Home Voices Norge i rødt, hvitt og blått – fra blod i Stavangers gater...

Norge i rødt, hvitt og blått – fra blod i Stavangers gater til snødekte Trondheim med blå ambisjoner

0
Source: Google

Denne ukas opptur var unektelig Lerchendalskonferansen og for de vel 180 inviterte deltagerne var det liten tvil om at de var invitert til å gi innspill til et Norge som er i ferd med å ruste seg til grønn og blå endring.

I tradisjonens tro gikk konferansen av stabelen i Trondheim, som for anledningen var pyntet snøhvitt og vintervakkert.

De fire arrangørene Tekna, Forskningsrådet, SINTEF og NTNU har over tid skapt en konferanse som både samler beslutningstakere fra forsknings- og utdanningsmiljøene, en rekke av Norges ledende næringslivsledere klokelig porsjonert med en passelig dose byråkrater. Som riddere rundt 25 runde bord inviteres disse til samspill for å skape morgendagens Norge. InnoMag var tilstede og må si seg enig i at blandingen fungerer overraskende godt, – kort oppsummert var de fire arrangørene godt samstemte på en konferanse der nye  grønne og blå muligheter stod i fokus. Arbeiderpartiets leder var førstemann ut, og Jonas Gahr Støre kvitterte med en klar fempunkts aksjonsliste som minnet lite om tåkefyrstestempelet enkelte forsøker å lime på ham.

Jonas oppfordret deltagerne til å revitalisere industri begrepet og ba oss ønske nye tanker velkommen. Han krydret dette med å referere til sin svenske kollega Stefan Løvfen som sikkert hadde glemt å fortelle Jonas at hans uttalelse egentlig var gjenbruk av den tidligere svenske statsminister Gøran Persson som allerede for 10 år siden ble spurt om han fryktet teknologiutviklingen og svarte at han slett ikke fryktet ny teknologi, det var gammel teknologi som virkelig skremte ham.

“SETT I ET MARINT PERSPEKTIV ER NORGE EN STORMAKT”

Jonas fremsto som visjonær og pekte på at oljenedturen gir oss en anledning til å skape en ny fortelling om Norge, – en fortelling han mente burde farges blå. Det var intet knefall for Høyre, snarere en påpekning om at vi nå bør ta tilbake havet. Sett i et marint perspektiv er Norge en stormakt, verdens 10. største hevdet Jonas som avsluttet med å peke på at alt nå ligger til rette for å sette i gang et realt havløft.

Vi i InnoMag hørte en klar og tydelig politiker som faktisk foreslo konkret handling og det er liten tvil om at Jonas har rett i at ny teknologi og kompetanse utviklet i blant annet oljesektoren kan gi Norge et unikt utgangspunkt for et fornyet næringsliv drevet frem av nye impulser fra det grønne skiftet. Jakten på endringsagenter for grønn og blå vekst kunne starte, og det ble en konferanse med mange gode innspill og oppfordringer til konkret handling. Høydepunktene kom tett, både SINTEF’s nye leder, Alexandra Gjørv Bech, Abelias Håkon Haugli, Kongsberggruppens Hege Skryseth, Tekna’s president Lise Lyngsnes Randeberg, Telenors Sigve Brekke og Forskningsrådets Arvid Hallen var blant de som leverte gode poengterte innlegg med konkrete forslag.

www.innomag.no kan du denne uka lese om flere av høydepunktene fra en av Norges beste møteplasser for enringsagenter – og for oss i InnoMag er det godt å høre at arbeidsvilkårene for alle våre lesere viser tydelige tegn til bedring.  Endring, omstillingskraft og vilje til genuin innovasjon har aldri hatt bedre vilkår enn vi i dag ser – 2016 blir spennende!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here