Denne uken var det duket for den 93. utgaven av Oscar utdelingen. Prisen som egentlig heter Academy Award of Merit regnes som filmindustriens viktigste priser og ble delt ut i et TV-show som kunne ses i 225 land. For oss endringsagenter var årets Oscarfest nok en erkjennelse av at filmindustirens nye vinnere er de store streamingtjenestene, – nemlig Netflix, Amazon og Apple.

Alle tre hadde flere nominasjoner og viste oss med stor tydelighet at Hollywoods fasinasjon for spillefilmer er i ferd med å bli like avlegs som videosjappen på hjørnet. Tenk om filmselskapene i Hollywood litt tidligere hadde definert underholdning som sitt område, i stedet for langt snevrere å definere spillefilmer som det eneste saliggjørende. I så fall ville de nok vært vennligere innstilt overfor både TV, – spill- og streamingmarkedet. I dag er disse tre markedene hver for seg alle større enn filmindustrien!

Nå er de jo ikke synd på filmstjernene. De fem toppvinnende Oscar-nominerte skuespillerne tjente visstnok til sammen 41 millioner dollar det siste året, omtrent det samme som 1000 norske lærere. Likevel var dette mindre enn halvparten av de 87,5 millioner dollar skuespilleren Dwayne Johnson tjente i fjor.

Muskelmannen kjent som The Rock kan neppe innkassere en Oscar, men med en årslønn på 750 millioner kroner gjetter vi på at han likevel smiler hele veien fra treningssenteret til banken.

De nominerte fikk for øvrig også tre dagers gratis opphold på et lite fyrtårn-hotell på øya Hemnesskjær utenfor Marstrand i Sverige. Et langt skritt fra Hollywoods stjernehimmel, men ta en titt …

Vi tolker det som et signal om at en av årets trender for de hippeste vil være å feriere langt unna alle andre. Sosial distansiering med stil.

Det er definitivt mindre show når det internasjonale pengefondet, IMF avlegger Norge et besøk.  Likevel vil vi hevde at betydningen for oss 5 millioner nordmenn er betydelig større enn Oscarsutdelingen. Denne uken la de igjen en rapport med gode råd og klare anbefalinger.. Rapporten som Peter Dohlman denne uken overleverte statsekretær Kari Olrud Moen i Finansdepartementet gir Norge ros for å ha håndtert Covid krisen bedre enn mange andre land. Samtidig får Norge klare råd om å bygge flere boliger der folk vil bo. De peker også på at yrkesdeltagelsen må opp. Norge har for mange som ikke bidrar. Hele 1,9 millioner nordmenn mottok sentrale trygdeytelser i 2019 og over 364.000 personer defineres som uføretrygdede. Det utgjør ifølge SSB over 10 prosent av befolkningen i aldersgruppen 18–67 år, så IMF har nok som vanlig et poeng.

Show ble det også på SV‘s  landsmøte, selv om det var av den ufrivillige sorten. Som kjent er landsmøtene partienes øverste organ og av og til blir ordene mange og setningene lange.

Så lange blir setningene at engasjerte politikere går seg vill og stemmer for det de er mot, og mot det de er for.

I helgen skjedde nettopp dette da SV presterte å stemme mot den utvidelsen av fedrekvoten de egentlig var for. Kan det være at politikken gjøres unødvendig komplisert?

En aktør som gjør sitt for å hjelpe mange med å løse boligfloken er Heimstaden. Nylig har de annonsert “A home for a home” programmet som i praksis medfører at selskapet gir 1000 kroner til SOS Barnebyer for hver leilighet de eier. Siden Heimstaden er Europas tredje største boligeiendomsselskap blir det store beløp av dette. Vi snakker over 110 millioner årlig og ingenting tyder på at Tollefsen & co har vokst ferdig ennå. Kudos!

Underveis har Tollefsen blitt en av Norges rikeste, – og mens de fleste sliter med å finansiere kjøpet av en leilighet kjøpte utleiekongen over 4000 leligheter i en sveiv i Berlin i fjor. Han har også satset friskt i Kragerø og bygger for tiden en ny utescene utenfor Kragerø Resort som han eier. Magasinet Kapital kan informere om at han nok ikke trenger å lete lenge etter populære band som vil spille der. Vokalisten i Postgirobygget, Arne Hurlen, er nemlig ansatt i Tollfesens selskap Fredensborg. Praktisk!

Jeg har det bedre enn de fleste her til stede
Jeg smiler hver dag fordi jeg er glad
Det er så fint å leve selv om stolbena er skjeve
Jeg dekker på med lys og røde roser
Og venter på at hun skal ringe på…

Vi lar Postgirobyggets megahit «en sommerdag» minne våre lesere om at inspirasjon og livsglede slett ikke korrelerer med stolbens beskaffenhet. I stedet handler det om jevnlige doser med gode og inspirerende historier og tidløse sitater, nettopp det som nå lanseres i Inspirator Forum. Du kan lese mer om den kommende lanseringen her.

Selv om Tollefsen er blant Norges rikeste, er han ikke alene om å kjøpe eiendom. Denne uken ble det også kjent at Bjørn Rune Gjelsten kjøper Værdalsbruket som i praksis eier over halvparten av Verdal kommunes areal. Likevel, de to nordmennene blir smågutter når vi sammenligner med klodens to rikeste menn. Jeff Bezos og Elon Musk.

Mye penger er likevel ingen garanti for hverken sjelefred eller raus opptreden. Denne uken kranglet de to på spektakulært vis, foranlediget av at Jeff Bezos protesterte mot NASAs beslutning om å tildele Elon Musks SpaceX en kontrakt på 2,9 milliarder dollar. Kanskje de kun er i dårlig humør fordi president Joe Biden denne uken annonserte en skattedreining der USA’s rikeste må belage seg på økte skatter.

Med over 100 milliarder dollar hver burde begge to ha så de klarer seg, – men det kan være de trenger noen dager på en holme utenfor Marstrand med skjeve stolbein?

Ukens innovasjonsblomst går til Ivar Tollfesen og hans “A home for a home” program og så håper vi at mange av våre lesere liker ideen bak Inspirator Forum. I så fall er oppfordringen klar, bli med – det er gratis og det er inspirerende og det er ditt!

Happy Friday!