Mens vi i Norge feiret Sant Hans onsdag har søta storebror Sverige spart kruttet til i dag, og hos våre naboer i øst er midtsommeraften offisiell fridag og en av årets desidert største festhelger.

Alt tyder på at svenskene etter festen våkner opp til en regjeringskrise. Dagens koalisjon har nemlig kollidert og det er kun vrakrester igjen av det sentrumssamarbeidet Stefan Løfven har basert seg på. Våre naboer i øst er ikke de eneste som vet å feire fredagen, også Canada feirer solens nordlige vendepunkt med parader, fyrverkeri, bål og fridag. Egentlig er det natten den 21. juni vi burde feire, men vi tror også nordmenn flest ville hatt forståelse for ideen om å legge festen til en fredag.

Verdens største programvareselskap, Microsoft har også smelt til med det de selv kaller en kruttsterk festannonsering denne uken. Nesten seks år etter introduksjonen av Windows 10, verdens mest brukte PC-operativsystem, trakk de sløret av Windows 11. Hvis det går som “de Små myke” ønsker seg vil over 1 milliard av oss oppgradere til Windows 11 i løpet av de neste årene, men på tradisjonelt Microsoftvis er det langt mellom prat og leveranse. Det er først ved juletider den nye versjonen ankommer…

Endringene virket slett ikke dramatiske, og vi har så langt funnet lite som bygger opp under Microsoft-sjefen Satya Nadell’s påstand “Today marks a major milestone in the history of Windows.»

Microsoft Teams vil bli en sentral del av den nye versjonen, – og de fleste av oss har allerede rukket å bli godt kjent med dagens versjon som har reddet mange gjennom pandemien. Endringene er hovedsakelig på et nivå vi ikke ser, men AI elementet medfører en utvikling som gjør både Teams og Windows bedre tilpasset vår prefererte måte å jobbe på. Det egentlige nye er Microsoft’s måte å posisjonere Windows 11 som det åpne og meralternativet til Apple’s mer lukkede verden.

De av oss som har levd en stund husker godt Apple’s posisjonering som utfordreren for alle endringsagenter på 80-tallet. I 2021 har spillet snudd og to av klodens mest verdifulle selskaper virker å være på kollisjonskurs, nå med Microsoft i rollen som det åpne, mer innovative alternativet. Et artig poeng er samtidig at det var Microsoft som i 1998 reddet Apple fra konkurs, det har selv Steve Jobs innrømmet. Satya Nadell har uansett gjort underverker med Microsoft, mens forgjengeren Steve Ballmer brukte 11 år på å redusere verdien med en tredjedel har verdien steget med 600% siden Nadell tok roret. Denne uken passerte selskapet 2 trillioner dollar i verdi for første gang og ble det medlem i verdens mest eksklusive klubb.

Det er en eksklusiv klubb med kun to medlemmer, nettopp Apple og Microsoft.

To av aktørene som aspirer til å bli med i samme klubb er Facebook og Amazon. Ingen av de ligger på latsiden, denne uken annonserte Mark Zuckerberg Live Audio Rooms, en direkte konkurrent til Clubhouse som har fått mye oppmerksomhet de siste 6 månedene. Vi tror Facebook’s løsning på sikt vil slå an, hovedsakelig fordi løsningen gjør det mulig å tjene kroner på brukere som vil ha de beste virtuelle setene. Smart, – og en løsning som vil medføre nye horder av selvutnevnte talere med ønsker om å frelse verden med sin medisin. Foreløpig er løsningen kun tilgjengelig for utvalgte amerikanske brukere.

Amazon klinket også til med sin årlige salgsdag denne uken, Prime Day som på typisk amerikansk maner gikk over to dager. Salget overgikk 11 milliarder dollar og over 100 millioner varer ble shoppet. Visstnok ny amerikansk rekord, men det er jo unektelig lettere å sette nye rekorder når man utvider døgnet til 48 timer.

Er det slik som kalles kunstnerisk frihet eller faktavandalisme?

Poenget vi ønsker å minne våre lesere om er at Amazon står alene for omtrent halvparten av all amerikansk netthandel. Om dette er skremmende eller imponerende, kan diskuteres, men ingen skal være i tvil om at Jeff Bezos advarte sine konkurrenter tidlig med følgende sitat;

“Your margin is my opportunity”– det kaller vi et kraftig skremmeskudd for ledere som tror de kan unnslippe endring.

Innen seilsporten har det også skjedd mye innovativt de siste årene. Vi har tidligere skrevet om Americas Cup båtene fra Italia og New Zealand som i mars måned seilte regattaer i 50 knop i en kamp om klodens dyreste trofe’. Denne uken løfter vi frem Wingfoiling som mange spår vil erstatte både tradisjonell windsurfing og kitesurfing. Nok en gang overrasker kombinasjonen av lek og kreativitet oss med nye måter å utfordre elementene på. Ikke hørt om wingfoiling sier du? Ta en titt her.

En annen sport som imponerer med kreative manøvre er fotball EM, – nå nærmer de avgjørende kampene seg og kampen Tyskland – England seiler opp som en seerfavoritt. Hyggelig nok vant våre svenske naboer sin gruppe etter å ha slått Polen 3-2. Folk hadde knapt rukket å sette seg før Sveriges Emil Forsberg, satte Sveriges raskeste mål i hele EM-historien, 81 sekunder ut i kampen. Til tross for at Polen hadde Lewandowski, Europas mestcorende spiller på laget gikk det galt og de må nå vende nesen hjem. Bedre kan det ikke understrekes at fotball er en teamsport, ikke ulikt livet forøvrig!

Ukens innovasjonsblomst går til den amerikanske milliardæren Rob Hale Jr. som avsluttet sin tale til avgangstudentene med å gi hver av de 270 Quincy College elevene to konvolutter med $500 i kontanter, – en til seg selv og en de skulle gi videre. Tydeligere kan man ikke få frem gleden av å dele og verdien av å bidra positivt.

Happy Friday og riktig god helg – verden går fremover!