Om fightervilje, fyrtårn og fighter som teller

Som våre lesere vet liker vi å ligge i front. Det er allerede 8 år siden vi skrev om selvkjørende biler, og minst tre år siden vi begynte å skrive om elektriske fly og gjenbrukbare raketter. Likevel, flyvende seilbåter har vi ikke skrevet mye om…

Denne uken har vi vært vitne til flere gjennombrudd for innovativ transporttenkning. Først fikk vi vite at Widerøe i samarbeid med blant andre Rolls Royce åpner for kommersielle elektriske flyvninger i Nord-Norge innen 2026. Deretter kom det frem at Bjørn Kjos i en alder av 74 år satser på et nytt flyselskap. Som tidligere fighterpilot er han ikke ukjent med en real luftkamp. For vår del synes vi det vitner om mye disrupsjon, spennende blir det uansett å se hvem som blir stående igjen som vinnere når fighten er over. På New Zealand fulgte onsdag over 1,5 millioner kiwier (New Zealandere) med via TV-skjermene (de er bare 5 millioner, men seiling er deres nasjonalsport) da de slo Italia i Americas Cup finalen. Som om ikke det var nok legger regjeringen i dag frem nasjonal transportplan.

Vi håper regjeringens transportplan fokuserer på strekninger der flest bor og tør å skue fremover. Dyre prosjekter som de færreste vil ha glede av, som en trang og mørk tunnel for skip på Stadt landet til flerfoldige milliarder blir for dumt. Transportplanen blir presentert av statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og samferdselsminister Knut Arild Hareide i dag kl. 12.00. Her er linken.

Verdens 17 bærekraftsmål har i følge regjerningen vært med på å gi retning for arbeidet med transportplanen. Vi i InnoMag håper våre transportplanleggere kaster mer enn et blikk i retning Kina og New Zealand. Det nye toget kineserne nylig åpnet kan “fly” i over 600 km i timen. På New Zealand, utenfor byen Auckland har verdens to ypperste seilteknologiske mesterverk sloss om seiren i Americas Cup. New Zealands «Emirates Team New Zealand» og Italias stolthet «Luna Rossa Prada Pirelli» har de siste dagene møtt hverandre daglig i det som kalles match Racing, – kun to båter og det handler kun om å vinne.

En fight om heder, ære og premien som bare går under navnet “The Ugly Mug”, – det eldste og kanskje styggeste trofeet innen sportsverden.

Hvorfor er en regatta på den andre siden av jorden av interesse for oss, kan man jo sagtens spørre…

Poenget er at Americas Cup ikke bare handler om to seilbåter som møter hverandre på en regattabane, egentlig er dette en unik innovasjonsarena der verdens beste teknologer møter verdens beste seilere. Sammen eksperimenterer de seg frem til løsninger som gjør at gamle sannheter ikke lenger holder vann. Det handler både om verdens beste seilere, men i like stor grad om svært innovativ teknologi. I år hadde begge båtene egne AI-team som simulerte seg frem til de optimale valgene. De hadde også hydrofoiler som løftet hele båten ut av sjøen og i praksis gjorde båtene om til flyvende fartsmonstre. Når hastigheten ligger i området mellom 25 og 49 knop og båtene seiler fire til åtte ganger raskere enn vinden gjelder ikke lenger den gamle sannheten om at det å seile innebærer å langsomt komme seg fra A til B mens man blir både våt og sjøsyk. Om du ikke i det daglige omgir deg med uttrykk som kabellengder og knop iler vi til og forteller at 49 knop tilsvarer over 90 kilometer i timen. Sjekk denne videoen…

Alle som forbinder seiling med hyggelige turer i dorgefart bør ta en titt på videoen. Disse båtene flyr lavt. Det er ikke uten grunn at hjelm er påbudt…

Det er forøvrig bare å gratulere New Zealand med seieren og glede seg over seilerinteressen som i landet som minner om vårt eget, selv om det ligger lengst mulig unna oss,  overgår vår interesse for både ski, hopp og skiskyting – til sammen!

I Osaka, Japan åpnet man denne uken Super Nintendo World, nok et eksempel på at gamingverdenen i økende grad har blitt en viktig del av vår globale kultur. Spillverdenen har jo for lengst detronisert Hollywood i størrelse og betydning. For alle som husker Mario Kart er det bare å glede seg til Covid restriksjonene oppheves – “Yoshi’s Adventure” og  “Mario Kart: Koopa’s Challenge” bør friste. Universal Studioes melder om at de har investert over 4 milliarder NOK i moroa.

Et kulturelt fyrtårn som har vært med oss siden de første prøvesendingene NRK dro i gang i 1926 er Radioteateret, men nå møter også de innovasjonsbølgen. I en verden der podcaster og Clubhouse treff har overtatt er det ikke et øyeblikk for tidlig at de justerer til podcast-formatet. Vi minnes Buggles gamle hit fra 1981 som i sin tid åpnet MTV, sangen het ironisk nok “Video killed the radio star

Video killed the radio star
In my mind and in my car
We can’t rewind, we’ve gone too far

To andre som har utfordret hverandre til en durabelig fight denne uken, med en solid dose glimt i øyet er Posten Norges innovasjonsdirektør Alexander Haneng og den opprinnelig romenske, men temmelig globale innovasjonsforfatteren Dan Toma. Førstkommende onsdag braker de to sammen i en tre rundes verbal boksekamp som vi gleder oss til. Du kan lese saken her.

Den siste fighten vi svinger innom er en selsom oppvisning i manglende dømmekraft. Deltagerene er to av våre fremste politiske ledere, – og det hele har blitt et slags match race i kunsten å legge seg flat som vi knapt har sett maken til. Først ut var Arbeiderpartiets ene nestleder Bjørnar Skjæran som sammen med andre lokale ledere festet inn i natten i Bodø suiten på en måte som slett ikke var forenlig med gjeldende restriksjoner. Høyres statsminister Erna Solberg fulgte så opp med et resturantbesøk i Geilo som visstnok heller ikke var innafor. Selv om de la seg flate begge to, konstaterer vi at Erna uforvarende gikk vill i reglene, mens Arbeiderpartiets håpfulle ikke engang fikk unna tomflaskene før TV kamerane dukket opp.

Kan det være at reglene kanskje har blitt for mange og komplekse…

Ukens innovasjonsblomst sendes seilteamet som sammen vant Americas Cup, en teaminnsats av dimensjoner der det siste nye av teknologi kobles med innovative seilere som er villig til å prøve nye momenter hver eneste dag. Slikt blir det resultater av!

Happy Friday og safe weekend!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »