En kronikk fra vår kronikør Ingar Bakken


Glede i hverdagen kommer fra innsiden. Den er din egen og stammer fra deg. Det er derfor gleden handler om hvordan du velger å se på verden.

Vi blir overlesset med inntrykk fra både sosiale og usosiale medier. Det kan være vanskelig å sette på riktige filtre for å unngå fokus på feil saker eller saker vi ikke kan gjøre noe med.

Mange opplever oppgitthet og irritasjon over håndtering av pandemien. Vi kan vær enig eller uenig med politikernes beslutninger eller mangel på slike. Vi forholder oss til resten av verden på annen måte nå, enn før pandemien traff oss. Dette har Truls Berg satt glimrende og saklig fokus på i sine ukentlige nyhetsbrev.

Mye av det vi mistet på veien ligger der fortsatt, men vi må plukke det opp selv. Takknemmelighet for det vi tross alt har tror jeg har blitt en litt glemt mulighet for mange av oss. Et optimistisk syn på tilværelsen kan utvikles når vi ser oss rundt. Uansett hvor ille det er, og hvilke tragedier vi har vært igjennom, må livet gå videre. Å velge glede er en personlig sak som kan synes vanskelig. Allikevel er det ingen bedre alternativ.

«Gi meg styrke til å godta det jeg ikke får gjort noe med, mot til å gjøre noe med det jeg kan gjøre noe med – og visdom til å se forskjellen».(Frans av Assissis).

Her er noen tips for mer glede i hverdagen:

  • Gled deg over de små hendelsene.

«Mange bekker små skaper en stor å» heter det. Tillat deg selv glede over de små hverdagslige hendelsene som kan fremstå som selvfølgeligheter eller bagateller, og din verden vil fylles av glede og nytelse. Det fordrer bare at du åpner øynene for og blir oppmerksom på de små gode øyeblikkene, hver dag. Bruk sansene og let etter tilfredshet. Vær oppmerksom på dine relasjoner og de du møter. Den største av alle gleder er kanskje å gjøre andre og deg selv glade.

(Foto: Pixabay)
  • Gi deg selv tid til deg selv hver dag.

Alle burde ha minst 2 timer i døgnet, hvor de gjør akkurat det de selv ønsker å gjøre helt uten innflytelse fra andre. Gjerne sammen med andre men med en 100% selvstendig agenda. Finn det som gir deg ro, glede, trygghet og mening.

(Foto: Pixabay)
  •  Ta ansvar for ditt eget liv.

Hvis noe ikke fungerer, endre det. Ingen gjør det for deg, og misnøye vil aldri skape hverdagsglede. Er det umulig å endre situasjonen så lær å leve med det. «Det er sjelden så ille at det ikke er godt for noe.» Bruk energi på å skape gode forutsetninger for fremtiden fremfor å irritere seg over fortiden og ting som er umulig å påvirke.

(Foto: Pixabay)
  • Vis omsorg for andre gjennom å dele din glede.

Du er en ressurs som gjør godt for både deg selv og dine omgivelser. Fortell for deg selv og andre hva du vil, hva du gjør, hva du gir, hva som gleder deg, og hvorfor. Del dine gode historier for å oppmuntre og inspirere både deg selv og andre. «Delt glede er dobbel glede. Delt sorg er halv sorg.»

(Foto: Pixabay)
  • Vær takknemlig for alt det gode i livet ditt.

I vårt velstandssamfunn er det lett å ta «det» for gitt. Det er litt synd egentlig. Ved å være bevisst på takknemmelighet vil vi få en bekreftelse for alt vi har å glede oss over, samtidig som vi åpner for å motta enda mer av det vi har godt av.

Trenger du en grunn til å være takknemlig? Sjekk pulsen din.

(Foto: Pixabay)

 

Ta vare på deg selv og sørg for at du har det bra utfra forutsetningene. Da blir det lettere å lede og inspirere både deg selv og andre. Dine egne valg skaper dine resultater.

Uansett hva som er din livsplan, er det du selv som står for valgene og konsekvenser av disse. Velger du hverdagsglede vil du oppnå velfortjente overskudd.

Hverdagsglede er når vi midt i hverdagen innser hvor godt vi har det.

(Foto: Pixabay)

Lag deg en riktig fin dag!