Å lede et flyselskap er litt som å trene et håndballlag. Det handler om lagspill, sier FLYRs Tonje Wikstrøm Frislid.

Tidligere håndballspiller på Bækkelaget Tonje Wikstrøm Frislid (46) skapte historie da hun som kvinne ble toppleder i flyselskapet Flyr, som første kvinnelige toppleder i et flyselskap i Norden. Selv har hun aldri tenkt særlig på det at hun tråkket opp nye stier som kvinne.

Under Arendalsuka deltok Wikstrøm Frislid i flere debatter om luftfarten. Sammen med Kristin Berthelsen, complience manager i Norse Atlantic, samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård og LO-leder Peggy Hessen Følsvik deltok hun også i paneldebatt om den varslede luftfartstrategien.

– Det var fint å stå sammen med LO og jeg er veldig glad for det gode samarbeidet vi har i norsk arbeidsliv, sier hun da hun er ferdig med ukas siste debatt. Til statsråden ønsket hun seg mer rettferdig konkurranseforhold. Ellers i debatten var også Høyrepolitiker Erlend Larsen, Aleksander Wasland, forbundsleder Norges Flygerforbund, Anita Johansen, forbundsleder, Norsk Arbeidsmandforbund og Stein Nilsen, styreleder i NHO Luftfart.

-Vi har et godt samarbeid med LO via Kabinforeningen og Flygerforbundet og allerede før vi startet opp var avtalene med LO på plass. Det å drive etter den norske trepartsmodellen har vært sentralt helt fra starten. Vi har alle funksjoner i Norge og vi ansetter i direkte, hele og faste stillinger. Vi tror på åpenhet, dialog og direkte involvering av de ansatte og deres representanter i alle viktige prosesser, sier hun. I Flyr bygger vi selskapet vårt sammen, vi har ikke store lederbonuser, men alle i selskapet er del av samme overskuddsmodell.

Ros fra fagbevegelsen
LO-lederen som selv har erfaring fra jobb i norsk luftfart var glad for å høre visjonene til de nye norske selskapene som Flyr og Norse som har siden etableringen snakket varmt om den norske modellen og om sosial bærekraftig luftfart. Frislid er i likhet med Norse opptatt av å ivareta ansatte – i lufta og på bakken. Hun er stolt over den posisjonen de allerede har inntatt i Norge og på det Europeiske markedet.

Litt som håndball
Frislid bor med mann og to døtre på Nordstrand og hun er selv trener for yngstedatterens håndballag. Hun elsker fortsatt sporten hun forlot for noen år siden for å kaste seg inn i nye utfordringer. Frislid sier at hun alltid har likt å drive med flere ting samtidig og elsker sin nye rolle i i luftfarten. Det er ikke første gang hun jobber med luftfart. I mange år jobbet hun tett på Bjørn Kjos i Norwegian.

-Tiden i Norwegian var lærerrik og spennende og jeg fikk både ansvar og mye nyttig erfaring da, sier hun. Nå ser hun fram til å bygge videre på selskapet som allerede har over 400 ansatte og har hatt godt belegg etter koronapandemien. Kvinnen som nå styrer det nye norske flyselskapet som Erik G. Braathens startet har lang fartstid som leder og har både vært direktør for forretningsenhet, Coor, driftdirektør i Unibuss og visepresident i Norwegian. Hennes utdanning er innenfor samfunnsøkonomi og mellomfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo samt at hun har tatt en master i internasjonal kommunikasjon ved Maquire University i Sydney.

-Vi i Flyr har valgt å tenke nytt på mange områder, alt fra den topp moderne digitale løsningen i bunn, kundevennlig booking og i det hele sørge for å gi våre gjester en hyggelig og god opplevelse fra reisens begynnelse til slutt.

Det var hyggelig å bli invitert til Innovasjonsdagen 1. september og få anleding til å møte mange i andre bedrifter og høre erfaringer fra andre som er startup-selskap som oss.