Home Biz Tre grunner til Sør-Koreas innovasjonssuksess

Tre grunner til Sør-Koreas innovasjonssuksess

0

Da Bloomberg offentliggjorde sin årlige innovasjonsindeks ble Sør-Korea utnevnt som verdens mest innovative land for femte år på rad. Men hva er det egentlig som gjør dem så innovative? 

Sør-Korea er kanskje mest aktuelle om dagen som arrangør av vinter-OL. Men landet som nok en gang troner på toppen av listen over de mest innovative økonomiene i verden er åpenbart mer enn bare en arena for vinterlekene. Vi har sett nærmere på tre av faktorene som er med på å gi landet status som verdens mest innovative.

Les også: Dette er verdens mest innovative land

Forskning, utvikling og innovasjonsfokus

Etter Korea-krigen på femtitallet var Sør-Korea et av verdens fattigste land, og veksten fra sekstitallet og frem til i dag har vært meteorisk.

– Sør-Korea har siden Korea-krigen blitt transformert fra et svært fattig jordbrukssamfunn til en urbanisert, høyteknologisk økonomi med en høyt utdannet arbeidsstyrke, sier IHS sin økonomisjef for Asia, Rajiv Biswas, til DW.

Plassert mellom to andre asiatiske lokomotiver, Japan og Kina, skulle man kanskje tro at Sør-Korea hadde vanskelige vekstvilkår. Men kanskje har nettopp den geografiske plasseringen vært med på å tvinge frem en innovasjonstankegang? I følge Kyle Ferrier, som er direktør ved Korea Economic Institute of America, er fokuset på FoU og innovasjon et produkt av nødvendighet.

– Sør-Korea har vært nødt til å rydde sin egen sti i en region hvor de konkurrerer med Kinas billige arbeidskraft og Japans høyteknologiske, kapital-intense industri. Å bruke mer penger på forskning og utvikling enn noen annen økonomi reflekterer ikke bare en hjemlig kundemasse som stiller krav om teknologiske nyvinninger, men også myndighetenes mål om å bygge en kreativ økonomi, forteller han.

Kina er dessuten Sør-Koreas største eksportmarked, og med naboens økende satsning på verdiøkende industri innser myndighetene i landet at behovet for å utvikle nye ideer er større enn noensinne. Tall fra 2016 viser at Sør-Korea bruker så mye som 4,2% av bruttonasjonalproduktet på FoU. Nærmest følger Israel med 4,11%, og Japan med 3,58%.

Patenter

Et viktig parameter på de fleste indekser som måler innovasjonskraft er antall patentsøknader, og også Bloomberg-indeksen legger vekt på disse. Her utmerker Sør-Korea seg som økonomien med flest søknader.

Lokomotivet, både i økonomien generelt og på patentområdet, er elektronikkgiganten Samsung. Ved siden av IBM er Samsung det selskapet som har fått godkjent flest patenter i USA siden årtusenskiftet. Innovasjonskraften i Sør-Koreas mest verdifulle selskap gir også en ringvirkning nedover i næringskjeden og i økonomien som helhet, i følge World Economic Forum.

Konglomeratene

En av tingene som trekkes frem i forbindelse med Sør-Koreas økonomiske transformasjon er fremveksten av de store multinasjonale konglomeratene. Samsung er allerede nevnt, men landet har også flere andre “chaebols”, som disse bedriftene kalles i hjemlandet.

DW skriver at størrelsen på disse store selskapene – som Samsung, LG og Hyundai – la til rette for både samling av store ressurser på ett sted og for at produksjonen i Sør-Korea beveget seg inn i en vekstfase drevet av teknologisk lederskap og innovasjon, med ry på seg for å levere høy kvalitet og nyskapende produkter.

Teknologitungt næringsliv

En siste ting som taler til fordel for Sør-Korea handler om utformingen av denne typen innovasjonsindekser. Næringslivet i landet er dominert av teknologi- og industrigiganter som bruker mye penger på forskning og utvikling. Store investeringer her slår som nevnt positivt ut på indeksen, mens økonomier som i større grad er bygget rundt råvarer typisk vil score lavere på dette punktet.

– I råvarebaserte næringer, som vi har mye av i Norge, brukes det generelt mindre penger på forskning. Det betyr ikke at det ikke innoveres, sa daværende seniorrådgiver i Innovasjon Norge Per M. Koch, i en kommentar til InnoMag om Norges plassering på European Innovation Scoreboard.

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på innovasjonsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst