Home Voices Ukens lederkommentar: Om feiringer, mangel på forstand og en fjern fred

Ukens lederkommentar: Om feiringer, mangel på forstand og en fjern fred

0

I en uke der Russlands dopingprogram med påfølgende utestengelse fra OL og flyttingen av en amerikansk ambassade var blant de største nyhetssakene, var vårt eget femårsjubileum og en fremovertenkende norsk statsminister blant høydepunktene.

Denne uken har både Colosseum, Holmenkollen-hoppet og Kristusstatuen i Rio lyst opp i blått og hvitt til ære for våre finske naboer som feirer 100 års selvstendighet. Vi gratulerer!

I Norge fortsetter dessverre den uverdige forestillingen rundt utnevnelsen av nytt fredspriskomité-medlem – og for alle oss som ikke deltar i spillet fremstår det hele mer og mer som en krigserklæring overfor en av Norges største politiske endringsagenter. Uansett politisk ståsted må man kunne erkjenne at Carl I Hagen har turt å stå på barrikadene, og alle som i sin tid ristet uforstående på hodet da Kina mente at prisen var politisk burde nå innse realitetene. Vår take er fortsatt at så lenge Torbjørn Jagland kan sitte i Nobelkomiteen som tidligere stortingspresident så kan definitivt også Carl I Hagen sitte der.

Det er ikke bare på Stortinget selvhøytidelige fredsmeglere tyr til rene krigshissergrep. Både i Kreml og i det hvite hus gjøres merkelige grep som beviser at menn med makt slett ikke alltid handler klokt. Mens Putin åpenbart doper sine idrettshelter i jakten på medaljer, lukker Trump effektivt døren i fleisen på alle forsøk på å finne en fredelig løsning for Jerusalem og palestinerne. Snakk om å leke med fyrstikker midt i krutt-tønna, det er en amerikansk tragedie at han får lov til å holde på. Kan det være at både Putin og Trump i smug lytter til Countryartisten Waylon Jennings, og at begge har valgt seg hans «I’ve always been crazy, but it has kept me from going insane” som politisk plattform?

Det er kanskje også årsaken til at TIME Magazine denne uken kåret kvinnene som satte i gang #MeToo kampanjen til årets navn. Dårlig nytt for maktmenn med overdreven tro på egen sjarme og sexappeal. Vi gjetter på at det hele må fortone seg en smule surrealistisk – både for Trump, som jo er en av de verste mannsgrisene, og for Courtney Love som allerede i 2007 advarte mot Hollywoodprodusenten Harvey Weinstein. Av og til maler rettferdigheten langsomt!

Vi hadde denne uken to hyggelige feiringer på MESH. Først var det vårt eget 5 års jubileum og gode innspill om utfordringene rundt kunsten å innovere med 35 av Norges beste innovatører i salen. Venstre’s nestleder og gründerenes fremste forkjemper Terje Breiviks hilsningsord til oss i InnoMag og våre vel 20 000 lesere varmet;

«Innomag har for oss politikere blitt en viktig medspiller med konstruktive og ikke minst konkrete innspill til nye tiltak som gjør Norge mer gründer- og innovasjonsvennlig. Gratulerer med dagen!»

Morgenen etter hadde vi gleden av å oppleve en opplagt statsminister peke på politiske unnlatelsesynder som det hun frykter mest i denne stortingsperioden.

Hadde hun vært til stede kvelden før ville hun fått med seg diskusjonen der 35 av de beste pekte ut de tre største;

  1. 1. Ledere som ikke ser problemene
  2. 2. Lederne som ser, men som ikke forstår
  3. 3. Lederne som både ser og forstår, men som ikke tør

Uansett kategori er det vår utfordring i InnoMag å hjelpe alle norske endringsagenter til å både se, forstå og tørre – og det gleder oss at landets statsminister nå er blant de som både ser, forstår og tør. Det lover bra både for nyttårstalen og det kommende året.

La oss derfor avslutte ukas lille oppsummering med å minne om at vi som nasjon har mye å bli bedre på, som vi skrev i Business Angels-artikkelen denne uka. Justert etter bruttonasjonalprodukt ligger Norge faktisk tredje sist i Europa når det gjelder business angel-investeringer – bare Italia og Romania havner bak på statistikken. Estland og 100 åringen Finland er best i klassen BNP tatt i betraktning, mens også Danmark av våre naboer kan vise til relativt sterke tall.

Ellers anbefaler vi å ta en kikk på denne ukens gründercase, som vil produsere bølgekraft med en egenutviklet, ekstremværsikker turbin.

Vi gratulerer og sender ukas innovasjonsblomst til Terje Breivik og Erna Solberg, sammen tror vi de to kan løfte Norge innovasjonsmessig i årene som kommer!

Happy Friday!

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på innovasjonsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst