Ukas høydepunkt for oss var uten tvil INNOVASJONSDAGEN 2017 som gikk av stabelen onsdag i Oslo Konserthus. Her var det flotte innlegg fra både professor Leif Edvinsson, svensken bak begrepet Intellektuell Kapital, den hollandske professor Paul Iske som har skrevet Nederlands mest populære bok om nye former for innovasjon og professor Henry Chesbrough fra Berkeley,  anerkjent global autoritet og mannen bak begrepet Open Innovation.

Disse tre frontet en agenda med noen av Norges beste talere, blant annet Bjørn Olav Semundseth fra Miles, Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima, Annichen Day fra Corporate Spring, Lars Henrik Krogh fra NOFAS, Monna Nordhagen fra Scandinavian Design Group, designguru Dagfinn Aksnes og Kjetil Kalager fra Affecto.

Et fellestrekk var at de tør å utfordre status quo, de tok opp globale utfordringer og de utstrålte energi, mye energi. Tone Ringstad fra CCL og CultureEngine lanserte for eksempel en unik norsk undersøkelse der de jaktet på de norske verdiene. Ingen lett utfordring Tone og hennes kollegaer har valgt å gyve løs på, og hvem vet, kanskje var vi onsdag vitne til starten på en ny måte moderne ledere leder på? Ukens innovasjonsblomst er herved avsendt til alle konferansens talere.

Himanshu Ardawatia fra Bergen var minst like energisk, han har egenhendig startet Colors From the World og formelig gått løs på oppgaven om å gi fattige barn i blant annet Afrika bedre skoler. Hans metode; Gi barna tegnestifter og lerret, og selg barnas tegninger. Resultatet er at barna lærer betydningen av kreativitet og skaperevne, – samtidig som barna stolt innser at det finnes noen der ute som setter pris på deres innsats. Han trollbandt forsamlingen med sin historie og vi i Innomag har lovet hverandre at vi skal følge opp i tiden fremover.

Hvem sier at norske gründere ikke tenker stort nok?

Tenk om enhver norsk skoleklasse tok på seg fadderskapet for en afrikansk skoleklasse og utvekslet tegninger, – en tanke verdt å videreføre for nystartede Kulturtanken som denne uken offisielt ble åpnet av blant annet kulturminister Tobjørn Rød Isaksen.

Les også: Ukens gründercase: Colors From The World

Vi skulle ønske flere av Norges nåværende og fremtidige stortingsrepresentanter hadde vært tilstede og hørt om alt det flotte som skjer, i stedet for å løpe rundt med stort sett de samme argumentene som de har fremført de siste fire årene, – der viktige spørsmål og globale perspektiv feies under teppet. Mens disse linjer skrives, spørres partilederne nok en gang ut på TV2, og et trist fellestrekk er at landets politiske ledere avbryter hverandre på en måte som vitner om lav respekt for andres meninger. Det virker ikke som noen av de virkelig tar seg bryderiet med å lytte, – og DET er i hvert fall ikke svaret på de utfordringene vi står overfor.

Kanskje skyldes det kun klimaet? I takt med at temperaturen synker ute og selve valgdagen nærmer seg, stiger unektelig temperaturen i valgkampen og denne uka kom sågar en budsjettlekkasje i form av 500 nye it-studieplasser de neste fire år. Det er slik vi oppfatter det mindre enn behovet i enkelte virksomheter, og viser med all mulig tydelighet av at regjeringen og norske politikere egentlig ikke har innsett størrelsen på den digitale bølgen. Stortingsrepresentant Kristin Vinje fra Høyre forteller at det i 2018-budsjettet vil bli foreslått å bevilge midler slik at det kan tas opp 500 nye it-studenter hvert år i fire år. Dermed retter de opp situasjonen fra budsjettforliket sent høsten 2016, der man annonserte at man hadde bevilget penger til 500 nye it-plasser, mens IKT Norge kun fant 140 nye studieplasser, fordi man flaut nok hadde glemt å kommunisere høyt at det bare ble bevilget penger til ett kull. Som musa som pisset i Norskehavet sa, alle monner drar, men vi håper inderlig at disse bevilgningene kun er starten på et omfattende og lengre løp.

Mandag la også DNVGL frem en viktig rapport Energy Transition Outlook  som konkluderer med at det grønne skiftet er godt i gang, og som en konsekvens står energisektoren allerede midt oppe i store omveltninger. Rapporten spår blant annet at verdens oljetørst nesten halverer seg innen 2050, mye takket være elbilene. Imidlertid konkluderer rapporten også med at verdens tograders mål ikke vil nås, selv om energibehovet flater ut og utslippene halveres. DNV GL sjefen, Remi Eriksen sier tydelig nok at dette bør være et varsku til alle om at det er på tide å ta på sjumilsstøvlene, – og da trengs endringsagentene blant oss som aldri før.