Uken har bydd på både havvindtildeling, lykkekåring, vårjevndøgn og nå står påskeutfarten for tur. En av årets store folkevandringer, der nordmenn i hopetall drar til fjells for å grave frem sine hytter og få seg en ekstra dose med vinter. 

La oss likevel begynne med ukas kanskje festligste lansering som den pasjonerte samleren og ildsjelen Rune Arnhoff og hans team i Nordisk bibel- og bokmuseum stod bak. Det banebrytende NFT-samarbeidet som du kan lese mer om her utforsker skjæringspunktet mellom historie og kreativitet, og bød på en helt unik digital opplevelse som fletter gammel visdom med moderne samtidskunst. Både kult og innovativt synes vi!

Det var vel den gamle kreative guruen Albert Einstein som sa det best; kreativitet handler om intelligens som har det moro – og det er jo fortsatt både godt og festlig sagt, ikke sant?

Ukas kanskje viktigste nyhet, og det statsminister Jonas Gahr Støre selv kalte en gledens dag, var tildelingen av milliardkontrakten for å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø. Imidlertid ga regjeringen oppdraget til det for oss ukjente belgiske selskapet Ventyr, eid av Parkwind og Ingka-gruppen som også står bak IKEA. Selv om både Jonas og energiminister Terje Aasland kalte dette en milepæl i regjeringens havvindsatsning sliter vi for vår del med å forstå hvorfor det skal være så gjevt å tildele en kontrakt til rike utlendinger der vi norske skattebetalere skal bidra med 23 milliarder. Joda, vi forstår at det vil dryppe noe nå norske underleverandører, men vi forstår lite av regjeringens politikk der norske entreprenører skattes i hjel, mens milliarder øses over børsnoterte selskaper som Hydro, Freyr og Elkem, – sistnevnte er forøvrig majoritetseid av kineserne. Visste du forresten at nettopp Elkem alene bruker over 5% av det totale norske strømforbruket og mens vi nordmenn måtte betale over 2 kroner pr KWH får kineserne samme strøm til under 10 øre. Er det bare oss som rister på hodet?

Hvis Norge skal satse på å bygge opp en leverandørindustri med verdensledende teknologikompetanse innen havvind er det ikke da smart å velge norske aktører?

Årets utgave av World Happiness Report kom også denne uken, og alt vi nordmenn kan gjøre er å gratulere våre finske venner nok en gang med førsteplassen (deres 7. seier!). Danmark kom på annenplass og sammen med Island og Sverige gruser de oss nordmenn på 7. plass. Den gode nyheten er at de over 60 er ganske fornøyde, og stemmer Norge frem som bronsevinner. Vårt fremtidshåp (de under 30) er imidlertid betydelig mindre fornøyde, faktisk rangerer de Norge helt nede som nummer 20 på årets liste. Et annet interessant faktum; Blant de som er født etter 1980, faller lykken for hvert år de blir eldre. Blant de som er født før 1965, stiger livsevalueringene med alderen.

Kan det være på grunn av måten de blander sin gløgg på (sjekk denne fornøylige linken) eller er det saunaen vi kan skylde på?

Du kan forøvrig lese hele World Happiness Report her, og rapporten er et partnerskap mellom Gallup, Oxfords Wellbeing Research Centre, FNs nettverk for bærekraftig utviklingsløsninger og redaksjonen til World Happiness Report.

I USA gikk selskapet Reddit på børs denne uken, og med en prising som oversteg 70 milliarder kroner er det ingen tvil om at ryktebørser fortsatt er populære. Reddit er nemlig et nettsamfunn der brukere poster lenker til innhold som andre brukere så kan stemme på, – og en ryktebørs av dimensjoner. Her får du et fornøylig eksempel som visstnok er sant;

I 1942 spleiset en avdeling polske soldater i Iran på et kjøp av en bjørnunge. Bjørnungen fikk navnet Wojtek og ble foret med kondensert melk, honning, frukt og øl, det siste ble visstnok favorittdrikken hans. Da den polske avdelingen skulle omplasseres til Italia ble bamsen Wojtek innrullert som menig soldat i den polske hæren. Det var den eneste måten å få Wojtek med på skipet, siden skipet kun fraktet soldater og ikke maskoter. Under det brutale slaget ved Monte Cassino bidro Wojtek som ammunisjonsbærer – han bar visstnok like mye som 4 vanlige soldater. For hans tapperhet og tjeneste i kamp ble Wojtek forfremmet til korporal. Etter krigen ble han en populær attraksjon i Edinburgh Zoo, og  den polske artilleribjørnen fikk ofte besøk av polske soldatvenner frem til sin død i 1963.

I USA sliter tidligere president Donald Trump med å komme opp med en garanti for at han har beløpet han er saksøkt for, og den selverklærte milliardæren Trump klarer ikke å finne en eneste bank som er villig til å låne ham pengene. Han har visstnok fått nei fra over 30 banker. Ikke akkurat feststemning og tillit som rår “over There”, – og Donald selv hevder som kjent at han trenger “absolutt immunitet”. Våre lesere vet godt hvor vi står når det gjelder Trump, – og derfor legger vi ved denne fornøylige linken til tidenes beste roast av den tidligere presidenten.

“his faults seem pretty bloody hard to miss. After all, it’s impossible to read a single tweet, or hear him speak a sentence or two, without staring deep into the abyss. He turns being artless into an art form; he is a Picasso of pettiness; a Shakespeare of shit…” Nate wHite

Ukens innovasjonsblomst går til Rune Arnhoff og hans team, samt alle våre lesere som vi ønsker en fredelig påskefeiring. Skulle noen mangle egg eller dårlige vitser i påsken iler vi til med han som fikk tak i noen buddistiske egg og endte opp med å lage ommmmmmelett…

Happy Friday og riktig god påskehøytid!