Paris Hilton, Arendalsuka og Kristi Kierulf Foto: Grubstreet,Store norske leksikon, Flickr

Om valg, Warholm og vaksinepass

Badestrendene tømmes og kontorstolene varmes igjen opp av de fleste av oss, selv om mange av stolene nok fortsatt vil være hjemmekontor-stoler.  I Japan spres stadig flere medaljer ut til olympiere som når sine mål, og gledelig nok er flere av dem nordmenn. Karsten Warholm vant på imponerende vis 400 meter hekk og de norske sandvolleyballgutta imponerer oss. Ikke fullt så gledelig spres også deltavarianten av Covid-19 i økende fart. Derfor ser vi nå flere og flere virksomheter som krever at både ansatte og kunder viser frem sine vaksinepass. Ingen vaksine – vel da slipper du ikke inn…

I USA skjer det jo mye rart, og denne uken gikk rikmannsdatteren Paris Hilton ut og annonserte at hun skal gifte seg, bli mor og starte et Netflix matprogram. Programmet skal hete “Cooking with Paris“. Vi minner om at dette er samme damen som ble berømt i et av USA’s mange reality program for aldri å ha handlet mat selv, slikt gjorde jo tjenerne. Hun står for oss som en representant for de mange nye kjendisene som ikke har gjort annet enn å komme med dumme uttalelser på TV.

Likevel har hun satt sitt preg på sladderpressen de siste årene. Et av hennes «gullkorn» er følgende: «Barbie is my role model. She might not do anything, but she looks good doing it.»

Her hjemme i Norge nærmer valget seg og spørsmålene er mange 5 uker før vi nordmenn skal velge hvilke politikere som skal lede Norge inn i en ny tidsalder, – en tid som roper etter grønne verdier, bedre digitale løsninger og vaskeekte transformasjon.

Er vi i ferd med å ødelegge selve menneskehetens livsgrunnlag, eller vil teknologien redde oss – og har våre politikere og vi som jobber med digitalisering og innovasjon gjort det vi kan for å gi våre unge god nok innsikt i hvor vi er på vei?

Som ukens gjesteskribent kommenterer er det spennende tider for politisk engasjerte endringsagenter uansett partitilbøylighet. Påstander, oppfatninger og fakta blandes sammen i en salig lapskaus og serveres oss i alle kanaler, og hadde vi ikke visst bedre kunne vi falt for fristelsen å tro på at det går lukt til helvete om Erna får fortsette, Jonas tar over eller Trygve mot formodning skulle bli landets neste statsminister.

Det morsomme er at alle snakker om at det nå er vanlige folks tur, og forsøker å få dette til å bli noe helt nytt. Sist vi sjekket var det flest vanlige folk blant oss!

Vi i Innomag nøyer oss med å konstatere at de fleste er langt unna å hente ut sitt fulle potensial. Positive endringsagenter som ønsker å utforske sitt potensial og bidra til å skape en bedre verden trengs derfor som aldri før. I tillegg skaper utviklingen nye utfordringer og det meste er fortsatt ugjort. Vi er derfor overbevist om at økt innovasjonskraft må til for å forbli relevant i en verden med stadig økende endringstakt. Her har Norge et fantastisk utgangspunkt som nye ledere må bygge videre på, men dagens virkemiddeljungel fungerer slett ikke godt nok. Sist, men ikke minst er det en utfordring at de fleste av oss drukner i data samtidig som vi tørster etter relevant informasjon. Heldigvis vet vi allerede at våre lesere er endringsagenter og innsiktjegere som jakter på skjulte muligheter som de omgjør til synlige gevinster. Våre lesere vet at de med best innsikt vil vinne fremtiden.

Derfor har Innomag bedt Kirsti Kierulf, kvinnenettverket Oda’s mor og en av Norges mest erfarne teknologer med et brennende engasjement for politikk om å adressere dette en gang i uken frem til valget. Som hun skriver her er sakene mange, retorikken skarp og svarene høyst forskjellig.

  • Skaper formuesskatten arbeidsplasser eller gjør den rikingene rikere?
  • Bør vi bestraffe dieselbilene enda hardere, eller vi det gjøre at folk i distriktene ikke kan kjøre dit de vil?
  • Har Erna lykkes med sine reformer, eller er det blitt kriser som må repareres og bør vi derfor ha et regjeringsskifte?
  • Hun stiller også spørsmålet om hvorfor ingen snakker om datalagringsdirektivet, digitale pengeløsninger og Akson…

Uansett politisk ståsted trenger vi politikere som våkner opp til den nye tiden og evner å ta grep. Det innebærer å sørge for oppdatert infrastruktur, gode rammevilkår og førsteklasses utdannelsesinstitusjoner som leverer kompetent og lærevillig arbeidskraft. Det må bli slutt på at politikere gjeter hellige kuer, håndplukker enkeltvirksomheter som rundhåndet gis støtte på bekostning av andre, ofte bedre drevne virksomheter og gjennom skattefritak premierer gambling og eiendomsinvesteringer på bekostning av investeringer i morgendagens arbeidsplasser.

Slik vi ser det har norske politikere gått fra å være tillitsmenn for folket til å bli yrkespolitikere med svart belte i veltalenhet, mangfold av ord og mangel på konkret handling.

Mens de fagre ord florerer dyttes de store spørsmålene bort under myke tepper.  Uten praktisk arbeidserfaring blir mange lette ofre for dyktige lobbyister som slåss for å bevare det bestående, og om en drøy uke står deres  Arendalsuka for tur. Hundrevis av lobbyister vil søke å påvirke norske politikere. Problemet er som vi har påpekt tidligere at ingen vil gi opp en eneste opparbeidet fordel, og alle vil ha mer.

Vår bekymring er at konsekvensen er at slik beveger våre politikere og lobbyister Norge fremover i krabbefart, mens det vi egentlig trenger, er fundamentale grep og et samfunnsmessig innovasjonsklyv for å møte fremtiden på en bærekraftig måte.

Ukens innovasjonsblomst tildeles Karsten Warholm og Kirsti Kierulf, vi trenger engasjerte entusiaster som leverer mer enn noensinne!

Happy Friday og riktig god helg!

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!