Oddsene er gode for at du aldri hadde hørt om augmented reality – utvidet virkelighet på norsk – før lanseringen av Pokémon Go i fjor sommer. En ny video demonstrerer at teknologien kan ha nytteverdi også utenfor spillsektoren.

Augmented reality eller AR gikk fra å være ukjent for de aller fleste til å bli et velkjent begrep da populære Pokémon Go ble lansert i juli i fjor. Mobilspillet lot en kombinere virkelighet med digitale elementer, og ble en stor suksess – i løpet av de 33 første dagene etter lanseringen ble spillet lastet ned mer enn hundre millioner ganger bare gjennom Google Play.

Nå tas teknologien i bruk på stadig nye områder. Denne saken fra Mashable omtaler hvordan apputvikleren Andrew Hart har brukt Apples ARKit sammen med CoreLocations til å skape en versjon av Maps som plasserer piler og veiangivelser over den virkelige verden – og den ser overraskende brukervennlig ut.

Prøves i nye settinger

ARKit ble lansert som en del av det nye mobiloperativsystemet iOS 11, og lar apputviklere designe sine egne AR-apper. Siden den første betaversjonen av systemet ble lansert den femte juni har det stadig dukket opp nye videoer der folk har benyttet teknologien i nye settinger. De fleste av disse har begrenset nytteverdi foreløpig, selv om det finnes unntak – appen Dance Reality, som gir danseleksjoner i AR, er et av de mer matnyttige eksemplene.

Videoen av Harts Maps-versjon skiller seg ut fordi den viser et potensielt bruksområde der AR kan ha betydning for folk flest. Den demonstrerer dermed at teknologien kan – og sannsynligvis vil – bli en del av mobilopplevelsen til flere enn bare spillentusiaster og spesielt interesserte.

Ble sluppet i juni

Betaen av iOS 11 og ARKit ble tilgjengelig for utviklere den femte juni i år, og en offentlig versjon av betaen ble lansert i slutten av måneden. Den er dermed fortsatt relativt ny. Den ferdige versjonen av operativsystemet skal slippes i tredje kvartal av 2017, og ARKit blir da tilgjengelig for langt flere. Det er naturlig å tenke at dette vil føre til at AR-teknologien testes ut i flere sammenhenger, og at den på et eller annet område vil bli relevant for de fleste av oss.

Uavhengig av videre utvikling har vi fått et eksempel på at utvidet virkelighet kan være nyttig for oss allerede nå, gjennom å gjøre Maps-opplevelsen mer brukervennlig.