YPAI rangerer de 50 mest attraktive selskapene i Norge, og de 50 mest attraktive selskapene i segmentene unge arbeidstakere med IT-bakgrunn, teknologi-bakgrunn og økonomi-bakgrunn.

Kåringen av landets beste arbeidsplasser baserer seg på tre faktorer; arbeidsgiverens rykte; arbeidsgiverens opplevde fremgang i markedet; og om respondentene ønsker å jobbe hos arbeidsgiveren eller ikke. Undersøkelsen er gjennomført på bakgrunn av faktorer målgruppen selv har kommet frem til. 1153 personer svarte på undersøkelsen i Norge.

DNB danker ut Google

En fersk undersøkelse viser at teknologigiganten kan møte konkurranse i kampen om IT-hodene i Norge. Unge arbeidstakere med IT-bakgrunn mener nemlig at DNB er en mer attraktiv arbeidsgiver enn Google. Det kommer frem i Young Professional Attraction Index (YPAI), den årlige undersøkelsen fra Academic Work. YPAI kartlegger unge arbeidstakeres syn på norske arbeidsgivere; og kårer Norges mest attraktive arbeidsplass.

– Google er en populær arbeidsplass, som også i år havner øverst blant de mest attraktive arbeidsplassene i landet. Det nye i år er at for første gang har noen klart å vippe dem av tronen på deres «egen hjemmebane». Blant unge arbeidstakere med IT-bakgrunn, er DNB den store vinneren, sier Mads Wildhagen, norsk markedssjef i Academic Work.

Fokus på IT

– Å drive bank i dag handler minst like mye om teknologi og IT som det handler om lån og innskudd. Vi har store ambisjoner om å være ledende digitalt og levere nye løsninger som gjør hverdagen til kundene våre enklere. Da må vi ha de beste tech-hodene som er å finne. Vi har gjort mye for å bygge nettverk og tiltrekke oss IT-talenter, gjennom f.eks. hackatons og graduate-ordninger. Denne tilbakemeldingen fra unge studenter er utrolig motiverende for å fortsette dette arbeidet, sier HR-direktør i DNB Kari Bech Moen.

Godt arbeidsmiljø og gode kolleger avgjørende

Topp-plasseringene betyr at både DNB og Google klarer å imøtekomme faktorene som de unge anser som aller viktigst når de skal velge arbeidsgiver.

I 2019 er gode kolleger og godt arbeidsmiljø den overlegent viktigste faktoren. Det svarer hele 75 prosent ifølge årets YPAI-undersøkelse.

– For å tiltrekke seg de beste talentene er det viktig at norske virksomheter er bevisst på hva som skal til for å oppfattes som attraktiv. Konkurransen om denne gruppen arbeidstakere er beintøff, og unge er helt klare på hva de vil ha, sier Wildhagen.

Ikke nok å bygge merkevare

Etter gode kolleger og godt arbeidsmiljø (75%), er karriere- og utviklingsmuligheter (58%), og utfordrende og varierte arbeidsoppgaver (55%) de viktigste faktorene en arbeidsgiver kan bidra med for å tiltrekke seg målgruppen.

I motsatt ende av skalaen sier 8 prosent at selskapenes sosiale ansvar er den viktigste faktoren. Heller ikke selskapets rykte (16%) eller tilrettelegging for innovasjon og nyskaping (17%) når opp dersom målet er å tiltrekke seg ung velutdannet arbeidskraft.

– Unge ønsker å ha det gøy på jobb og det er viktig at norske arbeidsgivere tilrettelegger for utvikling både horisontalt og vertikalt. Karriere er ikke ensbetydende med horisontal stigning i gradene – men unge vil kjenne at de utvikler seg og trives på jobb. For arbeidsgivere er det ikke nok å bygge kjennskap til varemerket eller produktene. De må bygge et godt arbeidsmiljø, og fortelle omverden om dette. Da kan de tiltrekke seg de beste unge hodene, sier Wildhagen.

Academic Work presenterer hele undersøkelsen i et frokostseminar på Odeum kino fredag 11. oktober.

Dette er de ti mest attraktive arbeidsplassene blant unge arbeidstakere i Norge 2019:

1. Google

2. Tesla

3. Microsoft

4. Finn.no

5. Yara

6. Sintef

7. Apple

8. DNB

9. PWC

10. Bouvet

IT-indeksen (mest attraktive arbeidsplasser blant unge med IT-bakgrunn)

1. DNB

2. Google

3. Microsoft

4. Schibsted

5. Tesla

6. Tine

7. CISCO

8. Bouvet

9. Visma

10. Norges Bank

Teknologi-indeksen (mest attraktive arbeidsplasser blant unge med teknologi-bakgrunn)

1. Google

2. Aker Solutions

3. Sintef

4. Kongsberggruppen

5. Apple

6. AF Gruppen

7. Multiconsult

8. CISCO

9. Microsoft

10. Tesla

Økonomi-indeksen (mest attraktive arbeidsplasser blant unge med økonomi-bakgrunn)

1. Nordea

2. Sopra Steria

3. Google

4. Apple

5. Sparebank1

6. Microsoft

7. DNB

8. IKEA

9. Finn.no

10. Tesla

Young Professional Attraction Index (YPAI) er utarbeidet i samarbeid med Kantar TNS.

Pressemelding, Academic Work