Home Voices Ukens lederkommentar: Om gullkorn, kapitalfunn og 3 grunner til å feire

Ukens lederkommentar: Om gullkorn, kapitalfunn og 3 grunner til å feire

0

Det er flere grunner til å feire i mai, ikke bare fyller kongeparet 160 år, og Norge selv år i neste uke, – for oss som er opptatt av nyskapning og gode vilkår for både gründere og investorer ga denne uka også en ekstra god grunn til å feire.

KapitalFUNN er en politisk seier for Venstre og Terje Breivik som gir god grunn til å sende flagget til topps for alle som tror på verdien av statlige insitamenter for å bygge landet. Dette er noe både vi og han har sloss for siden forrige valg, og siden ingen av de store politiske partiene virker å være imot, er det god grunn til å stille spørsmålet om hvorfor det skulle ta fire år å få dette på plass.

Konsekvensen for tidligfase investorer og gründere er at det gis fradrag for investeringer på opptil 500.000 kroner årlig i nye vekstselskaper, en åpenbar hjelpende hånd til de som tør å satse. Vi er enige med Terje Breivik i at KapitalFUNN trolig raskt vil finne sin plass som en populær ordning på lik linje med Skattefunn.

Vi i InnoMag har på ingen måte vært alene om å ønske dette. Den nye ordningen er noe både Abelia, IKT Norge, NorBAN, Venturekapitalforeningen og andre har ønsket lenge.

Den nye ordningen vil bli avgrenset av en del kriterier, men regjeringen mener likevel at ca. 40 % av norske selskaper vil kunne falle inn under den nye ordningen. Selskapet må blant annet være yngre enn seks år, ha færre enn 25 årsverk og ikke mer enn 40 millioner kroner i omsetning. Investeringene kan av en merkelig grunn heller ikke komme fra eksisterende aksjonærer eller ansatte i selskapet, og investorene kan ikke bli ansatt i løpet av eiertidsperioden. De siste to kriteriene vitner om at de som har laget reglene ikke selv har startet noe som helst, men ordningen er uansett et godt steg fremover.

Ukas andre høydepunkt var konferansen FUTURE INSIGHT 2030 som ble arrangert for femte år på rad. Konferansen har fokus på endringene vi kommer til å oppleve som følge av ny teknologi og eksponentiell utvikling, og tar for seg ulike trender som vil sette sitt preg på fremtiden. Arrangementet kunne skilte med en rekke profilerte foredragsholdere som John Hagel i Deloitte, Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Bjørn Haugland i DNV GL og Tor W. Andreassen fra NHH, som hver kom med sine interessante betraktninger om hva vi kan vente oss i tiden som kommer.

Som om ikke dette var nok har Tharald Nustad blåst i hornet og arrangert Katapult Future Fest, – kort oppsummert en god uke for alle som er opptatt av å bygge morgendagens Norge, nye vekstselskaper og virksomheter som er klare for fremtiden. Vi sender flagget til topps og sender ukas Innovasjonsblomst til Venstres nestleder, Terje Breivik, Fremskrittpartiets Jørund Rytman og Høyres Gunnar Gundersen – det er disse politiske håndverkerne som har fått Kapitalfunn på plass.

Happy Friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here