gjør for tiden altfor mange feil når det kommer til å få brukerne til å følge retningslinjene og forhindre misbruk av verktøyene våre. Jeg ser frem til å bringe grupper av eksperter sammen for å diskutere og hjelpe med å løse disse problemene.

Problemene med falske nyheter, overvåking og maktmisbruk, vil neppe kunne løses på ett år, men at Zuckerberg nå tydeligere enn noen gang erkjenner problemene samfunnet står overfor som følge av digitaliseringen, vil forhåpentligvis legge grunnlag for en utvikling som ligger nærmere Facebooks opprinnelige visjon – nemlig å desentralisere makten i samfunnet og ikke omvendt.