Denne uken passerte vi høstjevndøgnet, et årlig signal om at dagene kortes ubønnhørlig ned mens nettene blir lengre. Overgangen merkes landet rundt, den første høststormen sørget for orkantilstander langs kysten onsdag og i går fikk vi det første varslet om å skifte til vinterdekk for de som skulle over en av Norges tallrike fjelloverganger. For øvrig har uken i stor grad handlet om sonderinger, avsløringer og mistenkeliggjøringer.

Sonderingene til politikerne som man skulle tro de hadde hatt 8 år på seg til å gjennomføre har denne uken ført til at Jonas, Trygve og Audun tar inn på Hurdalssjøen hotell for å danne regjering. Som om ikke ukas avsløringer om stortingspolitikere som har skodd seg på gunstige hybelordninger var nok, smelte Jonas til med en avsløring av det mer intime slaget. Foran åpen mikrofon fikk hele Norge vite at Trygve Slagsvold Vedum er «produsert» i nærheten av Hurdalssjøen hotell. Om ikke annet så viser den hvor tette bånd våre politikere har, – selv om vi er usikre på om nordmenn flest er spesielt opptatt av hvor Senterpartilederen i sin tid ble unnfanget.

Ukas hyggeligste nyhet er slik vi ser det Halfdan Sivertsens utnevnelse som kommandør av St. Olavs orden. En hedersmann, ordkunstner og visesanger som har klart å sette ord på manges tanker hedres. En høyst fortjent fortjenestemedalje som vi feirer med første og siste vers av en av hans mange vakre tekstlinjer.

Æ så dæ i går på gata, da byen lå kald og stor
Æ så du va ny i livet, æ så du va ny i nord
Og mora di bar en koffert, med alt det ho eide i
Og du gikk og bar på hennes drøm, om engang å få bli fri

Æ håpe vi tar imot dæ, æ håpe du slepp å frys
Æ veit du kan gi oss farge, og latter og liv og lys
Æ så dæ i går på gata, da byen lå kald og stor
Æ så du va ny i livet, og æ så du va ny i nord

Midt oppe i de positive signalene om at gjenåpningen snart avsluttes og at pandemien kanskje avsluttes i dag har enkelte aviser og meningsbærere gått langt i å «avsløre» Espen Nakstad som en velferdsprofitør. Årsaken skyldes at dyktige Nakstad har vært med å utvikle en bærbar kuvøse for 7 år siden og som oppfinner har universitet han på den tiden jobbet sørget for at han får en eierandel.

Espen Nakstad, som har stått fjellstøtt og folkeliggjort Covid-19 reglene for oss nordmenn fortjener hver krone, og kuvøsesuksessen Epishuttle som redder liv bør vi gledes over, ikke mistenkeliggjøre.

Aksjemarkedet viser tydelige tegn på å nærme seg toppen, mye takket være den kinesiske mastodonten Evergrande som har klart kunststykket å bli verdens mest forgjeldede boligselskap med en gjeld som ifølge Bloomberg har passert 2.600 milliarder kroner. Det virker rart at en kinesisk boligbygger skal innvirke på nordmenns verdier, men frykten er at en kollaps kan forplante seg videre i eiendomssektoren – og føre til global nedgang i alt fra aksjeverdier og huspriser.

Som Buddhistene har sagt i tusener av år; Alt henger sammen med alt, – et sitat som nordmenn flest forøvrig tror Gro Harlem Brundland fant på…

Det har også vært mange toppledere på FN’s ledersamling denne uken og der var ikke Erna den store stjerna – som hun tørt konstaterte er avgående statsministere avlegs. President Joe Biden’s tale i FN bygningen i New York var også et godt tegn på at USA‘s tid som miljøfornekter er over, men det var talen til to unge medlemmer i den sør-koreanske k-popgruppen BTS som fenget ungdommen. BTS er ingen hvem som helst, de har toppet amerikanske hitlister og i 2019 satte de rekord for den mest sette youtube-videoen på 24 timer med musikkvideoen for «Boy with Luv». Musikkvideoen fikk 78 millioner visninger det første døgnet. Talen de to popstjernene holdt ble raskt plukket opp av sosiale medier og millioner av unge fans var med ett opptatt av begrep som bærekraft og innovasjonsevne.

USA bød også på Emmy prisutdeling, den 73. i rekken og det var i år de store streamingaktørene som kunne feire det som tidligere var TV kanalenes store kveld. Stjernene feiret og prisutdelingene florerte med Netflix’s The Crown og The Queen’s Gambit og Apple TV+’s Ted Lasso som de mestvinnende seriene. Siden vi er inne på Netflix betalte de denne uken over 4 milliarder kroner for rettighetene til Roald Dahl’s forfatterskap. Ikke dårlig!

Det ble også delt ut stjerner i Stavanger, og den danske restauranten NOMA fikk hele tre Michelinstjerner, – og en slik pris henger høyt. Så er da også restauranten fullbooket frem til 2024 og av mange regnet som verdens beste plass for matkjennere.

La oss til slutt også nevne at både Cognite og Salesforce har gjennomført flotte hybride konferanser denne uken, og vi lar oss imponere over Cognite‘s evne til å samle toppledere til gode samtaler om bærekraft, digitale tvillinger og digital transformasjon. Det er likevel vanskelig å konkurrere med Salesforce’s Dreamforce som klinker til med Foo fighters, Will Smith og Jane Fonda.

Ukens innovasjonsblomst sendes 71-åringen Halfdan Sivertsen, innovatøren Espen Nakstad og de unge guttene fra Sør Korea i BTS. Endringsagenter og ordkunstnere som bidrar til å bygge broer og gjøre vår verden bedre og mer omstillingsdyktig.

Happy Friday og riktig god helg ønskes alle våre lesere!