Denne uka ble innledet med en spesiell feiring i Roma. Like etter at Europa skrudde klokka en time tilbake, samlet en rekke EU ledere seg i den evige by for å feire noen fremsynte politikere som for 60 år siden underskrev Roma-traktaten og med det etablerte forløperen til EU.

Man kan være for eller mot EU, men det er liten tvil om at samordning, samhandel og de fire frihetene på tvers av Europa har hjulpet vår verdensdel fremover, økt kaka vi alle spiser av og hindret en rekke konflikter.

Ikke før bursdagskaka var spist kom Englands statsminister med brevet som for alvor truer med å ødelegge festen, – og mens de unge i England ønsket å bli i EU, var det etterkrigsgenerasjonen som stemte for Brexit i et fortvilt ønske om å bevare status quo på den regnfulle øya.

Uka har også gitt oss regjeringens industrimelding som ble presentert på Yaras anlegg på Herøya, et hyggelig avbrekk for den delvis statseide gjødselsgiganten som de siste to årene har fått mye pepper for ulike korrupsjonsskandaler.

Det er 36 år siden forrige industrimelding og det mangler ikke på fagre ord, men en rask gjennomlesing avslører at det er mye tradisjonell tenkning og lite konkret innovasjonstenkning.

Blant tiltakene som regjeringen lekket var en videreføring av CO2-kompensasjonsordningene for kraftkrevende industri og lettere tilgang til lån og kapital for små og mellomstore bedrifter. Så lite konkret var meldingen at vår næringsminister fant det påkrevd å lekke fra revidert budsjett som legges frem i mai. «Vi kommer med skatteinsentiver for å investere i oppstartsselskaper». For våre lesere og landets mange håpefulle gründere med behov for kapitaltilførsel fra forretningsengler er det dette som var den store nyheten. Det sier mye om manglende handlingskraft og forståelse for privatkapitalens betydning at dette ikke er nevnt i industrimeldingen. Mæland glemte også å si at det er Venstre og Krf som i så fall har æren for at dette tiltaket vi har bedt om siden dag én nå ser ut til å bli en realitet, æres den som æres bør!

Mens en rekke av Norges næringslivsledere pakker kofferten for å dra til Kina, på det første offisielle besøket siden Jagland & co ga Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, innkalte også Innovasjon Norges styreleder Per Otto Dyb og Anita Krohn Traaseth til pressefrokost hvor de leverte en god frokostblanding av gladmeldinger innblandet entusiastiske heiarop om endringsagenter.  «Heldigvis er mange mennesker skapt slik at store utfordringer får dem til å gjøre store ting. Der andre ser problemer, ser de løsninger. Det er slike mennesker vi trenger når problemene hoper seg opp: Kreative og kunnskapsrike kvinner og menn som evner å snu seg om og skape nye produkter, nye bedrifter og nye måter å gjøre ting på».

Vi i Innomag er de første til å innrømme at Innovasjon Norge har en viktig posisjon i arbeidet med å øke innovasjonstakten i næringslivet over hele landet. De har i 2016 styrket innsatsen på bærekraft generelt og grønn innovasjon spesielt. Det siste er ekstra viktig, fordi ønsket om bærekraft nettopp er et svar på mange av de utfordringene verden gir oss. Det er også flott at de har fått ned saksbehandlingstiden fra 60 til 4 dager –  og det applauderer vi gjerne. Økt satsing på pre-såkorn, miljøteknologi og etablerertilskudd hjelper også flere gründere, men realiteten er at 9 av 10 fortsatt møter stengte dører. Derfor vil vi advare Innovasjon Norge mot overdreven kakespising og selvfornøydhet, til det har Innovasjon Norge fortsatt for mye ugjort.

Det er ingen tvil om at Anita Krohn Traaseth og hennes medarbeidere bør bli bedre på å få frem flere vekstvirksomheter, og bli langt bedre på å hjelpe frem de innovative næringsmiljøene som bidrar til å koble næringer, disipliner, teknologier og hjernekraft. Sundvollen-erklæringen som snart feirer 4 års jubileum, ber spesifikt Innovasjon Norge om å opprette en innovasjonsbørs. Våre trofaste lesere vet at InnoMag sammen med vel 30 av Norges mest innovative næringslivsaktører har utviklet en slik løsningen som er gratis for gründere, du finner den her. Det var en ny måte å gjøre ting på, Per Otto Dyp, men i stedet for å heie på gratisløsningen har Innovasjon Norge neglisjert løsningen fra dag 1.

Heiarop via Twitter og Facebook er vel og bra, men til syvende og sist er det konkrete satsninger som skaper resultater, det tror vi både Per Otto Dyp og Anita Krohn Traaseth innser.

En av de norske vekstvirksomhetene som har hjulpet mange vekstvirksomheter heter NOFAS og kommer fra Drammen. På vel fem år har de hjulpet over 2000 virksomheter og selskapets gründer og daglige leder er denne ukas lederportrett. Ukas innovasjonsblomst er på vei til Drammen.

Mens mars måned ebber ut og aktiviteten i kinesisk industri er på det høyeste nivået på nesten fem år, pakker vi også kofferten vel vitende om at Kina og Asia representerer spennende muligheter for både liten og stor, ung og gammel, – og vi gleder oss til å gi våre lesere et førstehåndsinntrykk fra midtens rike i neste uke.

Happy Friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here