Norge kan tilby klodens klokeste hoder noe Silicon Valley aldri vil kunne klare – og derfor vil vi lykkes, mener samfunnsdebattanten som daglig leder miljøstiftelsen Zero. 

Navn og alder: Marius Holm (41)
Stilling: Leder i Zero
Favorittduppeditt (annet enn mobilen): Drillen min. Den bruker jeg hele tiden til å skru, borre, børste ski osv.
Dine tre favorittapper: Finn, Facebook, Retriever
Beskriv deg selv med tre ord Engasjert, surrete, nerd
Nevn én «funfact” få vet om deg: Jobbet et halvt år i Statoil (via Manpower). Var ung, dum og pengelens.
Hvordan kobler du av om vinteren? På langrennsski i lillomarka, eller på fjellski i Jotunheimen.

Hva er dine lidenskaper og hvordan gjenspeiler de seg i jobben du gjør?

– Jeg er lidenskapelig opptatt av nye ideer og dingser som gjør livet bedre uten å koke kloden. Jobben min handler om skape slike endringer.

Hva/hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer?

– Elon Musk snur egenhendig opp ned på bilbransje, oljebransje og kraftbransje. Det viser hvor stor forskjell enkeltmennesker kan gjøre.

Hva er dine primære kilder til innsikt for å forstå fremtiden?

– Historien og Bloomberg da.     

Hvordan ser Zero ut i 2020?

– Vi får mer kjeft enn i dag, fordi vårt gjennomslag er større, og truer inntjeningen til fortidens vinnere.

På en skala fra 1 til 10, hvor strategisk vil du si at innovasjon er forankret i Zero?

– 8.Vi jobber med innovatører og innovasjoner hele tiden, men kan bli mer innovative selv.

Hvilken miljøvennlig-teknologisk oppfinnelse mener du har hatt størst positiv påvirkningen på Norge/verden?

– Solcellen. Påvirkningen er bare så vidt i gang, men den vil snu opp ned på det meste. Energi kan bli latterlig billig.

Har du noen tips til hvilket område innenfor green-tech-industrien norske gründere burde fokusere på fremover (Hvor er mulighetene/potensialet størst)?

– Vi skal være verdens mest elektrifiserte land. Vi skal være først ute med å erstatte olje med batteri og hydrogen i alle sektorer. Og flinkest på å få dette til å fungere i stor skala. Stikkord: Smart strøm, nye forretningsmodeller,

Hva mener du er den største utfordringen for Norge når det kommer til å gå fra en fossil til en grønn særstilling? Og hva må til for at Norge skal må klimamålet om å kutte co2-utslippene og 40 % innen 2030? 

– Den største utfordringen for Norge, og som skiller oss fra andre land, er at olje- og gassnæringen har vært eventyrlig lønnsom. Når verden vender seg mot fornybare energikilder, vil lønnsomheten falle. Vi er velfungerende land og vil klare å skape nye arbeidsplasser. Men det blir krevende og mindre lønnsomt. Oppskriften på utslippskutt er enklere: Vi må elektrifisere hele personbilparken, og benytte el, hydrogen og biodrivstoff i andre kjøretøy. Vi må investere i helt nye prosesser i industrien, og fase ut fossil kraft- og varmeproduksjon både i bygg og industri. Vi vet hvordan vi gjør dette, men vi må vedta virkemidlene som får det til skje.

Hvor optimistisk er du når det kommer til Norge og omstillingen vi befinner oss i? Hva konkret må til for at Norge skal lykkes?

– Norge har gode forutsetninger for å lykkes, fordi vi har et samfunn som fungerer så godt. Jeg tror noen av nøkkelgrepene er å gjøre våre viktigste næringsklynger grønne, og bli best på miljø innen næringer vi allerede er gode på. Så tror jeg vi tjener på å være verdens grønneste marked som etterspør nye løsninger. Det skaper nye norske bedrifter, og det trekker til seg utenlandske. Og ikke minst: Skape grønne byer som er verdens beste å leve i. Da trekker vi til oss de klokeste hodene. Vi kan tilby det Silicon Valley aldri vil klare: Det gode liv, med kort vei til jobb, ren luft, ingen kø, og med ordninger som skaper trygghet i alle livsfaser. Kort sagt: Den nordiske modellen, minus forurensning!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here