For en uke! Mens Russland og USA snakker sammen, glimter Oslo til med politisk huskestue. Mens Europas beste landslag er opptatt med å spille om Europamestertittelen i tidenes mest diversifiserte EM, er norske fotballklubber mest opptatt av å beslutte om vi skal boikotte Quatar-VM eller ei.

Det er selvsagt mulig at resten av verden vil gråte en skvett dersom vi nordmenn beslutter å bli hjemme, men sikre er vi ikke. Boikott trusselen ville selvsagt veid tyngre om vi klarte å kvalifisere oss, – og med stigende stjerner som Haaland, Sørloth og Thorstvedt er det fortsatt håp i hengende snøre. Det er i allefall åpenbart at kroker som tidlig krøkes går sine fedre en høy gang.

Ukens minneverdige fotballbegivenhet stod danske Christian Eriksen for da han tok en “Solbakken” og skremte en hel fotballverden, men det gikk bra og i torsdagens kamp så vi Danmark og Belgia vise sportmanship på en måte som beveger.

Det var neppe fotballinteressen som medførte at den amerikanske presidenten også tilbrakte uken i Europa, men mens Putin og Biden demonstrerte at det er bedre å snakke med hverandre enn om hverandre i Geneve, viste kommunepolitikerne i Oslo at det blir mye mer ståk når man går knallhardt ut høyt oppe på banen og nekter å innse at man har gjort noe dyrt, dumt og destruktivt. MDG’s alltid smilende Lan Marie Berg viste Oslo’s innbyggere at bakom smilet finnes det en knallhard politiker som slett ikke godtar hverken gule eller røde kort. Til tross for at dommeren i form av bystyret har dratt frem det røde kortet fortsetter hun å spille videre, – uten å ta selvkritikk på en budsjettsprekk på ufattelige 5 milliarder. Slik viser hun oss alle at evnen til å takle kritikk slett ikke matcher smilet.

Vår oppfordring til Lan Marie er klar; Ta ansvaret, behold for all del smilet, men forlat byrådet nå.

Vi tar oss i å minnes Charlie Chaplin’s klassiske film Modern Times fra 1936 som avsluttes med en nydelig melodi som senere fikk disse tekstlinjene.

Smile, though your heart is aching
Smile, even though it’s breaking
When there are clouds in the sky you’ll get by
If you smile through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You’ll see the sun come shining through for you

Det ligger en lekse verdt å ta med seg her; Ofte skaper steile holdninger og mangel på ydmykhet konflikter som burde vært unngått. Det gjelder ikke bare politikere som glemmer at de rent faktisk representerer folket, men også ledere i norske virksomheter. Konflikter skaper begrensninger og skyldes ofte gammelt kulturelt tankegods, etablerte sannheter og antagelser bedre tilpasset gårsdagen enn morgendagens utfordringer.

Mens vi snakker om kulturelt tankegods får vi lyst til å nevne Kulturtanken som på en flott måte har visualisert fangeleiren Grini takket være ny teknologi. Nytt og gammelt i skjønn forening. Kudos – du kan lese mer om saken her.

Denne uken ble det også kjent at det var den kinesiske spionasje- og nettkriminelle gruppen kjent som APT41 som hacket Stortinget før jul. Samme gruppe står trolig også bak angrepet på Indias største flyselskap Air India som rammet så mange som 4,5 millioner passasjerer i mai måned. Flyselskapets data, inkludert passinformasjon og kredittkortdetaljer, hadde blitt kompromittert av hackergruppen som også står på FBIs Cyber Most Wanted-liste.

I USA har Amazon grunderen Jeff Bezos annonsert at han trekker seg 5. juli, det er på dagen 27 år siden han startet selskapet og for en reise han har hatt fra å være en fattig analytiker til å bli verdens rikeste mann. Han legger for øvrig ut på litt av en reise noen dager senere også. Den 20. juli skytes han 10 mil opp i atmosfæren til Kármánlinjen i sitt eget romskip Blue Origin sammen med sin bror og en heldig auksjonsvinner. Linjen som er oppkalt etter den ungarsk-amerikanske forskeren Theodor von Kármán definerer grensen mellom jordens atmosfære og det ytre rom. Svippturen antas å vare i drøye ti timer og kun 10 minutter er vektløse. Gratis kan turen ikke sies å være. Den ukjente auksjonsvinneren betaler nemlig 250 millioner kroner for de 10 vertikale milene i hyggelig lag!

Er det bare oss som tenker at i et slikt perspektiv blir egne sommerferieplaner litt smålåtne?

Ukens høydepunkt for oss var kronikken som USA’s visepresident Kamela Harris nylig skrev i Forbes.Du kan lese hele kronikken her.

Today, our nation must reimagine our economy, so that every American entrepreneur can launch and grow an enterprise. It is in this reimagining that we will remain competitive and come out of this pandemic stronger than before.

Ukens innovasjonsblomst sendes med luftpost til USA‘s visepresident med et håp om at også norske politiske ledere tar den gjennomgangen de i mange år har lovet norske endringsagenter. Vi håper Harris raust deler med norske Kulturtanken som bruker teknologi på innovativt vis – slik liker vi!

Happy Friday og riktig god helg ønskes alle våre lesere!