Home Nyheter Opptatt av å forstå fremtiden? Da MÅ du se disse 7 filmene!

Opptatt av å forstå fremtiden? Da MÅ du se disse 7 filmene!

0

Fremtiden kan være vanskelig å forutse. Vi lever i en tid der endring er det nye normale – der det digitale livet vårt blir samlet opp og analysert av Big data-aktører og roboter får stadig større innpass.

(Av: Eva Collado. Denne artikkelen ble først publisert i Innovasjonsmagasinet 2017)

Opp gjennom historien har Hollywood vist en unik evne til å tolke fremtiden på engasjerende vis, og ikke så rent sjelden har det vi anså som fremtidsdrømmer vist seg å bli virkelighet. Vi har derfor plukket 7 fremtidsrettede filmer som vil hjelpe deg med å forberede deg på nye virkeligheter, utfordringer og etiske dilemmaer:

  1. The Circle (2017)

Filmen er basert på boken av Dave Eggers og handler om Mae (Emma Watson), et ny utdannet IT-geni. Hun får jobb i The Circle, et mektig Internett-selskap etablert av den karismatiske Eamon Bailey (Tom Hanks). Mens hun klatrer på karrierestigen i selskapet, avdekker Mae bedriftens uetiske personvernspolicy og dets skruppelløse bruk av Big Data. Filmen varsler om utfordringene ved å dele for mye av seg selv på sosiale medier og viser hvor galt det kan gå. Anbefales!

  1. Her (2013)

Filmen tar for seg et romantisk forhold mellom Theodore (Joaquin Phoenix) og Samantha (Scarlett Johansen). Theodore er en ensom mann som står midt oppe i en skilsmisse, mens Samantha er verdens første operativsystem drevet av kunstig intelligens, formidlet gjennom Scarlett’s sexy stemme. Filmen tar opp nye former for følelser og forhold etter hvert som interaksjonen mellom mennesker og maskiner blir en stadig større del av hverdagen. For snakker vi her om et operativsystem, eller om en bevissthet som har evnen til å elske?

  1. Eagle Eye (2008)

Jerry og Rachel, to fremmede som lever et tilsynelatende A4-liv, blir plutselig brakt sammen når de begge blir oppringt av samme person. Takket være ny teknologi vet den ukjente stemmen alt om dem fra første stund, og bruker informasjonen til å kontrollere, true og overvåke dem. Spennende actionthriller vel verdt å se. Filmen belyser noen av de skremmende og etisk vanskelige sidene ved ny teknologi: Hvor trygge er vi i et samfunn der mer og mer overvåkes?

  1. Minority Report (2002)

Steven Spielberg er nok en gang opptatt av fremtiden. Filmen er basert på en fortelling fra 1956 fra Philip K. Dick. John Anderton (Tom Cruise) leder en spesialavdeling i politiet hvor de pågriper lovbrytere før de begår forbrytelser. John blir selv anklaget for drap og for å kunne bevise sin uskyldighet, må han bevege seg fortere enn systemet. Klarer han å flykte fra et automatisert system som overvåker oss alle?

  1. Artificial Intelligence: AI (2001)

Regissøren Steven Spielberg introduserer oss her for David, en robot programmert til å elske moren sin betingelsesløst. Han blir adoptert av en familie som en midlertidig erstatning for deres eget barn, som er alvorlig syk. Da sønnen blir frisk igjen, blir David overflødig, men det stopper han ikke fra å gjøre alt for å få moren til å elske han igjen. Filmen reiser tvil om hvorvidt programmering av følelser er forsvarlig eller ikke. For hvor enkelt ville det egentlig vært å erstatte et menneske med en robot?

  1. The Matrix (1999)

 Neo (Keanu Reeves) er en hacker som våkner opp til en ny virtuell verden, The Matrix, der kunstig intelligens har overtatt makten og der mennesker blir utnyttet av maskiner. Formålet til denne kultfilmen er både å konfrontere faren ved en maskinrevolusjon og svare på filosofiske spørsmål om sannhet og virkelighet. For er vi egentlig sikre på at verden, slik vi kjenner den, er ekte og ikke bare en drøm?

  1. 2001: en romodyssé (1968)

 Denne tidløse og omstridte kultfilmen, regissert av Stanley Kubrick for nesten femti år siden, har et abstrakt plott som består av fire historier. Filmen handler hovedsakelig om et astronaut-team i romskipet Discovery, ledet av datamaskinen HAL 9000. De går ut på romekspedisjon for å undersøke en monolitt som ligger på månen. Her bruker de teknologi og kunstig intelligens til å utforske rommet, menneskets historie og meningen med livet. Filmen er dog åpen for tolking. Spesialeffektene og musikken i filmen er alene grunn god nok til å se filmen.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst