Denne uken har bydd på en rekke begivenheter, – og julelys tennes nå både her og der. Etter forrige ukes Black Friday fikk vi denne uken langt mer sjarmerende Giving Tuesday, hvor det handler om å gi og tenke på andre. Vi er ikke i tvil om hvilken av disse to dagene vi liker best.

I og med at november i dag avløses av desember er også USA’s Nasjonale entreprenørskapsmåned ved veis ende. Mens vi nordmenn uten blygsel kopier både Haloween og Black Friday fra våre amerikanske venner, er vi ikke på langt nær så flinke til å kopiere verken Thanksgiving, Giving Tuesday eller måneden der entreprenørskap og skaperkraft feires her til lands…

Her hjemme kom denne uken nyheten om at TikTok nå inntar Green Mountain sitt nybygde datasenter på Heggvin, mellom Hamar og Løten. Du kan lese mer om saken her. Så, mens stortingspolitikere og andre må slette den populære kinesiske appen velger ByteDance en israelskeid aktør på norsk jord som base for sine europeiske brukere. Det er nemlig det Israelske eiendomsselskapet Azrieli Group som for vel 10 milliarder kjøpte opp Green Mountain i fjor som eier selskapet, dette er forøvrig godt kamuflert.

Det minner oss om sersjanten som tordnet mot den unge soldaten: «Jeg så deg ikke på kamuflasjetreningen i morges.»

Hvorpå soldaten svarte «Tusen takk, sersjant»

Samtidig anbefaler Miljødirektoratet at Norge bør redusere utslipp av klimagasser med MINST 80 prosent innen 2035. DET vil kreve endring på mange plan. Det betyr også at norske virksomheter må prioritere bærekraft i langt større grad enn tidligere, – og både sirkulærøkonomitenkning og innovasjonskapasitet må forankres i både styrerom og ledergrupper. De flinkeste er godt i gang, men de fleste har ikke innsett hva som er i ferd med å skje. Med EUs CSRD bærekraftsdirektiv, som dikterer nye rapporteringsregler for ESG-initiativer (Initiativ vedrørende miljø, sosiale og forretningsmessige forhold) som trer i kraft allerede 1. januar 2024, vil norske virksomheter måtte tilpasse seg allerede nå for å unngå bøter og skade på omdømmet.

Samtidig blir det stadig mer åpenbart at statens forsøk på å være pengesekk og heiagjengleder for enkelte virksomheter er svært uheldig. Denne uken tok NRK’s Fredrik Solvang tak i Freyr miseren som vi har skrevet om flere ganger, men det ble ikke nevnt at både Hydro, kinesiskeide Elkem og Norske Skog får milliarder i statsstøtte, samtidig som de deler ut utbytte til sine eiere. Kort oppsummert støtter USA opp om sine entreprenører og innovatører, mens norske politikere kaller dem profitører og jager dem ut av landet, samtidig som de aller største og ofte utenlandskeide selskapene overøses med subsidier.

Galskap satt i system spør du oss!

I Sverige lanserte Klarna i forbindelse med Giving Tuesday en kampanje som gir deg som kunde muligheten til å bestemme hvordan deres 1 million dollargavefond skal fordeles. Du kan stemme her. Vi har sagt det før, Klarna imponerer med innovative grep og er et eksempel til etterfølgelse for mange.

I Finland sparkes nok en gang SLUSH festivalen i gang, og i Helsinki har finnene klart å skape en unik festival viet nettopp startups, scaleups og gründere, samt investorer av alle slag. Med over 20 000 deltagere er det bare å ta av seg hatten for våre finske venner.

I Dubai ble FNs 28. årlige klimakonferanse sparket i gang i går, og det med et historisk vedtak om å bistå økonomisk de landene som rammes hardest av klimakrisen. COP28 som den kalles varer helt frem til 12. desember 2023 og arrangeres denne gang i Expo City, Dubai. Konferansen har blitt holdt årlig siden FN’s første klimaavtale i 1992. I følge FN’s generalsekretær António Guterres åpningstale i går har denne utgaven som mål å sørge for fullstendig utfasing av fossile energikilder, og sier rett ut at det vil bli full katastrofe for menneskeheten dersom det ikke blir gjort noe.

Det kaller vi klar tale!

I USA er jo alt litt større og denne uken tente presidentfruen Jill Biden denne uken julelysene i Det hvite hus, noe som i seg selv er litt av en jobb siden huset og hagen utenfor rommer intet mindre enn 98 juletrær, nesten 34 000 pyntegjenstander, 72 kranser og rundt 142 000 julelys.

Også de store mastodontene er i ferd med å komme i julestemning; For Starbucks innebærer det at du nå kan få kaffen i røde kopper, Amazon leier inn 250 000 ekstra arbeidere til å håndtere alle ekstrabestillingene de vet kommer og Coca-Cola peprer oss med sine lastbilkampanjer kun avbrutt av Pepsi sin lille smarte sarkastiske reklame der Coca-Cola sjåføren er filmet mens han på en bensinstasjon i skjul nyter en Pepsi.

Smarte markedsforførere går aldri tom for ideer…

Denne uken døde 99 årige Charles Munger, kanskje ikke like kjent som sin blodsbror Warren Buffett, men definitivt like slagkraftig og like dyktig. De to har ledet det amerikanske konglomeratet Berkshire Hathaway i en årrekke og sammen bygget seg opp til å bli blant klodens aller rikeste. Smartere investorer skal man visstnok lete lenge etter. Her er vårt favorittutsagn fra Charlie som nok også ville sagt noen sannhetens ord til Freyr ledelsens måte å bruke opp statlige penger;

“Without the method of learning, you’re like a one-legged man in an ass-kicking contest. It’s just not going to work very well.”

Elon Musk er så absolutt både levende og i vinden også denne uken , i går ba han annonsører ryke og reise etter nok en gang å ha kvitret på sarkastisk vis via gamle Twitter, X. Med over 20 meldinger hver dag må det jo bli mye rart… Samtidig har hans Tesla denne uken anlagt intet mindre enn to søksmål mot den svenske regjeringen med påstand om “ulovlig diskriminerende angrep” etter at streikende svenske arbeidere blokkerte leveringen av skilt for nye kjøretøyer produsert av selskapet, ifølge Associated Press.

Charlie Munger og hans kompanjong sa for noen år siden;  Never bet against America, – og vi legger til; Never bet against Elon Musk. Mannen er kanskje klodens mest uredde og vellykkede entreprenør, men er selvsagt langt unna å være ukomplisert.

Så minner vi på vei inn i den første adventhelgen om følgende engelske visdomsord;

Yesterday is history, tomorrow is the future, today is a gift, that’s why they call it Present og oppfordrer norske julelystennere om å sende en vennlig tanke til fru Biden når de nå tenner sine julelys. Det er alltid noen som har flere.

Ukens innovasjonsblomst går til NorBAN som denne uken har annonsert at norske forretningsengler har gått sammen for å hjelpe norske entreprenører med å skaffe til veie mer kapital fra norske tidligfase investorer. I et land der regjeringen åpenbart deler ut pengene til de som har mest fra før og til og med kaller det sosialdemokratisk politikk trengs de som aldri før.

Happy Friday og riktig god adventshelg!