Føler du at dagene bare flyr avgårde? Det er som regel alltid noe som skjer rundt oss og vi lever i en verden med konstante inntrykk. Vi mister rett og slett tiden og roen som skal til for å gruble oss frem til de virkelig gode ideene. Her er noen tips og enkle grep som kan hjelpe deg med å finne din indre kreativitet.

1. Sett av tid til å la tankene vandre
Sett av 3-4 timer en gang i uken hvor du legger bort alt som skaper støy. Det vil si: mobil, data, avis, bok og alt som forstyrrer deg når du skal finne roen 100%. Sett deg i et rom alene hvor du kan la tankene vandre. Etter hvert kan du tillate deg å starte å skrive ned de tankene og idéene som kommer.

2. Ha alltid med deg en notatbok
Du vet aldri når de gode og kreative tankene vil dukke opp og da er det viktig å ha noe å skrive på lett tilgjengelig – det bør også være rom for å tegne, da dette ofte kan gi et klarere bilde av tanken du har.

3. Snakk med kreative mennesker
Noe av det beste du kan gjøre for å øke din egen kreativitet er jo selvfølgelig å omgås mennesker som er kreative! Vi blir motivert av mennesker rundt oss hver eneste dag, og det er klart at kreative sjeler smitter deg med inspirasjon og nye perspektiver.

4. Prøv noe nytt
Det skjer ofte noe med oss når vi prøver noe vi aldri har gjort før. Når du utfordrer deg selv til å prøve ut noe du ikke er ekspert på hender det ofte at du kommer inn på flere nye tanker og ideer. Det handler om å våge seg ut av sin egen komfortsone og hverdagslige vaner – da begynner også hodet å tenke på nye måter.

5. Ta deg en gåtur
Dette kan minne litt om punkt 1 hvor jeg nevner at man trenger stillhet. Jeg syntes allikevel det fortjener et eget punkt. En undersøkelse fra Stanford Gratuate School of Education(M. Oppezzo & D. Schwartz, 2014) har bevist at en gåtur kan øke kreativitet og nytenking drastisk. Steve Jobs var kjent for å holde møter ute i naturen, gjerne kombinert med en spasertur, og nå ser det ut til at Mark Zuckerberg ofte gjør det samme. Kanskje er dette en av hemmelighetene til deres suksess?

6. Få nok søvn
Dette er vel noe vi alle har hørt før, men vet du hva? Det funker! Det er noe av det viktigste for å få vekket den kreative delen av hjernen.
Fokuset ditt må være på riktig sted når du skal tenke nytt, og det blir aldri optimalt uten nok søvn.

7. Start dagen med en treningsøkt for kreativiteten din
Det hørtes ganske slitsomt ut, ja? Det er heldigvis ikke av den slitsomme sorten så lenge du ikke blir overivrig (som for så vidt er lov det også). Gi deg selv en kreativ utfordring hver morgen mens du nyter en kopp kaffe eller te. Hvis du ikke helt aner hvor du skal begynne så kan du bruke den gode gamle ordboka. Prøv å velg et helt tilfeldig ord og tenk rundt en idé som har noe med dette ordet å gjøre.

8. Les litt hver dag
Når du leser blir du eksponert for andres tanker og idéer, og dette kan bidra til å stimulere og sette i gang tankeprosesser hos deg. Det å lese holder hjernen din aktiv, samtidig som du tar til deg inspirasjon kontinuerlig – både bevisst og ubevisst. Det hjelper deg med å reflektere over alt som eksisterer, og legge til en dimensjon om alt som kan være mulig.

9. Mediter
Vi trenger ofte hjelp til å få en klarhet i alt som skjer rundt oss. Meditasjon bidrar til å åpne tankene våre til omverdenen – og dette øker kreativiteten.

10. Kjed deg
Kanskje en litt treig avslutning, men noen ganger må man ta seg tid til å gjøre ingenting. Noen ganger må man ta seg tid til å slappe av og faktisk ”gjøre ingenting” med god samvittighet. Jeg avslutter med dette sitatet av Henry Ford: ”There is no man living that can not do more than he thinks he can.” Sett av tid for å trene hjernen og hjelpe den til å finne sin kreative side. Vi har den alle sammen – det gjelder bare å lokke den frem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here