Home Voices Ukens lederkommentar: – det våres både i Lahti, for kongehuset og på...

Ukens lederkommentar: – det våres både i Lahti, for kongehuset og på innobørs

0

Hvorfor er ikke Petter Northug best når det gjelder lenger?Hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming? Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer – tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

Svaret er enkelt, de ble for arrogante, sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som var mulig. Vi vil se det samme skje i enhver bransje, store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

De siste 20 årene har jeg årlig investert en hektisk uke i Silicon Valley sammen med norske ledere, og etter årets tur står det klart og tydelig for oss 25 som var med at teknologi og smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI), vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Tiden er inne for å gå i gang og eksperimentere med innovative satsninger. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet er, er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep som innebærer kombinasjonen av innovative teknologiske løsninger, null arroganse og evnen til å lære av andre. Vi våger påstanden om at din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

Mens Northug og hans kumpaner uttaler seg om alt fra skismøring, innovative staver og svenske sexistiske smådrypp, finner vi tiden inne for å gi deg tre gode tidlige vårtegn;

  • Det blåser en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktig for landets økonomiske velferd og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående. For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i sitt videre yrkesliv, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnytte dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. To utmerkete initiativ er Seed Forum og Ungt Entreprenørskap. De fortjener begge sin del av æren for utviklingen, og mens Seed Forum i år feirer 15 års jubileum under kyndig ledelse av Steinar Korsmo, ble det nylig kjent at vår gamle langrennsstjerne, Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre – vi gratulerer begge to og ønsker de lykke til i arbeidet med å bringe Norge nærmere fremtiden!

 

  • Åpen innovasjon er på kraftig fremmarsj. Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon, rett og slett fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor egen lønningsliste. “I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger”, som Anne-Kat. Hærland formulerte det så treffende. Poenget er godt, verdien av relevant og oppdatert utdanning øker i betydning. Vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende universiteter og det må gjøres i samarbeid med et innovativt næringsliv. Samtidig må vi ta nye krav og forventninger innover oss og sørge for at utdanningsløpet blir noe vi aldri gjør oss ferdig med. Norge er allerede i verdenstoppen når det gjelder utdanning, det er få land som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn Norge, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående, øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at altfor mange unge dropper ut, og altfor få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer- som for eksempel å starte en egen virksomhet. Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen og Moss- virksomheten CloudX Services AS illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, – vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. De viser på hver sin måte vei, og er eksempler på hvordan Norge går foran med nye innovative tilnærminger og gode og bærekraftige grønne løsninger – hvorfor ikke kalle det Greenergy?

 

  • Få år etter at Gjensidige forsikring gikk rettens vei for retten til å kvitte seg med medarbeidere som gikk ut på dato da de nærmet seg 70år, viser Kong Harald og Norges Fotballforbund nå at kompetanse og erfaring er viktigere enn nasjonalitet og fødselsår. Landets nye landslagshøvding er svensk og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt – og vi håper Lennart finner veien oppover FIFA-listene. I dag ligger vi på en begredelig 84. plass, bak «storheter» som Færøyene, Libya og St. Kitts. Samtidig feirer vår konge 80 års dag og han er mer populær enn noen sinne. Få mener han har gått ut på dato og det er ingen dårlig bedrift. Det er derfor en sann glede å sende vår konge ukens Innovasjonsblomst fordi han åpenbart makter å fornye en instutisjon som de fleste vil mene egentlig har gått ut på dato. Vi håper og tror kong Harald og den sindige svensken viser vei for Norges mange seniorressurser og potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis, at det finnes et flott liv som hjelper også for de som har bidratt i en mannsalder. Også her bør Norge gå foran, rett og slett fordi vi er blant de på kloden som lever lengst og best. På Innobørs har den siste måneden over 20 nye norske virksomheter flagget behov for kompetanse, kapital og kontaktnettverk, – ingen kan bedre hjelpe disse vågale gründerene enn våre mange erfarne seniorer. Petter Planke, en av Norges beste grünere gjennom tidene så godt sier det;. «Man blir ikke alltid rik av å starte for seg selv, men det er alltid berikende»

Konkurransekraft handler om intelligent kunnskapsdeling og effektiv utnyttelse av ny teknologi. Tillit, integritet, åpenhet og uavhengighet er den kulturelle grunnmuren som sikrer at de beste har viljen til å dele kunnskap med hverandre. På dette området ligger vi en oppløpsside foran de fleste andre land, og det er dette som er Norges nye mulighet. La oss derfor sammen heie på endringsagentene og de som tør å sette nye spor, enten de sloss i langrennssporet, for et kongehus i forandring eller rett og slett for fremtidige arbeidsplasser.

 

Happy Friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here