Home Voices Ukens lederkommentar: Om bankkupp, digitale dyster og maritime muligheter

Ukens lederkommentar: Om bankkupp, digitale dyster og maritime muligheter

0
Foto @ Iwona Jurkowska

Det har vært en uke preget av Rune Bjerkes VIPPS-kupp, diskusjon om overvåkingssamfunnet, ny nesten lansering av toppindustrisenteret og SUPERTORSDAG med stinn brakke på Cafe Amsterdam.

Under 4 måneder etter at VIPPS-sjefen bedyret at man ikke hadde noen planer om å skille Vipps ut som eget selskap, skjedde akkurat det i en operasjon der Rune Bjerke og hans kumpaner i praksis forener Norge under Vipps-paraplyen. Det viser både omstillingsevne og hvor raskt nye realiteter kan endre selv den beste strategi – vi gratulerer og ønsker Vipps lykke til. Den egentlige kampen begynner i 2018 da helt nye aktører takket være nye EU-regler vil entre banen.

For alle som synes det er forvirrende å lese om at våre politikere og ledere hackes, var det befriende å lese innlegget fra IT-ekspert Helge Skrivervik som stod i tirsdagens utgave av InnoMag, – vi oppfordrer alle som ikke fikk med seg denne å lese innlegget som klart kaller en spade for nettopp det.

Så til ukens kanskje merkeligste sak; Over 12 måneder etter at pressen begynte å skrive om initiativet,  vel 8 måneder etter at de lanserte seg selv under Arendalsuka og nesten 6 uker etter at de stod på scenen under NHOs årskonferanse, kalte DigitalNorway denne uken inn til et møte som samlet over 150 deltagere i hovedkvarteret til DNB for å fortelle at de er i gang med etableringen. Det må være Norges desidert lengste fødsel.

Det nye toppindustrisenteret ønsker å forene de store industrilokomotivene i Norge med alle de små og mellomstore virksomhetene landet rundt, og det er jo unektelig ambisiøst og spennende. Uansett, når de rent faktisk åpner dørene ble denne uken brukt til å lansere 10 tjenester de ønsker å tilby, og for alle landets strategiske konsulentmiljøer, er disse tjenestene interessant lesing.

Med erfarne folk som Walter Quam, Håkon Haugli og Hilde Tonne har de samlet 12 av dagens store aktører. Vi håper dette betyr et stemningsskift når det gjelder måten mange av de store så langt har nærmet seg åpen innovasjon på.

Det er ikke så lenge siden en av Norges mange innovative gründere sammenlignet det å samarbeide med de store industrilokomotivene med å skulle praktisere munnsex med hai.

Innomags redaktør var rundt årtusenskiftet styreleder i Dataforeningen og allerede da snakket vi om jobben med å digitalisere Norge. Det er ingen tvil om at både Dataforeningen og IKT Norge i lang tid har gjort en imponerende jobb med å forsøke å vekke norske ledere i privat og offentlig sektor. Realiteten er at begge disse aktørene, som for lengst har feiret sine første 60 år, gjennom mange år har arrangert digitaliseringskonferanser og lobbet for å vekke norske ledere til digital dyst. Derfor er vi fortsatt litt usikre på hva Digital Norway egentlig tilfører her.

Likevel, som våre lesere vet, heier vi i InnoMag på alle initiativ som har til hensikt å gjøre det lettere for norske endringsagenter å lykkes, og vi håper det nye toppindustrisentret kan bidra til økt omstillingstakt og ikke minst smartere omstilling i tiden fremover. Om de kan bidra til å hente hjem igjen oppgaver som er blitt satt ut av landet, og gjøre det lettere for Norges mange SMB-virksomheter å nå nye markedsmuligheter, vil vi stå fremst i heiagjengen. Da vil de kunne bidra til å hjelpe flere gründere på reisen fra idé til suksess og på den måten skape flere norske enhjørninger og nye grønne suksesshistorier. Derfor gjør vi i InnoMag som Nobelkomiteen i 2008 og deler ut ukens Innovasjonsblomst til DigitalNorway og lederne som blir med på dette, ikke på grunn av resultatene, men basert på en bølge av forventninger om økt grad av åpen innovasjon skapt gjennom en særdeles lang fødselsprosess.

Ukens gründercase EnviroNor, ledet av Sverre Gjervan, kan litt om hvor tøff denne reisen i praksis er. Ideen er uten tvil både grønn, god og gjennomførbar og vi oppfordrer DigtialNorway til å hive seg over dette spennende gründerprosjektet, som uten tvil fortjener økt oppmerksomhet, tilgang på nødvendig kapital og drahjelp på veien mot global suksess.

Happy Friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here