Den tradisjonelle bankvirksomheten utfordres av digitalisering. På Trondheims nyeste inkubator, F3 – Future of FinTech, er planen å skape fremtidens digitale bank.  

F3, som utelukkende fokuserer på FinTech skal skape nye digitale løsninger for fremtidens bank og finansnæring. Tirsdag var den offisielle åpningen hos SpareBank 1 SMN, som en del av teknologi-festivalen Trondheim Playground.

– Når jeg begynte i bank på 70-tallet begynte ting å ta av, som informasjonsteknologi. Det var noen kloke mennesker den gangen som fant ut at finans har behov for IT, og at IT kommer til å bli en viktig del av finans, uttalte konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Finn Haugan, under åpningen.

– Etterhvert definerte man finansnæringen med å være en kombinasjon mellom IT og mennesker. Det har ført finansnæringen frem til den situasjonen norsk finansnæring har i dag, hvor vi er helt i front i verden når det gjelder å anvende ny teknologi, sier Haugan.

“Det er en kombinasjon mellom IT og mennesker”

– Det finnes ikke et banksystem eller finansvesen noen plass, slettes ikke i USA, som er i nærheten av det norske finansvesenet når det gjelder digitalisering, og det synes jeg vi skal være stolte av.

Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, fikk æren av å åpne F3 sammen med kollega Knut Eilif Halgunset og Haakon Skar, daglig leder for NTNU Accel. En gammel telefonledning ble brukt som snor for anledningen, et tegn på teknologiske fremskritt.

– Norske banker har bestemt seg for å satse veldig mye på innovasjon og endring framover. Vi trenger ikke reise helt til Silicon Valley i USA, det finnes et stort utviklingspotensial i regionen. Teknologihovedstaden for Europa ligger her, og det er jo akkurat her vi driver virksomhet, sier Haugan.

– Vi tror sterkt på å starte den her smeltedigelen med gründere og studenter organisert gjennom NTNU Accel, banken med sin bankkompetanse, midler og ambisjoner, og Trondheim med det byen har å by på. Sammen er dette et genialt utgangspunkt for FinTech satsing.

 

Inkubatoren driftes av NTNU Accel med støtte fra Sparebank 1 SMN.