Disse kan smykke seg med tittelen “Norges beste ungdomsbedrift”

H.K.H. Kronprinsen delte i dag ut EM-billett og gullmedalje til ungdomsbedriften Birdsavers UB på NM for Ungdomsbedrifter. Ungdomsbedriften fra Trondheim har utviklet en løsning for å hindre at fugler dør av vindmøller. 

–  Mennesker som er for det grønne, står nå mot vindmøller på grunn av fugledød. Grønn energi er fremtiden, men dette må løses, sier Kristian Hafsmo, daglig leder i Birdsavers UB i en pressemelding. Mye av motivasjonen for ungdomsbedriften er nemlig å redusere motstanden mot vindkraft gjennom å spare fuglelivet.

Ungdomsbedriften har utviklet UV-reflekterende klistremerker tilpasset vindmølleblader. Målet deres er å få løsningen installert på Europas største landbaserte vindkraftprosjekt på Fosen, der 278 vindmøller skal være i drift i 2020.

– Vi er superglade!! Dette har vi jobbet hardt for, og vi har stått sammen som gruppe gjennom hele skoleåret. Prosjektet skal leve videre, selv om vi avslutter ungdomsbedriften, sier Hafsmo.

Andreplass gikk til Kragerø miljø og østers UB, mens Huffda UB fra Drottningborg stakk av med tredjeplassen.

Har samarbeidet med eksperter
Birdsavers UB har fått innspill fra Statkraft, Norsk vindkraftforening og Enova i utvikling av produktet, og de har hatt Torgeir Nygård i Norsk institutt for naturforskning (NINA) som mentor.

– I Ungdomsbedrift samarbeider elevene direkte med samfunnslivet. De unge har ideene, næringslivet har erfaringen og kompetansen. Det disse elevene har lært gjennom å drive ungdomsbedrift, går det ikke an å lese seg til i en bok. Vi håper det inspirerer flere skoler til å tilby Ungdomsbedrift, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

I 2016 var over 27 000 personer fra arbeids- og næringsliv på ulike måter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i skolen. Om lag 2 000 av disse var mentorer og direkte involvert i ungdomsbedriftene.

Samfunnsengasjerte ungdommer
Presentasjoner og forretningsplaner viser at nærmest alle ungdomsbedriftene har bevissthet rundt bærekraft.

– Sosialt entreprenørskap og “grønt entreprenørskap” er trendy blant ungdomsbedriftene. Det er ingen overraskelse at norgesmesteren har en løsning for et miljøproblem. Dette er en utvikling vi i Ungt Entreprenørskap jobber aktivt for og ønsker velkommen, sier Nykkelmo.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »