Karen Dolva, Christine Spiten og Anita Schjøll Brede kom alle med på Forbes topp 50-kåring av Europas ledende tech-kvinner.

– Det er veldig stas å bli anerkjent på europeisk nivå for det jeg gjør. Jeg synes det er viktig og riktig av Forbes å løfte frem rollemodeller for alle jenter der ute som ikke helt tør ennå fordi de blir lært opp til å sitte pent stille og vente på tur – for da kommer man jo ikke så langt, sier Schjøll Brede i en kommentar til InnoMag.

– Samtidig så gleder jeg med fryktelig til den dagen vi ikke trenger å aktivt løfte frem kvinner lenger, men kan løfte frem folk av alle kjønn som jobber på bra ting, tilføyer hun.

Gründeren jobber med å utvikle en kunstig intelligens for forskningsmateriell. Iris AI starter som en vitenskapelig assistent for alle som trenger å navigere i forskningsverdenen og i løpet av de neste 10 årene er målet at hun gradvis selv blir en forsker.

Selskapet ble, i likhet med NO Isolation og Blueye, kåret til en av Norges mest innovative startups av InnoMag tidligere i år.

– I det siste har vi fått mange spennende nye kunder og samarbeider på gang. Opp og ned går det alltid i oppstartsfasen – det er ikke alltid dans på roser – men det er veldig spennende nå som de verktøyene vi først lanserte nå i våres begynner å finne god produkt- og marketfit, sier hun.

No Isolation-gründeren, Karen Dolva, beskriver Forbes-kåringen som stor.

– Det er klart det er stort når Forbes trekker frem tre norske jenter på en liste som dette. Det virker som de har gjort hjemmeleksen sin og så vidt jeg forstod har de vurdert flere tusen kandidater, så dette er en anerkjennelse jeg virkelig tar innover meg.

Selskapet jobber med å skape teknologi med vidt forskjellige funksjoner og for vidt forskjellige brukergrupper, men med ett felles mål: å bekjempe ensomhet blant utsatte grupper i samfunnet.

Oppstartsselsapet har akkurat lansert KOMP, en skjerm med én knapp for seniorer som ikke bruker eksisterende teknologi. I tillegg har de laget roboten AV1 er i bruk hos rundt 600 langtidssykebarn i over 10 land.

– Vi jobber nå med å skalere til nye land, og sette ensomhet og sosial isolasjon på agendaen. Kåringen bidrar til å skape tillit og trygghet til selskapet. Det er en drahjelp jeg setter stor pris på, sier hun.

– Uvirkelig

Christine Spiten forteller til InnoMag at det ikke helt har gått opp for henne at hun er blant topp 50.

– Det føles litt uvirkelig når jeg ser de andre navnene på listen – ikke minst Anita Schjøll Brede og Karen Dolva. At vi alle jobber med løsninger for FNs bærekraftmål gjør det utvilsomt enda mer motiverende, sier Spiten, som i år også kan skryte på seg å ha komme med på Forbes sin liste over 30 av Europas mest innflytelsesrike teknologer under 30 år.

Med Blueye Robotics ønsker hun å endre måten man opplever havet på gjennom en fjernstyrt undervannsdrone som lar brukerne utforske havet helt ned til 150m fra en smarttelefon eller tablet.

Deres Blueye Pioneer undervannsdrone har allerede bidratt under forskningsprosjekter på Great Barrier Reef, under isen på Svalbard, samt i søk- og redningsarbeid.

– Vi har vært heldige å få med dyktige og erfarne investorer på laget, som har styrket selskapet ytterligere – også på styresiden. Nå er vi i gang med serieproduksjon i Polen, har ansatt flere på teamet og forbereder oss frem mot leveranser.

Hele Forbes sin liste finner du HER