Landets statsminister feiret denne uken 60 år og vi sender våre gratulasjoner på vegne av alle landets endringsagenter.  Erna Solberg har grunn til å feire, ikke bare bursdagen, Høyre klokkewr inn på rekordhøye 27 % i den siste målingen som ble offentliggjort denne uken. Hun fortjener utvilsomt en liten kakebit. Til VG sier Erna at hun ikke føler seg eldre enn 40. Godt å høre, – og nok et signal om at den nye generasjonen 60-åringer slett ikke føler at de passerer noe datostempel. Mange av Erna’s jevnaldrende er ressurspersoner som vi i Norge ikke er flinke nok til å benytte oss av!

Matvanene endres jo stadig og denne uken kastet også NRK’s Debatten seg på trenden med matlaging ibeste sendetid. Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg med fortid i CC Cowboys fikk ikke kake, i stedet ble han servert Melodi Grand Prix vinneren TIX sitt pannebånd på et fat. Andreas «Tix» Haukeland vant jo lørdag den norske finalen med en sang som den tidligere russesangkongen må tåle at vi betegner som noe mellom det banale og tendensiøse. Likevel, ingen skal ta fra TIX at han lager catchy melodier og det er vel i bunn og grunn det Melodi Grand Prix handler om.

“CC Cowboy” storebror Grønneberg tok ansvar og spiste pannebåndet til TIX godt innpakket og dandert i pannekaker. Vi innrømmer det, vi liker slikt!

Det er mulig Grønneberg angrer på at han trillet terningkast 1 på TIX sin vinnerlåt, men vi triller uansett terningkast 6 til begge to for sporty innsats, – og for gode poeng. Anders “TIX” har rett i at anmeldere med mange lesere bør være sitt ansvar bevisst på ikke å blande sang og person. Den meldingen bør gå til oss alle som engasjerer oss og sender avgårde mer eller mindre sleivete kommentarer. Grønnebergs poeng er like viktig; Vi må nå passe på at vi beholder takhøyde og ikke ender som et humørløst samfunn der alle føler seg krenket og ingen tør å komme med tydelige meldinger lenger, fordi noen «der ute» kan misforstå og mislike det som sies…

Vi i InnoMag liker også Andreas sin «Meat Loaf» vri, der han som «kjøttbollen» Marvin Lee Aday har snudd mobbernes kallenavn fra ungdomsårene og gjort det til sitt eget artistnavn. Det fungerte for Meat Loaf, en av rockehistoriens mestselgende artister, og det ser ut til å fungere for “TIX”. Vi har ingen aning om Andreas vinner Europa eller “tar en Teigen” og ender med 0 poeng når finalen går av stabelen i Amsterdam i mai. Det er ikke så viktig, det sentrale er at Andreas og Marvin minner oss endringsagenter på paradokset at antatte svakheter kan snus om til unike fordeler – det gjelder bare å tørre å sette ord på problemet.

Forøvrig, som far til tidligere russ drister jeg meg til å legge til at TIX nok burde tatt en stor bit av pannebåndet selv, hans russesangslagere var ikke helt «innafor» …

Det begynner å bli en stund siden vi har fløyet med SAS og vi er tydeligvis i godt selskap. Altfor godt, tydeligvis, – denne uken kommer det nemlig frem at flyselskapet taper nesten 1 milliard svenske kroner i måneden. Det er åpenbart tøffe tak for en bransje i motvind, men selv i denne hardt prøvede sektoren ser innovative aktører muligheter der andre ser død og fordervelse.

I USA har nemlig innovative Joby Aviation denne uken annonsert at de går på børs, – det kule er at selskapet allerede har fløyet 10 000 timer med sine elektriske lufttaxier (sjekk denne videoen) og nærmer seg et kommersielt gjennombrudd. Fremtiden er her, – og i dette tilfelle får fremtiden hjelp av LinkedIn gründer Reid Hoffman og Zynga gründer Mark Pincus.

Et annet matvareselskap flyr også høyt om dagen, Beyond Meat som produserer plantebaserte hamburgere verdsettes nå til 25 ganger sin egen omsetning, – det er på nivå med Tesla. Og det for en hamburgerprodusent…

Et selskap som ikke flyr like høyt er Citigroup hvor en ansatt visstnok ved en feil overførte 4 milliarder norske kroner til noen selskap som hadde lånt ut penger til kosmetikkgiganten Revlon, – beløpet som skulle vært overført var 40 millioner.

Slikt må jo kunne kalles en dårlig dag på jobben…

I Australia sloss Facebook og Google med myndighetene som har sett seg lei på mastodontenes utnyttelse av lokalt innhold uten å betale. En rekke andre land er på ballen og følger med, men her hjemme begynner jo ski VM i Oberstorf så da vil nok slike diskusjoner henvises til halvtomme diskusjonsfora. Synd, fordi denne diskusjonen er svært viktig og prinsipiellt av stor betydning i en digital verden. Det er et paradoks at norske politikere roper om rettferdighet, men når noen land går foran så velger vi å avvente…

Ukens innovasjonsblomster sendes statsminister Erna Solberg. Vi vedder på at hun er vel så glad for de siste målingene som viser at et flertall av Norges befolkning ønsker henne i fire nye år. I en verden av forandringer ønsker vi oss stabilitet og trygge gjennomprøvde løsninger – visst er vi noen vandrende paradokser!

Happy Friday – og stay safe!