Vinnerne av Innovasjon Norges årlige gründersamling for unge vil produsere og selge møbeltekstiler laget av havplast til møbelfabrikker.

Laget, som består av Marit Trøen fra Bø, Othea Vikse fra Haugesund, Vidar Hansen Nekstad fra Hemne og Saranjan Anpalagan fra Oslo får fortsette gründerreisen når de setter kurs for tech- og oppstartbyen London.

-For fem dager siden hadde jeg aldri møtt disse menneskene. Nå vil vi starte selskap sammen, sier Anpalagan i en pressemelding.

Vil utvikle produkter som utgjør en forskjell 

Temaet for årets Emax var bærekraft, og samtlige av bedriftsideene svarte på et eller flere av FNs bærekraftmål.

Vinnerlaget vil hente plast fra organisasjoner som samler inn plast fra havet og ønsker å kvitte seg med den. Plasten skal gjøres om til møbeltekstiler og selges til møbelfabrikker.

-Møbeltekstil blir vasket i mye mindre grad enn klesstekstil, og derfor er dette en mer bærekraftig gjenvinning av havplast enn når den brukes i syntetisk klesproduksjon, der mye av plasten forsvinner ut i havet igjen som mikroplast når klærne vaskes, forklarer Vikse.

Ifølge juryen, som består av representanter fra Innovasjon Norge, Start Norge og Future Leaders, har laget utviklet en idé og plan for videre utvikling som fremstår som unik og konkret.

-Vi har tro på teamets forretningsidé. Teamet har gjennom dagene med bedriftssimulering vist en kontinuerlig utvikling og forbedring, og de har hatt kontakt med både potensielle kunder og samarbeidspartnere. Vi tror det finnes et betalende marked for løsningen, både nasjonalt og internasjonalt. Norge har lange tradisjoner og solid kompetanse innen møbeldesign- og produksjon. Bedriftsidéen kan ta denne tradisjonen i en enda mer bærekraftig og moderne retning.

Får prøve seg som gründere  

83 deltakere har fullført Innovasjon Norges årlige gründercamp for unge mellom 18-25 på Lillehammer. I løpet av fire intensive dager blir deltakerne utfordret til å utvikle bedriftsidéer, lage forretningsplaner, og presentere løsningene sine foran et jurypanel. De deltar også på foredrag om mangfoldsledelse, bærekraft og merkevarebygging, og får høre om reisen til andre unge gründere som nå leder egne, suksessfulle selskap.

-De som samles her på Emax brenner for entreprenørskap og innovasjon, enten de ønsker å jobbe med å videreutvikle eksisterende bedrifter eller starte eget selskap. Vi prøver å gi dem noen av de erfaringene og egenskapene de kan bruke på veien videre, og ikke minst selvtilliten og troen på at det er mulig, sier direktør for Gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge Pål T. Næss.

Halvparten vil starte egen bedrift 

Dette er 7. gang Innovasjon Norge arrangerer Emax. Omtrent halvparten av de som har deltatt på tidligere samlinger har startet eller vært involvert i etableringen av en gründerbedrift, ifølge en undersøkelse som ble utført på vegne av Innovasjon Norge i 2015.

-Det er lange og krevende dager, men jeg er imponert over engasjementet, motivasjonen og innsatsen til de som er her. Hvis det er disse ungdommene som skal lede Norges fremtidige, internasjonale selskap så tror jeg vi er i gode hender, sier Næss.

Vinnerlaget får en reise til London sammen med vinnerne av den svenske versjonen av Emax. Reisen blir gjennomført i løpet av høsten.