Home Tech NSB investerer i gründerselskap: Vil satse på selvkjørende transport

NSB investerer i gründerselskap: Vil satse på selvkjørende transport

0
Foto @ Easy Mile

NSB-konsernet kjøper seg denne uken inn i Kongsbergselskapet Applied Autonomy. – Vi ønsker å lære og delta i utviklingen med selvkjørende transport, sier Synne Homble, fersk mobilitetsdirektør i NSB-konsernet.

Gründervirksomheten Applied Autonomy leverer tjenester for gjennomføring og drift av demonstrasjoner, piloter og utprøving av autonome kjøretøy. NSB går inn med to millioner kroner og sikrer seg en eierandel på 16,67 prosent i oppstartsselskapet.

Vil delta i utviklingen

– Vi gleder oss til å komme tettere på teknologimiljøene på Kongsberg. Applied Autonomy representerer et av de beste kompetansemiljøene i Norge innenfor autonome transporter. NSB ønsker å lære og delta i utviklingen med selvkjørende transport, sier Synne Homble, mobilitetsdirektør i NSB-konsernet, i en pressemelding.

Kongsberg Innovasjon gikk inn på eiersiden og etablerte Applied Autonomy første halvår 2017. Inkubatoren og innovasjonsselskapet vil investere 1 million kroner ekstra i Applied Autonomy i forbindelse med at NSB-konsernet blir medeiere.

– Det at Applied Autonomy får inn en aktør som både kan bidra med finansiering og tilføre kompetanse innen kollektivtransport er viktig for den strategiske utviklingen av selskapet, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

– Dette er et godt eksempel på hvordan Kongsberg Innovasjon legger til rette for samarbeid mellom oppstartsselskaper og etablerte selskaper, legger Torø til.

Pilotprosjekt i Kongsberg

Nettbuss, som er en del av NSB-konsernet, er allerede involvert i et pilotprosjekt for selvkjørende busser i Kongsberg. De ser for seg flere slike prøveprosjekter fremover.

– På lengre sikt tror vi dette samarbeidet kan gjøre NSB-konsernet konkurransedyktige i ulike former for transportanbud. Vi vurderer også om vi skal starte og drive egne kommersielle tjenester innenfor selvkjørende busser, sier Homble.

Ny satsing på mobilitet

Investeringen i Applied Autonomy er et ledd i NSB-konsernets satsing på mobilitet. NSB har opprettet en mobilitetsenhet for første gang, som skal fokusere på å tenke helhetlig om å skape kundevennlige reiser fra dør til dør. Synne Homble ble oppnevnt som mobilitetsdirektør for den nye enheten i forrige uke.

– Transportbransjen har rett og slett gjort det tungvint for kundene å komme seg enkelt fra dør til dør med kollektivtransport. I mange år har bransjen satt transportmidlene i sentrum og overlatt resten til kundene. Bransjen må samle krefter for å skape reiser som setter kunden i sentrum. Det skal vi i NSB bidra til, sier Synne Homble.

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på innovasjonsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst