Home Voices Ukens lederkommentar: Om Rays spådommer, rabiate regissører og lite kreative rokader

Ukens lederkommentar: Om Rays spådommer, rabiate regissører og lite kreative rokader

0

Denne uken begynte med Aftenpostens Tech konferanse og slutter med regjeringen Solbergs rokade, – og mens børsene lukter på nye toppnoteringer, er det i dag 30 år siden børskrakket lærte oss alle at tyngdelover også gjelder for investorer og gründere. La oss likevel håpe at dette ikke hindrer noen i å legger en slant i bøssa under den årlige TV-aksjonen på søndag.

I USA har de denne uka opplevd en annen form for TV-aksjon, med Hollywood stjerner som har køet opp for å avsløre en regissør-gris og ukultur som mange mener er like gammel som filmbransjen. En ukultur alle visste om, men få snakket om før nå. Vi synes det er pussig at det tok 12 år fra Courtney Love på TV fortalte amerikanerne at ingen håpefull kvinnelig skuespillerinne burde bli med når Harvey Weinstein inviterte på hjemmebesøk før han nå «over natten» plutselig erklæres persona non grata på de røde løperne,  – og det i en verden der alle som holder foredrag påpeker hvor fort utviklingen går…  Av og til maler rettferdighetens kvern langsomt, men den maler og i kjølvannet av avsløringene tyr nå kvinner over hele verden til sosiale medier under vignetten #Metoo for å vise at utviklingen er i ferd med å reise fra klåfingrede menn som tror de kan ta for seg.

En av de som lever av å påpeke at utviklingen går fort og som har bedre forutsetninger enn de fleste for å kunne «se» inn i fremtiden, er verdens kanskje ledende fremtidsforsker Ray Kurzweil som denne uken gjestet Oslo. Her kan du lese hans 5 spådommer om hva vi kan forvente oss, gjør deg selv den tjenesten at du tenker over konsekvensene av hans prediksjoner. “Det er mye som er vanskelig å forutse, deriblant politikk, men det er én ting som er veldig lett å forutse, og det er at teknologi vokser eksponentielt”, sa han under Aftenpostens teknologikonferanse i Oslo mandag.

Mens verken de kvinnelige Hollywood stjernene eller amerikanske journalister ser på TV og dermed ikke fikk med seg advarslene om å takke nei til Weinsteins tvilsomme invitasjoner, er regjeringen Solberg åpenbart flinkere til å «hjelpe» norske journalister med å spå nyhetsoverskriftene. Denne ukas avsløring om at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blir Norges første kvinnelige utenriksminister og at Frank Bakke-Jensen (H) overtar hennes rolle som forsvarsminister gir nok ingen SKUP pris, man skal rett og slett ha fulgt dårlig med i journalisttimen for ikke å ha fått med seg den lekkasjen. Vi gratulerer de begge to, men synes det er synd at Erna nøyer seg med en lite kreativ rokade, i stedet for å benytte anledningen til å gå gjennom departementsstrukturen og tenke mer innovativt, slik vi foreslo i forrige ukeskommentar.

Idémangfoldet blant norske gründere kom tydelig frem da startupene i Aleap denne uken tok til scenen for å presentere forretningsmodellene sine. Blant pitcherne under helseinkubatorens ettårsjubileum var Bjørn-Arild Woll, som gjennom sitt Safety 365 ønsker å nå hele Norge på under fem minutter med et nettverk av akutt-droner. Du kan lese mer her

Ingen uke uten en prisutdeling og denne uka gratulerer vi både flyselskapet Norwegian med tittelen som verdens mest innovative flyselskap og Gjensidige med IPSOS Omdømmepris for 2017. Som nordmenn flest vet, brenner begge for å skape positive kundeopplevelser. Gjensidiges dyktige konsernsjef Helge Båstad, sier i en kommentar “Et godt omdømme bygges sten for sten. Våre kunder skal sitte igjen med en god opplevelse etter et møte med oss”.

Kanskje en ide som Harvey Weinstein burde ha tatt litt mer til seg?

Ukas innovasjonsblomst sendes til to av Norges beste og mest innovative ledere, Bjørn Kjos og Helge Båstad – på hvert sitt vis viser de oss alle betydningen av å innovere for å møte fremtiden, – uten å glemme hvor man kommer fra.