Næringslivets forkjemper på Tinget

Det er som politiker Terje Breivik er best kjent i det ganske land, og med rette. Hans karriere fra lokalpolitiker i Ulvik via ordførerkrakken til generalsekretær og nestleder i partiet Venstre sier sitt. Også at han fortsatt er parlamentarisk leder. Men at han har en solid bakgrunn for sitt næringspolitiske engasjement gjennom mange års gründervirksomhet er kanskje mindre allment kjent.

Gründer og gründerforkjemper

Breivik er dessuten utdannet kommunalkandidat, og med sin litt «rocka» bakgrunn bør det ikke forbause noen at han også har vært rektor ved Ulvik kommunale musikkskole. De som kjenner ham godt, vet også at han i en periode var helse- og sosialsjef i Eidfjord kommune.

Han startet bredbåndsselskapet INO AS i hjemkommunen Ulvik, og drev dette i 3-4 år frem til det ble kjøpt opp av daværende BKK i 2004. Så slik sett var han svært tidlig ute med å bidra til utbredelsen av bredbånd i kongeriket. Men da hadde han allerede skapt flere arbeidsplasser lokalt, og de besto også etter oppkjøpet. Seinere fulgte man opp dette politisk, og sørget for å danne et interkommunalt selskap som «bandt sammen» flere Hardangerkommuner på det IT-messige området.

Venstremann på sin hals

Breivik har stemt Venstre helt siden første gang han skulle putte en stemmeseddel i urnene, men etter eget utsagn var det mest for å «ikke gjøre noe galt» i første runde. Hjertesakene hans ble tidlig klima og miljø, verdiskaping og velferd, og få har vel gjort så mye for innovasjon på Stortinget som nettopp Terje Breivik.

Miljøengasjementet sier Breivik at han har hatt siden han som 6-åring var på besøk hos besteforeldrene i nabobygda, der han oppdaget at bulldozere og gravemaskiner hadde ødelagt den lille skogteigen han pleide å leke i. En skikkelig traumatisk opplevelse, beskriver Breivik selv. Og han har vært åpen om at det er viktig for ham å tenke over hvorvidt vi greier å sette oss inn i barns verden og skape en virkelighet som er god for dem. Seinere har også mer overordnede internasjonale klimautfordringer stått sentralt i hans engasjement.

Idrett og nyskaping

Idrett har også alltid vært viktig for den tidligere nestlederen i Venstre, og i alle fall frem til han ble valgt inn på Stortinget pleide han å trene 10-12 timer i uka. Ikke så merkelig da kanskje, at han faktisk ble verdensmester på ski for seniorer for noen år tilbake.

Vi i InnoMag møter ofte Stortingspolitikere på vår vei, men det er få som går utenpå Venstre’s rocka næringslivsbauta. I en verden der hederen og blomstene ofte går til partileder er det så absolutt på sin plass at norske gründere og endringsagenter takker for at vi har politiske ledere som Terje.

Artikkelen er skrevet av Jørn Wad

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!