Jan Holm Hansen startet utviklingen av sitt modulbaserte byggesystem i 1977. Ideen han hadde var inspirert av LEGO-gründer Ole Kirk Christiansens oppfinnelse fra 1934.

Holm Hansen hadde sett byggeplassene innenfra i mange år, og ble inspirert til innovasjon av den unødige tidsbruken og de unøyaktige holdningene han observerte. Derfor begynte han i 1977 arbeidet med å designe et byggesystem som var LEGO-inspirert, og som «alle» kunne montere på byggeplass. Firmaets initialer, BEET, står for Building Elements Easy Together.

– Produktene våre kan brukes til mange ting, egentlig alt for mange! Våre største leveringsområder er til fiskeindustrien, matvareindustrien, elektronikkindustrien, offentlige bygninger, eneboliger, kontorer og militæret, forteller Holm Hansen, som fikk godkjent de første patentene til teknologien allerede tidlig på åttitallet. 

Følte seg motarbeidet av de etablerte

Han har holdt på med prosjektet lenge, og veien frem har ikke bare vært enkel. Selv om han fikk mange gode tilbakemeldinger opplevde han også å bli motarbeidet. Holm Hansen følte at mange potensielle investorer følte seg truet av konseptet hans, og ikke ønsket det på markedet. Med sine lave vedlikeholdskostnader og nye byggematerialer utgjorde BEET-produktet en trussel for eksisterende forretningsmodeller.

– En av Norges største entreprenører tok kontakt for å få en presentasjon, og begrunnet det med at de ønsket å se på muligheten for å kjøpe systemet eller være medeier. Samtalene endte med at ledelsen i entreprenørselskapet gjorde det klart at dersom dette nye byggesystemet kom på markedet ville hele deres satsning bli truet. “Husk at det vårt selskap har som største inntektskilde, er vedlikeholdet.”

Arbeidet med å skaffe de riktige investorene og partnerne har vært utfordrende, men bedriften har holdt det gående gjennom vanskelige tider. Han leter nå etter nye samarbeidspartnere.

– I dag fortsetter vi å søke ny kapital, og driver videre ved å selge glassfiberplater og spesialkompetanse til ulike aktører. Henvendelser fortsetter å komme, gamle og nye kunder ringer, men finansiering må på plass først.

Hvordan samspiller dere med partnere og eventuelt investorer? Hva lokker dere med for at de skal satse på dere?

– Vi velger å være svært åpne på alt, forutsatt at investor skriver under på en hemmelighetserklæring. Videre trekker vi frem at vi eier all teknologi, patentene, varemerkene og mønsterbeskyttelse. Vi viser til hva vi har oppnådd og hva vi vil videre, og informerer om at ingenting er enkelt, hverken for produkt eller i marked. Ting tar tid. Vi er villige til å se på en rekke løsninger på eiersiden, men vi håper at en investor kan bidra med markedskunnskap og kontaktnett.

Deltar i planlegging av flytende by

Til nå har Holm Hansen erfart at det kan oppstå store utfordringer når et styre oppdager hvor mange muligheter produktet åpner opp for og den satsningen man må konsentrere seg om for å få til en stabil grunnproduksjon. Mulighetene i fremtiden er mange, i følge gründeren.

– I dag vet vi om 122 separate forretningsmuligheter for kommersielt drift basert på vår teknologi. Det er godt å tenke på, men også farlig. Så langt har alle «nye» henvendelser kostet fordi disse krever ressurser internt og ikke minst dokumentasjon. Det er ikke produksjon som blir vanskelig, men valget om hva vi skal konsentrere oss om for å tjene penger.

Et av bruksområdene for BEET kan være i byggingen av flytende byer, forteller Holm Hansen.

– Trenden går i dag i vår favør på grunn av klimaendringer. Selv de som steller med store fremtidsprosjekter som flytende byer, henvender seg til oss. Ett prosjekt er under full planlegging, og skal bygges ved Tonga i Stillehavet. Til slike formål er våre produkter ideelle, avslutter han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here