Foto: Flickr, Nasa.

Om tall som teller, talltull og 1001 natt

Etter vinter kommer vår, etter kalde kuldegrader kommer nå milde spanske vinder på besøk med tosifrede varmegrader midt i februar. Det er som om naturen forteller oss nordmenn at hvis ikke vi kan reise til syden så får vi heller sende syden til dere.

Uken har gitt oss tre historiske øyeblikk, og vi i InnoMag iler som vanlig til med den oversikten som så ofte blir borte i hverdagsmaset.

Vi kan være dypt uenige om politisk ståsted, men når Siv Jensen og Terje Breivik denne uken kaster inn håndkleet så gjør de det med stil. Venstres parlamentariske leder med godfot for verdiskapere og Fremskrittspartiets ubestridte leder gjennom 15 år velger begge å gi seg nå. Det er to formidable politikere med respekt for verdiskapere som nå gir seg, – og det blir ikke lett å erstatte verken Siv eller Terje.

Vi synes det er tap for norske endringsagenter og norsk politikk at Siv Jensen og Terje Breivik gir seg, men ønsker de begge lykke til videre. De har begge hatt en stayerevne, oversikt og utholdenhet som har bidratt til å skaffe velgere til to partier der medlemmene ofte roper høyt og mener mye.De gangene vi har møtt de to har de imponert med å være på til tusen, tilstede og til å stole på. Kvaliteter vi fortsatt håper verdsettes i en tid der politikere skal kle seg ut, snekre mat og være folkelige i alle kanaler fra morgen til kveld.

Det er og blir en forskjell fra å være påskrudd til å være i enhver kanal som skrus på.

Vi husker ennå med gru en lunch med Bondevik da han var statsminister, – avbrytelsene stod i kø og mangelen på tilstedeværelse fra regjeringsjefens side gjorde lunchen til en parodi. Du kjenner kanskje følelsen når du mer eller mindre forventer at noen skal komme bort å prikke deg på skulderen, peke på det skjulte kameraet og proklamere høyt og tydelig at du har vært utsatt for et pek?

Kombinasjonen høyt kunnskapsnivå koblet med lav arrogansefaktor har mye for seg i Norge, selv om noen få miljøer fortsatt virker å ha ståltro på det motsatte.

Høyt oppe er unektelig det norske rommiljøet som denne uken kan feire at de sammen med NASA har vært med på en vellykket Mars-landing – og det i februar…(OK, den var billig). Vi snakker verdens første romhelikopter til den nette sum av 25 milliarder norske kroner. FFI står i samarbeid med Norsk romsenter og flere norske virksomheter bak syv ulike instrumenter som er om bord på Perseverance, blant annet georadaren som lyder navnet Rimfax. Den skal analysere de geologiske lagene flere meter ned i bakken for å lete etter spor av vann og eventuelle rester av forhistorisk liv. Ikke helt ulikt hvordan politikere i Kristelig Folkeparti for tiden har det.

Twittermeldingen fra NASA etter landingen tyder på at navnet Perseverance (Utholdenhet) kommer godt med også for romhelikoptre, – og at noen i NASA har bevart sin humoristiske sans;

I’m safe on Mars. Perseverance will get you anywhere!

I Saudi Arabia slapp denne uken Loujain al-Hathloul ut av fengsel etter 1001 netter i fengsel, – hennes forbrytelse var å oppfordre saudiarabiske kvinner til å ta sertifikat. Mulig myndighetene i skjul mistenker at kvinner er uegnet bak rattet, men vi håper ikke Loujain lider samme skjebne som prinsessen i eventyret om 1001 natt.

Det siste historiske øyeblikket denne uken var nyheten om at Kina i følge de siste tallene fra Eurostat nå har gått forbi USA som Europas største handelspartner. Denne nyheten sammenfalt med den virtuelle studieturen til Shanghai og Tokyo som medlemmene i Open Innovation Lab of Norway fikk onsdag denne uken med Heidi Berg som dyktig reiseleder. Du kan lese hennes artikkel her.

La oss helt til slutt, siden vi er inne på tall minne om at flere og flere ledere tar til orde for 3-2-2 som den optimale modellen når vi snart skal forlate COVID 19 restriksjonene. Ideen er lett å like og vil nok også bre om seg her på berget, 3 dager på jobben, to dager med hjemmekontor og 2 dager til venner og familie.

Det er dette som kalles et balansert liv – og det viser oss også hvor priviligerte vi nordmenn med 2 MNOK hver på oljefondkontoen egentlig er.

I Kina snakker de fortsatt om 9-9-6, i betydningen å jobbe fra ni til ni seks dager i uken.

Ukens innovasjonsblomst sendes Siv Jensen og Terje Breivik med stor takk for innsatsen fra norske endringsagenter gjennom mange år. Vi tror de raust deler blomsten med det norske romfartsmiljøet og Shanghai-Heidi, en av Norges tøffeste kvinner.

Happy Friday – og stay safe!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Vi anbefaler:

Translate »