Home Startups Norske “Airthings” har tjent millioner på å beskytte deg mot luften du...

Norske “Airthings” har tjent millioner på å beskytte deg mot luften du puster inn

0
Foto @ Airthings

Bare i USA dør 21,000 mennesker av lungekreft som følge av den usynlige og luktfrie radioaktive gassen Radon. Det norske techselskapet Airthings har derfor utviklet  Airthings Wave som gjør det mulig å monitorere nivået av gassen 24/7. Bare i år har de omsatt for over 30 millioner kroner. 

Airthings (tidligere Corentium) ble grunnlagt i 2008 av norske forskere og fysikere som var lei av å forske og ville utvikle noe man hadde bruk for i fremtiden.

– Måling av radon har vært, og er til dels enda en gammeldags prosess, hvor man legger små sporfilmer rundt i huset i to måneder og deretter sender disse til et laboratorie for testing. Det vi har gjort er rett og slett å digitalisere radonmåling for folk flest, igjennom utvikling av prisgunstige digitale målere, forklarer administrerende direktør i selskapet, Øyvind Birkenes

Nå har selskapet også lansert Airthings Wave, som er en smart radonmåler som kommuniserer med din mobiltelefon, samt måler temperatur og luftkvalitet.

– At man nå har mulighet til å monitorere gassen 24/7 er viktig, fordi nivået av radon kan variere fra dag til dag og time til time. Ved å måle det digitalt kan du enkelt justere tilstrømmingen av frisk luft for å drive radongassen ut, forteller han.

Radon er en usynlig og helt naturlig radioaktiv gass som dannes i jordskorpen og som kan sive inn i boligen via sprekker og åpninger mot grunnen. I for store mengder og over tid, er gassen  helseskadelig.

– Radon er den største grunnen til lungekreft, bortsett fra røyking og statistisk sett så dør det flere av radonstråling enn både trafikk og brann ila et år. Ofte er bedre tetting av sprekker mot grunnen, bedre lufteluker, og justering av ventilasjonstrykket nok, sier Birkenes.

Omsatt for 30 millioner i år

Selskapet har så langt hatt en voldsom vekst, og har i dag 25 ansatte.

– I 2015 omsatte vi for 16 MNOK, i 2016 30 MNOK, og halvveis i 2017 har vi omsatt for 30 MNOK.

Slekskapet selger i dag i over 50 forskjellige land. Størst er de i Nord-Amerika, hvor det er lovpålagt måling av radon i henhold til boligoverdragelse.

– Europa vokser også raskt, hvor det nå i 2017 kommer ny lovgivning rundt måling av radon offentlig og privat, samt at det generelle fokuset på luftkvalitet øker.

– Norge er også et viktig marked for oss, og her er det allerede lovpålagt måling av radon i alle utleieboliger, samt barnehager og skoler –  men det er fortsatt veldig mange som ikke vet hvor enkelt det faktisk kan måles og kontrolleres.

Hva er planene fremover?

– I vesten har vi gått fra å være jordbrukere og jobbe utendørs til å sitte inne, enten foran TV’en hjemme eller inne på kontoret, på rekordtid. Det betyr at den lufta vi drar inn i lungene våre blir stadig viktigere. Målet er å fortsette å levere smarte løsninger som forbedrer hverdagen for folk flest – både sluttbrukere og profesjonelle, avslutter han.