(Innlegget er del av mediepartneravtalen for NorBAN)

“La oss innrømme det med en gang, verdens regjeringer trenger hjelp av næringslivet og tidlig fase investorer for å løse mange av dagens store utfordringer” sa Bente Lie fra PwC til forsamlingen da hun sammen med blant annet Seed Forum-general Steinar Korsmo og Estlands ambassadør i Norge ønsket velkommen til Seed Forum Oslo tidligere denne uka.

Den norske stiftelsen Seed Forum har de siste 15 årene bygget seg opp til å bli en av verdens største aktører innen matching av gode vekstselskaper med tidligfase risikokapital og kjører heftig nok nå treff i over 30 land. Konseptet er gjennomprøvd og består av korte 7 minutters pitcher fra vekstselskaper som er på jakt etter kapital og relevante kontakter. På onsdagens arrangement som ble kjørt i samarbeid med blant annet NorBAN, Investinor og PwC fikk 10 nye vekstselskaper en gylden anledning til å fortelle hvorfor akkurat de vil lykkes i årene som kommer. Seed Forum fungerer nesten som et omkringreisende sirkus med Steinar Korsmo som sirkusdirektør i en myndig og kyndig lederposisjon. Allerede neste uke går turen videre, da er de sammen med blant annet HKH kronprins Haakon på offisielt besøk til Brasil. Dette er nok et eksempel på at en innovativ norsk idé lettere kan lykkes i utlandet enn her hjemme på berget.

En av de som presenterte seg var norske Portalene og deres løsning som setter fokus på det økende behovet norske seniorer har for relevant informasjon  De er på jakt etter 3,5 MNOK og har allerede inntekter og en klar plan for å vinne segmentet 55+. Bjørn Horten, selskapets erfarne CEO fra Fredrikstad, kunne friste med en investering til en billig penge og en ledelse med riktig og relevant kompetanse.

Blant presentatørene var også det første vekstcaset fra Moldovia som presenterte seg i Norge, og dette FinTech-caset som gikk ut på å bygge et nettverk for de 2,5 milliarder av vår klodes innbyggere som fortsatt ikke har egen bankkonto.

Andre eksempler var det Estlandske selskapet som hadde som visjon å få kirkebøkene digitale. Her var det altså noe for de fleste investorer som var til stede. Her er alle de 10 vekstselskapene listet listet opp:

  • Haudi Cemetary Systems
  • Capitan
  • Portalene
  • QSystems
  • NeoTurbine
  • DocTravel
  • WattCMS
  • Carify
  • Cytovation
  • HomeControl

Selv om det ikke er godt kjent i Norge har Seed Forum en stor del av æren for at bade Ukraina og Estland har bygget opp gode nasjonale innovasjonsøkosystemer, ingen tvil om at mye bra skjer under radaren. Spørsmålet er om markedet her hjemme har modnet godt nok til å ta i mot gode råd fra aktører som faktisk har hatt sandalene på.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here