Om verdiskapere, verdiødeleggere og verdivalg!

Så var 2021 i gang og det med nye innstramminger, innovasjonsutfordringer og isoleringsinngrep for å stagge en pandemi som ikke slipper taket. 2020 vil bli ståede som Korona-året. Vi var vel mange som ønsket hverandre et godt nytt år og håpet at det nye blir bedre enn året vi forlot. Så langt ser det jo ikke akkurat så fantastisk ut, men lyspunktene finnes…

NHOs årskonferanse er et slikt lyspunkt og torsdag denne uken satte de fokus på veien ut av koronakrisen og nye verdiskapere. Som vanlig stødig og profesjonelt, og NHO benyttet blant annet anledningen til markedsføre Akers bærekraftsatsning Aker Horizon med Akers konsernsjef Øyvind Eriksen og neste generasjon Røkke, Kristian Røkke på scenen.

En revolusjon verden knapt har sett maken til sa de to lederne om bærekraftssatsningen.

I tillegg sparket NHO i gang valgkampen med to viktige innlegg fra Erna og Jonas. Vi opplevde det som hyggelig at NHO løfter frem kvinner og menn som skaper verdier og arbeidsplasser i hele Norge – verdiskaperne for å låne ordene til Arvid Moss, president i NHO. 600 000 norske jobber er avhengig av eksport, påpekte han i et innlegg der han trakk frem behovet for et godt samspill mellom privat og offentlig sektor og behovet for kompetansevekst. Høydepunktet for oss var nok innlegget fra Sigve Brekke som pekte på AI-samarbeidet med NHH’s The Hub. Han nevnte også at alle hans medarbeidere oppfordres til å benytte 40 timer i året på kompetanseheving i arbeidstiden. I tillegg innlegget til Andreas Thorsheim i Ottovo under vignetten – Har vi en norsk gründerkultur?  Du kan se konferansens høydepunkter her.

“Gründerskap er ikke bare en dans på roser, men også på nevroser” sa Gry Agnete Alsos, professor i innovasjon og entreprenørskap ved Nord universitet i samme paneldebatt. Godt sagt synes vi!

Et annet lyspunkt for mange er at Oslo Børs denne uken passerer den magiske 1000 poeng grensen. Konkret betyr det at mange investorer har blitt veldig mye rikere de siste årene. I et marked der det meste stiger til himmels og verdier skapes nærmest av seg selv, er det lett å bli litt veltilfreds med egne geniale valg. Vi håper investorene innser at ikke alt skal til himmels og vet å velge verdier som varer…Dessuten håper vi at de investerer noe i nye norske vekstvirksomheter. Det trengs nemlig!

I USA smiler også Elon Musk fra øre til øre. Denne uken ble han som satset sine siste dollar på Tesla i 2009 verdens rikeste mann. Imidlertid er det verken Elon eller verdiskapere som har stått i fokus i nyhetsbildet fra USA de siste dagene. I stedet har vi blitt vitne til at en rasende mobb av frustrerte amerikanere oppildnet av president Trump gikk til angrep på selveste kongressbygningen og viste en hel verden hvor kort veien er fra demokrati til kaos når han som er satt til å lede blir selve oppvilgeren. I talen oppfordret han tilhengerene til å marsjere mot kongressen og sa at han ville gå sammen med dem, – før han dro hjem. Lederskap på sitt aller verste. En rekke politikere oppfordrer nå visepresidenten til å benytte det som kalles det 25. tillegg, – i praksis handler det om å erklære Donald Trump som uegnet eller på godt norsk klin kokos. Som våre lesere vet mener vi jo at han har forsvart den betegnelsen lenge!

Vi kan i hvertfall konstatere at han mangler virkelighets-forståelse når han påstår at han vant valget, all den tid kongressen nå har godkjent resultatet til 306 valgmenn for Biden/Harris og 232 til Trump/Pence.

Lyspunktet i dette er selvsagt at de fleste med IQ større enn eget skonummer nå innser at Trump mer og mer fremstår som en ekstremistisk sektleder for en mobb som tror på de villeste konspirasjonsteorier. Denne rabiate oppførselen bidro utvilsomt til at demokratene vant begge de viktige setene i Georgia. La oss kalle det Trumps forsinkede julepresang til Joe Biden. Den andre positive take away-verdien er at de sosiale mediegigantene viser lederskap der andre nøler. Både Twitter, YouTube og Facebook har gått til det skritt å permitere Donald‘s innlegg de neste ukene. I seg selv helt utrolig, men like fullt sant!

Et siste viktig lyspunkt i januarmørket er flere viktige konferanser i neste uke, – og vår oppfordring er klar; Bli med og bli klokere. Både CES 2021 og DND‘s Gründerkonferanse fokuserer i år på innovasjon. Med 12 innovative ledere som Terje Seljeseth, Arild Spandow, Anders Brandt og Stig Nordal blir det bra, – og ja, selv InnoMag’s redaktør er med blant de 12! Du kan lese mer om de to konferansene på www.innomag.no, – og sjekk også den nyttige undersøkelsen som professor Tor Helge Aas ved Handelshøyskolen ved UiA ber oss ta.

Årets første innovasjonsblomst går til flotte norske verdiskapere representert ved Kristian Røkke, Gry Agnete Alsos og Andreas Thorsheim, samt Arvid Moss som får blomstene på vegne av alle de som var involvert i årets utgave av NHO-konferansen. Synd den druknet litt i kongress-stormingen, – det fortjente den slett ikke!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »