Günderskolestudent Christoffer Sapienza skriver om presentasjonsteknikk, ukentlige innleveringer og hvordan hacke seedrunden. 

(Gründerskolen og opplegget ved denne er presentert i det første blogginnlegget, mens Christoffer Sapienza skrev om ankomsten til Silicon Valley. I del 3 skrev Helga Stormo om hva Silicon Valley er, mens Start-leder Ingvild Sandmo skriver friheten i arbeidsoppgavene i del 4. I del 5 skrev Christoffer Sapienza omå utfordre seg selv for å lykkes, mens Helga Stormo skrev om en dag i en interns liv. I det sjuende innlegget skrev Ingvild Sandmo om tingenes internett.

Mye har skjedd siden sist jeg skrev: først og fremst har jeg blitt ett år eldre (fylte 25 på fredag), så _DSC8623bare å VIPPSE (ikke sponset innlegg) over noen penger da jeg feiret helgen i Las Vegas. Helga og Ingvild har gitt dere det viktigste vi har lært på en fin måte i innlegg 6 og 7, men jeg føler jeg likevel må skrive om noen av tingene, da det utgjør en så stor del av alt her. På skolen går det sin gang, reaction papers basert på lesestoffet til timen leveres hver uke og jeg tror aldri jeg har lest så mye før hver time som jeg gjør her (Tips til forelesere hjemme: bare be oss levere noe, selv om dere kanskje ikke kommer til å lese det selv – for usikkerheten rundt om dere vil lese eller ikke (samt ha det for alltid), gjør at vi likevel vil gjøre en effort og levere noe som gir mening). 

Videre har vi hatt en runde med presentasjon av ideene våres, denne første gangen var det presentasjonsteknikk som skulle analyseres og forbedres. Tormod, vår hovedlærer, ga mye gode tilbakemeldinger – både positive og negative (mest ting som burde forbedres på til neste gang, når vi får karakter). Jeg som trodde jeg var dyktig til å presentere, fikk både bra tilbakemeldinger og selvsagt noe jeg måtte forbedre meg på. Det eneste jeg husker (man husker jo selvsagt bare det «negative» man får høre) var at han sammenlignet kroppsspråket mitt med den strenge siden av Steve Jobs, og siden jeg ikke er Steve Jobs og heller ikke har merkevaren Apple i ryggen – så burde jeg være litt mindre streng. Det er jo ikke annet å gjøre enn å endre det, og prøve å være litt mer løssluppen til neste gang – når vi skal få tilbakemeldinger basert på innhold. Disse to første presentasjonene er kun prepping opp mot avsluttende presentasjon, og egentlig en helt nydelig måte å lære på – ved å separat fokusere på de to forskjellige aspektene ved presentasjoner. Legger ved et bilde av gruppen til Helga, de fikk for det meste gode tilbakemeldinger og en av gutta i klassen mente han ville investert omgående i ideen (den er jo rimelig god, så hun får eventuelt fortelle mer om den siden).

IB01
Svein Erik (løp SF marathon på formidable 3 timer: BRA), Hans Fredrik, Helga og Hans-Martin. Foto: meg selv

Cisco og Google besøk 

Skal ikke skrive stort annet enn at vi på samtlige steder møtte to flinke nordmenn som presenterte selskapet sitt, og det de står for på en formidabel måte. Hos Cisco lærte vi mye, og det er kult å se hvordan et norsk selskap (Tandberg) påvirker så mye av utviklingen for noe av kjernevirksomheten der (det er hvert fall det jeg fikk med meg). Ingvild har jo skrevet litt om hvor ville butikkene blir om Cisco får det som de vil: det vil bli en helt ny dimensjon av omni-channel (sømløs overgang mellom nett-tjenester og «ekte» real life tjenester) – bare å glede seg. Jeg tror vi har mye spennende i vente om det blir så knirkefri overgang som det spås – du kommer til å spare masse tid (så sant du har batteri på smarttelefonen din, og kan gjøre ting før du kommer i butikken). Dette er heller ikke sponset av Cisco.

Hos Google møtte vi Tarjei Vassbotn (en kar som har gjort mye kult opp igjennom – bare søk han opp), og han holdt en ganske så god presentasjon. Det jeg likte mest, og det jeg husker best, var to ting: 1) tenk stort – ikke begrens deg til Norge og norsk (bare se på bildet så skjønner du hva han mener) og 2) mulighetene man vil ha med internet of things. Tenk hvordan hverdagen blir når alt du har er koblet opp, lærer dine vaner, og innretter seg deg?

IB02
Tarjei Vassbotn fra Google Foto: meg igjen

Tirsdag var Helga og undertegnede med sjefen vår på event, hvor han holdt foredrag om hvordan å hacke seedrunden – hvordan å skaffe investorer på et tidlig stadie. Vi lærte mange tips og triks, men det er ingenting som slår det enkle faktum om at du ikke kan cold contacte noen (du kan selvsagt, men det er lettere med en introduksjon). Så til dere unge lovende som søker funding: gå igjennom linkedinprofilen din, og gå igjennom alle kontaktene til kontaktene dine. Skriv ned de som står oppført som investorer, og be din kontakt om en introduksjon. Du må skape en funnel (trakt) med stort utgangspunkt, før du snevrer inn utover i prosessen og ender opp med noen få utvalgte. Hele foredraget handlet om hvordan å skaffe penger, og hva slags penger man ofte er ute etter basert på stadie.

IB03
Nathan Beckord fra Foundersuite. Foto: meg igjen

Sist gang på skolen var spennende (med noe nytt), vi hadde besøk av en meget dyktig kar som heter Ikhlaq Sidhu, og fikk vi en litt annen vinkling på entreprenørskap – fokus var på det å skape gode startup-miljøer, som igjen vil skape gode mindsets (tankesett) som igjen vil bidra til «bedre» entreprenørskap. Det er likevel noen nøkkelelementer som går igjen, som også må ligge til grunn, som jeg er SÅ enig i: 1) Pay it forward. Skaff deg god karma (nesten som fru banksjef fra DNB på Gardermoen sa til meg da jeg jobbet der: «Vær hyggelig med alle på vei opp, du vet nemlig ikke hvem du møter på vei ned»), 2) du må være god til å fortelle din historie – god kommunikasjon er ekstremt viktig og 3) skap vinn-vinn situasjoner. Siste handler ene og alene om at man må gjøre noe begge tjener på, slik at man på lang sikt vil hjelpe hverandre til å nå lengre på en sunn og fornuftig måte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here