Foto: Twitter, EVG Photos fra StockSnap, Open Innovation Lab of Norway Medlemmer

Om ledelse, gledelse og lidelser

Det er i disse dager 45 år siden Steve Jobs og Steve Wozniak startet Apple sammen med Ronald Wayne. Hvis du ikke har hørt om Ronald Wayne er det kanskje ikke så rart, han solgte nemlig sine 10% av det som senere ble verdens mest verdifulle selskap for 8000 norske kroner etter noen få uker. Vi bruker ham som ukens eksempel på at det tar tid og krever tålmodighet å skape suksesser…

Steve Jobs derimot har du nok hørt om, han var grunderen som ble kastet ut av sitt eget selskap, men som kom tilbake og reddet selskapet fra konkursens rand og ledet selskapet frem til å bli klodens mest verdifulle selskap frem til sin altfor tidlige død i 2011. På veien ble Steve Jobs kåret til USA’s beste CEO, men han var aldri den enkleste. Historiene om hans krevende stil er mange og sanne, men de som jobbet tett med ham gikk likevel gjerne gjennom ild og vann for sin visjonære leder.  Steve Jobs blir ukens eksempel på at god ledelse handler om å vite hva man skal prioritere, og at det er lov å være krevende når utfordringene er store nok…

Vi er usikre på hva ledelsen på Vestfold Sentralsykehus tenker på, når vi hører at de har prioritert å vaksinere over 100 ledere, mange av dem på hjemmekontor uten pasientkontakt, men god ledelse er det neppe. Kan det være at ledelsen ved sykehuset tror de leder ved å gå foran?

Saken minner meg om prosjektlederen jeg for mange år siden hadde gleden av å overrekke en innovasjonpris til i den tiden jeg satt som styreleder i den norske Dataforening. På mitt spørsmål om han følte at han hadde hatt ledelsen bak seg svarte han lakonisk ja, før han la til med et tydelig hjertesukk – langt bak…

Ledelse handler også om å gjøre endringer og i Astra Zeneca har de kommet frem til at vaksinen som åpenbart lider av noen «barnesykdommer» best kan løses gjennom å bytte navn. Som de sier, intet problem er så stort at du ikke kan forsøke å løpe fra det…Også Kolonial.no bytter denne uken navn, ordet klinger ikke like godt på utenlandsk. De har valgt seg navnet Oda samtidig som japanske Softbank Vision Fund og Prosus betaler to milliarder for å komme inn på eiersiden, kanskje en hyllest til dyktige norske IT-kvinner som for over 20 år siden startet ODA-nettverket.

Av og til kan ledelse utføres så dårlig at det blir en lidelse å bivåne. Tre av Europas fremste ledere endte denne uken i en slik situasjon da EU’s toppledere Ursula von der Leyen og Charles Michel skulle møte Tyrkias president Erdogan. Det manglet rett og slett en stol, og Von der Leyden ble henvist til en sofaplass.

Vi har alle lekt stolleken, men for ledere på dette nivået burde slikt være unødvendig!

Det er ikke bare Apple som feirer bursdag, det er denne uken 7 år siden vi startet Open Innovation Lab of Norway (uten sammenligning forøvrig) og i dag er 48 av Norges mest innovative virksomheter med i det som har blitt Norges ledende nettverk for innovasjonsprofesjonelle.

Med innovative fyrtårn som NHO, Bravida, BDO, Kunnskapsparken Helgeland og Nordic Innovation som nye medlemmer er det ingen tvil om at innovasjonsarbeidet gror godt, –  og vi ser positivt på at mange virksomheter jobber godt for å øke sin innovasjonskraft.

Helt til slutt nevner vi at regjeringen denne uken lanserte sin gjenåpningsplan for Norge. Et godt vårtegn i annerledesåret 2021 og til helgen vaksineres nordmann nr. 1 million. Som en av Norges første store endringsagenter, Bjørnstjerne Bjørnson sa det:

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Han kunne godt snakket om både Steve Jobs og norske innovasjonsforkjempere!

Ukens innovasjonsblomst sendes til Apple gründerene, de må sies å ha lykkes godt med målet om utgjøre en positiv forskjell;

– I want to put a dent in the universe!

Det var det salige Steve Jobs sa det da han ble spurt om hva som var hans mål. Vi håper Steve Wozniack tar i mot på vegne av begge to, og satser på at han raust deler med medlemmene i Open Innovation Lab of Norway.

Happy friday og rikitg god helg!

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »