FINN-brukere fortsetter den gode trenden med å gjøre en forskjell for miljøet. I fjor bidro brukthandel via FINN til potensielle klimakutt tilsvarende 0,61 millioner tonn CO2e. Tallene viser at bruktmarkedet på Torget bidro til potensielle klimakutt tilsvarende utslippene fra trafikken i Oslo i 15 måneder, og produksjonen av 4 milliarder plastposer.

Nylig lanserte FINNs morselskap Schibsted og Adevinta den årlige Second Hand Effect-rapporten, som er en oversikt over den potensielle miljøeffekten som kommer av at folk kjøper og selger brukte gjenstander på de ulike markedsplassene.

Enorm økning av brukthandel

Miljøbesparelsen gjort av FINN-brukere er en stor og viktig del av dette regnskapet. Brukthandel via FINN torget førte til potensielle klimakutt tilsvarende 0,61 millioner tonn CO2e i 2020, noe som er en stor økning fra 2019 da vi sparte miljøet for 0,55 millioner tonn. Det man sparer på CO2e-utslipp tilsvarer null trafikk i Oslo i 15 måneder, mot 13 måneder året før, viser klimaregnskapet vårt.

Bruk av markedsplassen Torget på FINN er rekordhøy for 2020.  Dette kan spores tilbake til pandemien, som har gjort at aktiviteten har vært mye høyere enn tidligere år. I 2020 hadde FINN nærmere 1,4 milliarder besøk inn til sine nettsider. På Torget alene var det over 400 millioner besøk, som er en økning på 23% fra 2019. Det ble lagt ut over 11 millioner annonser på Torget, som er en økning på over 26% prosent fra året før.

Mer bevisste forbrukere

Nå som vi har levd i over ett år med koronarestriksjoner i ulik grad, ser vi tydelig at folk har brukt FINN mer enn tidligere. Folk bruker FINN torget som et fullgodt alternativ til handling i butikker, og vi har sett enorm økning i kjøp og salg hele det siste året. Møbler, interiør, elektronikk og sportsutstyr har vært vinnere.

– Som vi ser i Second hand Effect-rapporten, har det å kjøpe brukte varer en enorm klimagevinst, forteller bruktmarkedsekspert og produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke. Våre brukere har spart miljøet for utslipp tilsvarende produksjon av 8,8 millioner Iphones og spart miljøet for potensiell produksjon av 28 000 tonn plast. Det er et fantastisk bidrag til et mer bærekraftig samfunn, og jeg tror ikke det er mange årene til man ser en dobling i nordmenns bidrag til det europeiske CO2e-regnskapet, sier Opshaug Bakke.

Når vi kjøper færre nye ting, så trenger vi heller ikke å produsere like mye nytt. Det er derfor en viktig avgjørelse for miljøet å velge brukte varer i stedet for nye. Opshaug Bakke forteller at Sustainable Brand Index har en årlig rangering av hvilke merkevarer som blir ansett som mest klimavennlige. I år kom FINN på en fjerdeplass.

– Det er forbrukerne som har stemt frem FINN i denne rangeringen, og det forteller oss at det er en stor og økende bevissthet rundt det miljøvennlige ved å kjøpe brukt. Det er smart, ikke bare for egen økonomi, men også for miljøet, sier hun.

Sparte nærmere 21 millioner tonn CO2e totalt

Metodikken brukt for å lage utregningene i Second Hand Effect-rapporten tar utgangspunkt i at hvert solgte brukte produkt på markedsplassene, erstatter produksjonen av et nytt. I 2020 har Schibsteds og Adevintas markedsplasser og brukere potensielt spart miljøet for totalt 20,7 millioner tonn CO2e. For å sette tallet i perpektiv, så kan dette sammenliknes med 40% av alle utslipp i Norge i ett år.

I rapporten er det også analysert hva slags materialer varene som ble solgt på markedsplassene hos FINN i 2020 ble laget av – noe som betyr at man potensielt unngikk å produsere disse mengdene av de aktuelle materialene:

  • 28 000 tonn plast = 4 milliarder plastposer
  • 127 000 tonn stål = 1650 km jernbane
  • 15 000 tonn aluminium = 1 milliard brusbokser

Christian Printzell Halvorsen, EVP Schibsted Nordic Marketplaces og CEO i FINN, er svært fornøyd med at alle de tre nordiske markedsplassene i Schibsted, FINN (Norge), Blocket (Sverige) og Tori (Finland), er med på å spare miljøet for klimafiendtlige utslipp.

– Second Hand Effect-rapporten viser at våre tre nordiske markedsplasser for brukthandel utgjør en positiv forskjell for miljøet. I både FINN, Blocket og Tori ser vi en enorm økning i kjøp og salg av brukte varer i 2020 og brukerne er våre egne miljøhelter. At Schibsteds markedsplasser gir folk mulighet til å handle på en bærekraftig måte, er noe vi er veldig stolte av.